Share

alex5Το παράμαλλο που χρησιμοποιούμε στο ψάρεμα του κυπρίνου είναι ο βασικός ύποπτος στο αν το ψάρεμά μας θα είναι επιτυχημένο ή όχι. Με την λέξη παράμαλλο στο παρών άρθρο εννοώ το κομμάτι που κρέμεται από το αγκίστρι μας και μετά και χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχος στα Ελληνικά του hair rig.

 

Θα μπορούσαμε να το μεταφράσουμε εαν θέλαμε σαν το σχοινάκι στο οποίο κρέμεται το δόλωμα για να γίνουμε ποιο κατανοητοί. Έτσι μεγάλη βάση θα πρέπει να δοθεί εκτός από τον τύπο του αγκιστριού που θα χρησιμοποιήσουμε ή την ποιότητα του νήματος και στο μέγεθος του παράμαλλού μας. Δηλαδή θα πρέπει να κατανοήσουμε το πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα κοντό παράμαλλο ή ένα μακρύ.

Γενικά υπάρχει ένας κανόνας που λέει πως με μεγάλες μπίλιες (από 20 mm και πάνω) χρησιμοποιούμε μεγάλα παράμαλλα. Όσο μεγαλύτερο είναι το δόλωμα δηλαδή, τόσο περισσότερο χώρο χρειάζεται το αγκίστρι ώστε όταν το ψάρι τσιμπήσει, το αγκίστρι μας να μπορέσει να γυρίσει σωστά μέσα στο στόμα του ψαριού και να το πιάσει από τα χείλη του. Έτσι κατά κανόνα με μικρά δολώματα (10-12mm μπίλιες ή καλαμπόκι) το αγκίστρι μας έχει τον χώρο που χρειάζεται για να γυρίσει σωστά στο στόμα του ψαριού και αυτό να αγκιστρωθεί σωστά.

rig1


Αν τώρα χρησιμοποιώ μεγάλο αγκίστρι και μικρό δόλωμα τότε σίγουρα θα προτιμήσω το παράμαλλό μου να είναι κοντό αν και εφόσον τα μεγάλα ψάρια προτιμούν μικρά δολώματα. Από την άλλη ξέρω έναν ανάποδο άνθρωπο ο οποίος είτε η λίμνη έχει ψάρια είτε όχι και με οποιονδήποτε συνθήκη επικρατεί, με μικρά ή μεγάλα δολώματα, ο κύριος Καραγιάννης θα βάλει το Νο1 αγκίστρι του! Βέβαια αυτό που κάνει έχει την βάση του. Με το μεγάλο αγκίστρι έχει περισσότερες πιθανότητες να βγάλει το ψάρι στην ψαρεύτρα του και χωρίς να φοβάται μήπως και χαθεί. Επίσης το μεγάλο αγκίστρι επιτρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο ψάρι που θα έχει σαν αποτέλεσμα να κουραστεί πιο γρήγορα. Είναι λοιπόν μία τακτική η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αλλά όταν τα ψάρια είναι καχύποπτα ή δεν τσιμπάν καλά θα πιαστούν δυσκολότερα στα μεγάλα αγκίστρια. Επίσης μεγάλο αγκίστρι με μακρύ παράμαλλο χρησιμοποιούμε όταν ψαρεύουμε με σακουλάκια PVA. Όταν το σακουλάκι λιώσει και το περιεχόμενό του χυθεί στον βυθό οι κυπρίνοι θα αρχίσουν να “τσιμπολογούν” την τροφή και κοντά στην τροφή και την μπίλια ή το καλαμπόκι με το αγκίστρι μας. Το μακρύ παράμαλλο σε αυτή την περίπτωση μπαίνει γιατί ο κυπρίνος θα αρχίσει από τα μικρότερα κομμάτια τροφής και θα πάει στα μεγαλύτερα με αποτέλεσμα όταν θα φτάσει στο δικό μας να μην είναι καχύποπτος και να ρουφήξει με δύναμη τόσο το δόλωμα όσο και το αγκίστρι μας.

rig6


Κατά την άποψή μου τα κοντά παράμαλλα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε ότι αναφορά το αγκίστρι μας κατά το τσίμπημα. Αν είναι πολύ κοντά, δηλαδή αν χωράει ίσα ίσα μία μπίλα Νο 16mm τότε το αγκίστρι μας δεν θα γυρίσει όπως πρέπει μέσα στο στόμα του ψαριού. Επηρεάζει δηλαδή αρνητικά την ικανότητα του αγκιστριού μας, το κοντά σχοινάκι. Όταν όμως υπάρχει μία σωστή απόσταση μεταξύ της μπίλιας που κρέμεται από το παράμαλλό μας με το αγκίστρι μας τότε έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης το κοντό παράμαλλο σε συνδυασμό με το βάρος της μπίλιας μας επίσης προκαλεί λάθος κάρφωμα του ψαριού. Να θυμάστε πως όταν το ψάρι είναι πιασμένο από το κάτω χείλος τότε το παράμαλλό μας είναι και σωστά στημένο. Αν και έχω πιάσει αρκετά ψάρια και από το πάνω χείλος, τα οποία παρεμπιπτόντως ήταν πολύ καλύτερα αγκιστρωμένα μιας και το πάνω χείλος είναι σκληρότερο, αυτό δεν σημαίνει πως ήταν και το σωστό. Και δεν ήταν σωστό γιατί για κάθε ψάρι που πιάνετε από το πάνω χείλος με ένα λάθος παράμαλλο χάνεται πέντε, εξαιτίας του.

rig11

 

Όσο αφορά τα ρεύματα που μπορεί να συναντήσουμε σε μία λίμνη ή την ροή ενός ποταμού, το κοντό παράμαλλο στις παραπάνω περιπτώσεις θα συμπεριφέρεται περίεργα μέσα στο νερό κινώντας και το αγκίστρι μας, πράγμα το οποίο δεν θέλουμε να συμβαίνει. Το αγκίστρι μας σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι στον πάτο της λίμνης ή του ποταμού και να είναι όσο πιο διακριτικό γίνετε. Ή όπως έλεγε ένας παλιός φίλος και ψαράς, “το αγκίστρι θα πρέπει να φαίνεται σαν ένα σκουπίδι για τον κυπρίνο και να μην του γυαλίζει γιατί είναι πονηρός!”. Η παραμικρή λοιπόν κίνηση του αγκιστριού μας θα κάνει αυτό το πονηρό ψάρι πολύ καχύποπτο με αποτέλεσμα να μην μπει καν στον κόπο να δοκιμάσει το δόλωμά μας.

rig19 . rig18


Το κοντό παράμαλλο από την άλλη έχει και θετικά στοιχεία. Ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθεί όταν δεν υπάρχουν καθόλου ρεύματα και τα ψάρια είναι πολύ καχύποπτα σε μία λίμνη. Ο κυπρίνος συνηθίζει να ρουφάει και να φτύνει την τροφή του. Ειδικά τα πολύ κυνηγημένα ψάρια βάζουν και βγάζουν στο στόμα τους ένα σπυρί καλαμπόκι ή μία μπίλια πολλές φορές πριν το καταπιούν λαίμαργα. Έτσι με κοντό σχοινάκι για το δόλωμα στο αγκίστρι μας, όταν το ψάρι θα ρουφήξει το μπιλάκι για να το δοκιμάσει, τότε θα πιαστεί άμεσα, μιας και θα έχει ρουφήξει μαζί και το αγκίστρι μας. Σε αυτή την περίπτωση με ένα μακρύ σχοινάκι, ο κυπρίνος θα πάρει μόνο την μπίλια μας στο στόμα του και θα την φτύσει με αποτέλεσμα να μην κουνηθεί ούτε η μαϊμού στους βομβητές μας!
Επίσης κοντά παράμαλλα θα πρέπει να χρησιμοποιούμε και όταν ψαρεύουμε με δολώματα pop up. Το παράμαλλο που προτείνω είναι το chod rig το οποίο θα είναι δεμένο έτσι ώστε να χωράει μόνο μία μπίλια popup. Αυτό θα επιτρέπει στο αγκίστρι να στέκεται σαν ημικύκλιο μέσα στο νερό πράγμα που θα το κάνει να “γαντζώνει” στο στόμα του κυπρίνου.

rig21 . rig20


Όπως ήδη ανέφερα, τα μακρυά παράμαλλα με μεγάλο αγκίστρι και μεγάλη μπίλια από την εμπειρία μου δίνουν περισσότερες τσιμπιές και τα ψάρια δεν χάνονται τόσο εύκολα. Έχει τύχει να δοκιμάσω, με επιτυχία παράμαλλο σχεδόν 50 εκατοστών στο οποίο το κομμάτι για τις μπίλιες ήταν περίπου 8-10 εκατοστά. Βέβαια δόλωσα όσα καλαμπόκια σχεδόν χωρούσε πάνω σε αυτό, κάνοντας το πραγματικό μεζεδάκι για τον πεινασμένο κυπρίνο που τελικά το βρήκε. Επίσης παρακολουθώ και μιλάω μέσω ίντερνετ και με κορυφαίους ψαράδες κυπρίνου, ειδικά με Νότιο Αφρικάνους οι οποίοι χρησιμοποιούν μεγάλα παράμαλλα για μεγάλα ψάρια όπως χαρακτηριστικά μου λένε.
Βέβαια όταν χρησιμοποιούμε μακριά παράμαλλα προκύπτει ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι στο πέταγμα το μακρύ παράμαλλο μπορεί εύκολα να τυλιχτεί στο βαρίδι μας με αποτέλεσμα να μπερδευτεί και να μην έχει την κατάλληλη παρουσίαση στον βυθό της λίμνης. Αυτό μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με μακριά σωληνάκια anti-tangle τα οποία βάζουμε με τους απελευθερωτές αλλά και στο παράμαλλο και τα οποία θα πρέπει να είναι μακρύτερα από τα συνήθη. Επίσης μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα pop-up αφρό (rig foam) που λιώνει γύρω από το βαρίδι μας και να το στερεώσουμε πιάνοντάς το με το αγκίστρι μας. Έτσι το σχοινάκι του παράμαλλου θα κρέμεται κάτω από το βαρίδι μας και το αγκίστρι με το δόλωμα θα είναι πιασμένο πάνω στον αφρό, χωρίς φόβο να τυλιχτεί στο βαρίδι το παράμαλλό μας.

rig22


Τέλος ακόμη ένας καλός τρόπος για να ρίξετε το καλάμι σας με ένα μακρύ παράμαλλο στο νερό είναι να τοποθετήσετε το βαρίδι και το παράμαλλο μέσα σε ένα σακουλάκι που λιώνει (PVA bag) μαζί με λίγα πάλλετ ή μαλάγρα. Όταν το σακουλάκι λιώσει θα μείνει στον βυθό της λίμνης η μαλάγρα και το αγκίστρι μας με το δόλωμα χωρίς να έχει μπλεχτεί με το βαρίδι, μιας και θα το εμποδίζει η μαλάγρα μέσα στο σακουλάκι μας. Η συγκεκριμένη τεχνική δεν ενδείκνυται για βολές που θέλουμε να έχουμε απόσταση μιας και το σακουλάκι έχει μεγάλη αντίσταση στον αέρα με αποτέλεσμα να μας κόβει μέτρα.
Να θυμάστε ότι παράμαλλο και αν χρησιμοποιείτε, κοντό ή μακρύ μην φοβάστε να κάνετε δοκιμές. Οι δοκιμές είναι που μας κάνουν καλύτερους και μας προσφέρουν συγκινήσεις!!

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com