Share

methodrigΤι είναι η Μέθοδος?? Μέθοδος είναι το όνομα που έχει δοθεί σε ένα συγκεκριμένο τύπο ψαρέματος στον οποίο μία μίξη από μαλάγρα και σπόρους τυλίγεται γύρω από ένα ειδικό βαρίδιο το οποίο έχει μορφή κλουβιού.

 

Αυτή η μορφή του βαριδίου επιτρέπει να δημιουργηθεί ένα κρεβάτι δολώματος γύρω από το αγκίστρι μας. Η συγκεκριμένη μέθοδος «ευθύνεται» για μερικές από τις καλύτερες ψαριές που έχουν γίνει ανά τον κόσμο και με λίγα λόγια σας προτρέπουμε να την δοκιμάσετε! Παρόλα αυτά πολλές φορές συνδέεται και με το ψάρεμα μικρότερων ψαριών γι’ αυτό και μην απογοητευτείτε αν τα αποτελέσματά σας δεν είναι τα αναμενόμενα. Όταν το γριβάδι έρθει τότε σίγουρα θα δοκιμάσει την Μέθοδο...

Πως λειτουργεί η Μέθοδος

Ο τρόπος που ψαρεύω εγώ την μέθοδο είναι με ένα βαρίδιο όπως της φωτογραφίας το οποίο τοποθετείτε σαν το κανονικό βαρίδιο (συρόμενο) πριν από το παράμαλλο και το στριφτάρι. Συνήθως το αγκίστρι είναι μικρό (Νο6-8) στο οποίο για δόλωμα χρησιμοποιώ ένα ή δύο σπυριά καλαμπόκι ή μία μπίλια μικρού μεγέθους (6 ή 8 mm). Επίσης μου αρέσει να χρησιμοποιώ pop-up με την μέθοδο γιατί το αγκίστρι μου κάθεται ακριβώς πάνω από το κρεβάτι δολώματος που έχει δημιουργηθεί. Με λίγα λόγια δουλεύει σαν ένας συνηθισμένος ταιστήρας εκτός του ότι το μίγμα είναι κολλημένο γύρω από το βαρίδιο και δεν χρειάζεται να βγεί από τον ταιστήρα. Η λειτουργία της Μεθόδου ξεκινάει μόλις το βαρίδιο ακουμπήσει στο νερό, ενώ το μυστικό είναι, το μίγμα μας να είναι τόσο σφιχτό όσο χρειάζεται για να φθάσει στον πυθμένα της λίμνης και να μην διαλυθεί κατά την επαφή του με το νερό. Όταν ο κυπρίνος βρει το μίγμα σχεδόν του επιτίθεται με αποτέλεσμα σύντομα να έχουμε μερικούς κοντά μας για φωτογραφίες.

methodbait

Φτιαχνωντας την σωστή μίξη για την Μέθοδο

Αν κάνετε σωστά την μίξη της μαλάγρας, μπορείτε να προσθέσετε σπόρους, οι οποίοι μπορούν να είναι οτιδίποτε μπορείτε να φανταστείτε. Μερικοί ψαράδες προτιμούν να χρησιμοποιούν μικρούς σπόρους και μεγαλύτερο δόλωμα. Συχνά εγώ όταν ετοιμάζω ένα καλάμι με την Μέθοδο, κρύβω το αγκίστρι μου μέσα σε αυτήν για να πάρει την θέση του ακριβώς πάνω στο κρεβάτι δολώματος που θα δημιουργηθεί στον πυθμένα, αλλά και για να μην μπερδευτεί κατά την ρίψη. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα επίσης που έχει το κρύψιμο του αγκιστριού είναι ότι αφήνει ένα κομμάτι πετονιάς μεταξύ του αγκιστριού και του βαριδίου, με αποτέλεσμα όταν το ψάρι φεύγει από το δόλωμά μας δεν νοιώθει καμία αντίσταση, αλλά όταν βάζει στο στόμα του το αγκίστρι τότε αυτό καρφώνεται απευθείας.

Μερικές φορές χρειάζεται μερικές ρίψεις για να έχετε αρκετή μαλάγρα στον βυθό, αλλά και για να έρθουν τα γριβάδια. Μερικά έτοιμα μίγματα μεθόδου περιέχουν ισχυρούς ατράκτορες πράγμα που φέρνει του κυπρίνους κοντά στο δόλωμά μας γρηγορότερα. Βεβαίως πάντα και άλλα είδη του γλυκού νερού προσελκύονται προς την μαλάγρα και γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε είτε μεγαλύτερο αγκίστρι, είτε πιο σκληρό δόλωμα. Σχεδόν πάντα η κινητικότητα των μικρών ψαριών αυξάνει το ενδιαφέρον των κυπρίνων να κινηθούν και αυτοί με την σειρά τους προς το πλήθος. Όταν το γριβάδι θα άρχίσει να τρώει την μαλάγρα και βρει τα σπόρια, τότε θα αρχίσει να σκάβει με ακόμη περισσότερη μανία για αυτά. Αυτό το σκάψιμο για τα σπόρι κάνει τους κυπρίνους ακόμη πιο ανταγωνιστικούς μεταξύ τους, δίνοντάς μας ταυτόχρονα πολύ καλά αποτελέσματα.

methodfeeder

Το καλύτερο παράμαλλο για την μέθοδο είναι ένα στρόγγυλο αγκίστρι feeder δεμένο με κερωμένο νήμα. Η μπίλια θα πρέπει να είναι 8mm. Μην ταίσετε καθόλου μπίλιες γύρω από την περιοχή που θα ψαρέψετε παρά μόνο την μέθοδο!

Επίσης ένας άλλος τρόπος ψαρέματος της μεθόδου είναι να βάλετε μέσα στην μαλάγρα που θα ετοιμάσετε πέλετ και για δόλωμα και πάλι πέλετ πολύ μεγαλύτερο (αν είναι 8mm τα πέλετ της μαλάγρας τότε του αγκιστριού θα είναι 22mm). Αν τώρα όλη η μαλάγρα σας είναι βασισμένη στα πέλετ τότε προτιμήστε μικρό αγκιστράκι και δόλωμα καλαμπόκι!

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com