Share

pva6Πολλές φορές ψάχνουμε εύκολους τρόπους για να προσελκύσουμε τους κυπρίνους με διάφορες μεθόδους και συνήθως πολλές φορές ένα λάθος που βλέπω να γίνεται είναι τα υπερβολικά ταΐσματα με μαλάγρες η σπόρους και με boilies τα οποία γίνονται με τέτοιο υπερβολικό και λάθος τρόπο που αντί να προσελκύουμε τα ψάρια τα απομακρύνουμε περισσότερο. Μια άλλη, πιο δύσκολη κατάσταση είναι να έρχεται κάποιος δίπλα μας και χωρίς καν να έχει ταΐσει και με απλές μέθοδος να έχει αποτελέσματα. Τους τρόπους που θα αναφέρω παρακάτω είναι από τους πολλούς που πρέπει συνήθως να ακολουθουμε.

 

Αρχικά θέλω να αναφέρω ότι σε αυτό το θέμα με βοήθησαν πολύ οι μέντορες μου από την Γάλλια οι όποιοι μου έμαθαν και μου έδειξαν τους σωστούς τρόπους τους οποίους πιστεύω ότι αν τους γράψω όλους μαζί θα συμπλήρωνα ένα ολόκληρο βιβλίο. Γι αυτό λοιπόν θα αναφερθώ στους απλούς τρόπους.

Το 2004 είχα δει ένα βίντεο που μου είχαν στείλει με ένα ψάρεμα τους σε μια λίμνη όπου τα ψάρια ήταν πολύ κυνηγημένα και συνεπώς πολύ πονηρά ενώ το να πιάσουν ένα κυπρίνο ήταν κάπως δύσκολο γιατί οι κυπρίνοι δεν ήταν πολλοί, αλλά και αυτοί που υπήρχαν ήταν μεγάλοι και πολύ κυνηγημένοι.

Παρακολουθώντας το βίντεό τους είδα να ταΐζουν boilies όχι σε μεγάλες ποσότητες και πολύ λίγους σπόρους οι όποιοι ήταν κανναβούρι , καλαμπόκι και αυτά σε μικρές ποσότητες.

Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι εκτός το ότι δεν τάισαν πολύ (κοντά στο 1,5 κιλό boilies περίπου) ήταν ότι δεν επικεντρώθηκαν σε ένα σημείο δηλαδή εκεί που θα έριχναν τα καλαμιά τους ,γιατί δεν τα είχαν καν ρίξει την ώρα του ταΐσματος, απλά τα σκόρπισαν παντού σε όλα τα μήκη και πλάτη της περιοχής που ψάρευαν ενώ μου έκανε επίσης εντύπωση ότι αφού τάισαν, έριξαν τα καλαμιά τους μετά από 2 ώρες!!!

Μπήκα λοιπόν κ εγώ στον πειρασμό και ρώτησα γιατί έγινε όλο αυτό και η απάντηση που πήρα ήταν πολύ απλή και λογική. Η λίμνη αυτή ήταν σχετικά μεγάλη και η εύρεση τροφής ήταν δύσκολη για τα ψάρια. Όταν τα ψάρια ήταν σε ήρεμη κατάσταση και τα ταΐσματα ήταν υπερβολικά αλλά και πιο έντονα αν και είχαν αποτελέσματα σιγά σιγά έγινε γι αυτούς ένα σενάριο μιας καλοστημένης παγίδας και έτσι όταν έβλεπαν υπερβολικό τάισμα απλά δεν πλησίαζαν. Γι αυτό με το ελαφρύ μαλάγρωνα απλά κατάφεραν να τους προσεγγίσουν στο μέρος όπου θα ψαρέψουν. Έπειτα άρχισαν να ψαρεύουν μετά από 2 ώρες γιατί ήθελαν πρώτα να φέρουν τους κυπρίνους στη περιοχής τους όπως ανέφερα και αντί να φρεσκάρουν την ψαρεύτρα με δόλωμα προτίμησαν να ψαρέψουν με PVA έτσι ώστε με το που πετάξουν τα καλαμιά τους οι κυπρίνοι να κινηθούν προς το μέρος που ψαρεύουν.

Όποτε λοιπόν καταλήγουμε στο ότι το τάισμα σε περιοχές ψαρεμένες πολύ πρέπει να είναι μικρό ενώ για να έχει επιτυχία το ψάρεμα μας μπορούμε να ακολουθήσουμε κάποιες από της μεθόδους παρακάτω:

PVA δίχτυ

Όπου είναι και η αγαπημένη μου μέθοδος η οποία είναι εύκολη πολύ απλή και έχει πολλή καλά αποτελέσματα. Το μονό που έχετε να κάνατε είναι να χρησιμοποιήσετε τον ειδικό σωλήνα για PVA

pva1

Σπάστε μερικές μπίλιες σε ένα μπολ η σε μια σακούλα εμποτίστε τες με μικρά πελλετ της επιλογής σας ή και σπόρους ακόμη. Επίσης εάν έχετε κάποιο dip ή έλαιο το όποιοι είναι φιλικό με το pva τότε απλά εμπλουτίστε τα όλα μαζί και κάντε ένα μικρό πουγκί με το pva δίχτυ σας κάπως έτσι

pva2

Και τοποθετήστε τα στο αγκίστρι σας έτσι

pva3

Με αυτήν την μέθόδο πετυχαίνουμε ένα ελαφρύ μαλάγρωμα γύρω από το αγκίστρι μας χωρίς να κάνουμε υπερβολές.

Ένας άλλος τρόπος είναι οι σακούλες PVA

Αυτός ο τρόπος είναι αποτελεσματικός αλλά δουλεύει καλύτερα σε καλοκαιρινές περιόδους και σε βάθη από 2 μέτρα και πάνω ενώ ο λόγος είναι εύκολος να το καταλάβουμε. Αρχικά το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε μέσα να βάλουμε πιο μικρές σε μέγεθος τροφές για τον κυπρίνους και σε μεγαλύτερη ποσότητα αλλά επίσης μπορούμε να ρίξουμε μέσα στην σακούλα dip , έλαια και οτιδήποτε είναι σε υγρή μορφή και να το δέσουμε με νήμα PVA. Βάζουμε μέσα και το αγκίστρι με το δόλωμα μας και ψαρέψουμε. Το σακουλάκι θα πρέπει να είναι έτσι

pva4

Και το αποτελέσματα μέσα στο νερό θα είναι αν έχουμε pop up Δόλωμα έτσι:

pva5

Εγώ αυτό που κυρίως κάνω σε σακουλάκι είναι να βάζω μέσα σπασμένα boilies μαζί με κανναβούρι ολόκληρο ή σπασμένο καλαμπόκι και λίγα csl πελλετ και μέσα λίγο λαδί από κανναβούρι. Έτσι τα έλαια θα ανέβουν στην επιφάνεια και έτσι θα το αντιληφθούν οι κυπρίνοι που κινούνται πιο ψηλά και θα τους τραβήξουμε προς το δόλωμα μας.

Ένας ακόμη πιο εύκολος τρόπος είναι να βάλουμε pva νήμα και πάνω του boilies είτε ολόκληρα είτε κομμένα στην μέση τα οποία τα δένουμε ή πάνω στο στριφτάρι ή στο αγκίστρι μας. Αυτή η μέθοδος έχει επιτυχία ενώ είναι η πιο εύκολη και γρήγορη αλλά δεν προσφέρει το εύρος ποσότητας που μπορούμε να βάλουμε στο δίχτυ η στην σακούλα.

Τα PVA είναι ο πιο διαδεδομένος και εύκολος τρόπος να προσεγγίσουμε τους κυπρίνους χωρίς να ταΐζουμε πολύ και να έχουμε ένα καλό μαλάγρωμα γύρω από το αγκίστρι μας. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι στους οποίους θα αναφερθούμε αργότερα. Αυτές οι μέθοδοι είναι αποτελεσματικές όλες τις εποχές αρκεί εμείς να επιλέξουμε την στρατηγική που θα ακολουθήσουμε.

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com