Share

wintercarptacticsΟι περισσότεροι ψαράδες προτιμούν να ψαρεύουν την Άνοιξη, το Καλοκαίρι ή το Φθινόπωρο για κυπρίνους. Πολύ λίγοι όμως είναι αυτοί που επιλέγουν να ψαρέψουν τους χειμωνιάτικους μήνες. Τους λόγους, λίγο πολύ τους ξέρουμε όλοι, το κρύο ή η αίσθηση ότι τα ψάρια έχουν πάει σε πιο βαθιά νερά μας κάνει να ξεχνάμε το ψάρεμα τον χειμώνα και παράλληλα να μην ταΐζουμε και καθόλου προετοιμάζοντας κάποιο μέρος. Τελικά όμως δεν είναι έτσι. Τα ψάρια κατά την διάρκεια του χειμώνα τρέφονται αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Τρέφονται δηλαδή απλά για να συντηρούνται.

 

Σε αυτό το άρθρο θα σας παραθέσω κάποιες στρατηγικές ταΐσματος ειδικά για τους χειμωνιάτικους μήνες. Πριν ξεκινήσω την ανάλυση όμως θα θέλω να επισημάνω για άλλη μία φορά πως δεν χρειάζεται πολύ τάισμα. Λίγο και ουσιαστικό.

Οι τακτικές που μπορείτε να επιλέξετε για το χειμωνιάτικο τάισμα της ψαρεύτρας σας είναι:

1. Χρησιμοποιείται σχοινί PVA αντί για σακουλάκι ή δυχτάκι PVA.

sxoinaki

Η χρήση της σακούλας ή διχτύου PVA είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους για το τάισμα της ψαρεύτρας μας αλλά όχι κατά την διάρκεια του χειμώνα. Όπως ανέφερα θέλουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τάισμα γύρω από το δόλωμά μας και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με το σχοινάκι PVA. Απλά βάζουμε άλλες 2 με 3 μπίλιες πάνω σε αυτό και το ρίχνουμε, αυτό λιώνει και οι μπίλιες μένουν γύρω από το δόλωμά μας. Σκεφτείτε πως δεν υπάρχουν αυτήν την εποχή πολλά μικρόψαρα και η χρήση της σακούλας PVA σε κάθε ρίψη θα γέμιζε την γύρω περιοχή με δόλωμα το οποίο απλά δεν θα χρειαζόταν. Με το σχοινάκι σε κάθε ρίψη μας απλά μένουν λίγες μπίλιες ακριβώς εκεί που πρέπει, γύρω από το δόλωμά μας.

2. Χρησιμοποιείται μικρά δολώματα

8mmboilies

Όσο πιο γρήγορα πετυχαίνει ο κυπρίνος να χωνεύει το φαγητό που του προσφέρουμε τόσο πιο συχνά τρέφεται και με αυτό. Η θερμοκρασία του κρύου νερού επηρεάζει τα ένζυμα πέψης στα έντερα του κυπρίνου και έτσι κάποια λιπαρή τροφή ή με πολύ λάδι είναι δυσκολότερο να χωνευθεί. Χρησιμοποιώντας μικρότερα δολώματα ή ακόμη κόβοντας τις μπίλιες μας μπορούν να βοηθήσουν στην διαδικασία χώνεψης του κυπρίνου. Στα γριβάδια αρέσει περισσότερο να τρώνε τα μικρά δολώματα απ’ ότι ένα μεγαλύτερο. Επίσης οι κομμένες μπίλιες βγάζουν περισσότερο άρωμα πράγμα που προσελκύει τον κυπρίνο απευθείας πάνω στο δόλωμα!

3. Χρησιμοποιείται πέλετ που λιώνουν γρήγορα

method

Οι κυπρίνοι ακόμη και τον χειμώνα ερεθίζονται από τις έντονες μυρωδιές μέσα στο νερό. Παρόλα αυτά μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πυρήνα με έντονη μυρωδιά γύρω από το δόλωμά σας χωρίς όμως να ταΐσετε πολύ! Το κόλπο είναι απλό. Υπάρχουν στο εμπόριο κάποια είδη πέλετ τα οποία λειώνουν γρήγορα και έχουν πολύ έντονη μυρωδιά. Ρίξτε μερικά γύρω από το δόλωμά σας και θα έχετε σε λίγη ώρα μία πολύ έντονη μυρωδιά μέσα στο νερό που μπορεί να προσελκύσει τους κυπρίνους χωρίς όμως ταυτόχρονα να το έχετε παρακάνει με το τάισμα.

4. Μην παραμελείτε τις μίξεις μεθόδου

Για του ίδιους λόγους όπως με το νούμερο 3 μία μίξη μεθόδου (method mix) στην οποία υπάρχει τριμμένη φρυγανιά μπορεί να μας βοηθήσει και να στείλει τα σήματα ταΐσματος που θέλουμε. Το κόλπο είναι να μην χρησιμοποιήσετε πολύ αλεύρι όταν το φτιάχνετε. Βάλτε όμως πολλά αρώματα και ατράκτορες. Έτσι θα έχετε και πάλι έναν πυρήνα μυρωδιάς χωρίς περιττή τροφή τριγύρω. Επίσης μία άλλη παραλλαγή που τελευταία έχει αποτελέσματα είναι το να τυλίξετε γύρω από το βαρίδι σας βαμβάκι ή σφουγγάρι και έπειτα να το κλείσετε με ένα καλσόν. Δέστε καλά και τις δύο άκρες πάνω και κάτω από το βαρίδι. Πριν την ρίψη βουτήξτε το σε κάποιο DIP και απλά κάντε την βολή. Έτσι πετυχαίνουμε να διαχέουμε μία σεβαστή δόση αρώματος μέσα στο νερό χωρίς καθόλου τάισμα και όταν ένας κυπρίνος μας επισκεφτεί το μόνο που θα βρει κοντά στον πυρήνα που στέλνει τα σήματα φαγητού θα είναι το δόλωμα στο αγκίστρι μας...

5. Χρησιμοποιήστε απλά το δόλωμα στο αγκίστρι σας

Τον χειμώνα είναι η καλύτερη εποχή για να μην ταΐσετε απολύτως τίποτα!!! Ναι είναι και αυτή μία μέθοδος η οποία μπορεί να αποδώσει καρπούς. Τα πολλά ταΐσματα έχουν ως αποτέλεσμα πολλές φορές την πλήρη αποτυχία. Οι μπίλιες που μένουν στο νερό απλά τρώγονται από διάφορα ψάρια και ίσως μένουν μερικές εκεί όπου έχουμε ταΐσει. Κάποιοι κυπρίνοι ίσως έχουν φάει αυτές τις μπίλιες χωρίς κίνδυνο οπότε ίσως να το έχουν και στο μυαλό τους ας πούμε. Το να ρίξετε απλά τα καλάμια σας με μία μπίλια στο καθένα ίσως να είναι και η καλύτερη επιλογή μιας και αν υπάρχει περίπτωση κάποιο ψάρι να νοιώθει ασφάλεια που δεν βλέπει πολλά δολώματα τότε έχει και νόημα η τακτική αυτή.

6. Μικρά και συχνά ταΐσματα (αν τα ψάρια αρχίσουν να τρώνε)

Αν καταφέρεται και κάνετε κάποια ψάρια να φάνε τα δολώματά σας τότε μην διστάσετε να ταΐσετε. Πρέπει να δώσετε κάποιον λόγο στα υπόλοιπα ψάρια μέσα στο νερό να μείνουν στο μέρος σας. Ξεκινήστε να ρίχνετε γύρω από τα καλάμια σας μικρές ποσότητες μαλάγρας ή μπίλιες ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

7. Μέθοδος διασκορπισμού δολώματος

Αν αποφασίσετε να ταΐσετε μία ποσότητα δολώματος τότε προσπαθήστε να την διασκορπίσετε όσο καλύτερα μπορείτε. Τον χειμώνα αρέσει στους κυπρίνους να συλλέγουν ένα με δύο δολώματα ταυτόχρονα. Ίσως να το κάνουν αυτό για να δουν αν λειτουργεί σωστά η πέψη τους. Δεν το γνωρίζουμε ακόμη αλλά σίγουρα θα το μάθουμε στο μέλλον. Είναι πάντως προτιμότερο να διασκορπίσετε τα δολώματά σας στην περιοχή που θα ψαρέψετε από το να κάνετε ένα βουναλάκι μέσα στο νερό από αυτά. Ο διασκορπισμός επίσης βοηθάει τα ψάρια να κινούνται πράγμα που ιδιαίτερα τον χειμώνα, ανοίγει την όρεξή τους.

8. Μπιγγατίνι και σκουλήκια!

bigattino

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας σε ένα χειμωνιάτικο ψάρεμα, μπιγγατίνι ή σκουλήκια για να πιάσετε γριβάδια. Τα ζωντανά δολώματα τον χειμώνα είναι μία από τις καλύτερες τακτικές προσέλκυσης κυπρίνου. Τα σκουλήκια κινούνται ακριβώς πάνω από τον πάτο της λίμνης και αυτό προσελκύει τους κυπρίνους σε συνδυασμό με την μυρωδιά που αφήνουν.

9. Χρησιμοποιήστε συνδυασμούς γεύσεων των χειμώνα.

Μερικά αλεύρια είναι λιγότερο διαλυτά σε κρύα νερά. Μερικά συγκωλλόνται ενώ κάποια άλλα επιπλέουν. Λίγα όμως είναι αυτά που είναι διαλυτά σε κρύο νερό. Πιστεύω πως αυτά τα αλεύρια που είναι διαλυτά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε, διότι ένας κυπρίνος που περνάει από το μέρος που ψαρεύεται θα προσελκυστεί ευκολότερα. Ένα αλεύρι που διασπάτε έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
κάποια κομμάτια του θα ανέβουν προς την επιφάνεια, κάποια άλλα κομμάτια του θα διασκορπιστούν τριγύρω, ενώ κάποια άλλα κομμάτια του θα μείνουν στο σημείο που έπεσε η μπίλια και έτσι θα έχουμε έναν συνδυασμό μέσα στο νερό τέλειο.

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com