Share

nik1Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας χτυπάνε κόκκινο. Το αγαπημένο μας χόμπυ, το ψάρεμα του κυπρίνου, είναι συνεχώς μέσα στο μυαλό μας αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες σχεδόν δεν μας επιτρέπουν να βρισκόμαστε στην λίμνη μόνο με την ομπρέλα μας!

 

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε γι' αυτό?

Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της ημέρας είναι πολύ υψηλές τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο νερό της λίμνης που θα ψαρέψουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυσκολότεροι μήνες για ψάρεμα είναι αυτοί. Φυσικά τις καλοκαιρινές νύχτες τα δεδομένα αλλάζουν και εμείς μπορούμε να προσαρμόσουμε το ψάρεμα μας και να το ευχαριστηθούμε κατά την διάρκεια της νύχτας. Έτσι αν έχουμε αποφασίσει να πάμε για ψάρεμα για παράδειγμα την Κυριακή που μπορούν οι περισσότεροι κατά την διάρκεια της ημέρας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάμε στο ψάρεμα από το Σάββατο το απόγευμα έως το ξημέρωμα της Κυριακής. Έτσι θα αποφύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες της ημέρας αλλά επίσης θα έχουμε στην διάθεσή μας τόσο το σούρουπο του Σαββάτου όσο και το ξημέρωμα της Κυριακής. Είναι γνωστό ότι το σούρουπο και το ξημέρωμα σχεδόν σε όλα τα ψαρέματα είναι οι ποιο αποδοτικές ώρες χωρίς αυτό να αποτελεί και κανόνα.
Το νυχτερινό ψάρεμα όμως για να γίνει σωστά χρειάζονται και κάποιες προϋποθέσεις, τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουμε για να μην έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα. Θα πρέπει να είμαστε λοιπόν οργανωμένοι από πριν.

nik2


Τι θα χρειαστούμε:
Καταρχήν θα πρέπει να έχουμε την σχετική άνεσή μας για να βγάλουμε μία νύχτα χωρίς να έχουμε κάποιο ατύχημα. Έτσι θα πρέπει να επιλέξουμε ένα σημείο στην λίμνη το οποίο δεν θα είναι απότομο και στο οποίο θα φροντίσουμε να στήσουμε την σκηνή μας ή την ομπρέλα μας κοντά στα καλάμια μας για να μην χρειαστεί να τρέξουμε. Οπωσδήποτε θα πρέπει να έχουμε μία βολική καρέκλα ή ένα κρεβάτι αν θα κοιμηθούμε και ζεστά ρούχα, τα οποία είναι απαραίτητα μιας και παρόλο που είναι καλοκαίρι, την νύχτα η θερμοκρασία πέφτει και η υγρασία που επικρατεί ιδιαίτερα το ξημέρωμα μπορεί να μας χαλάσουν το ψάρεμά μας. Αφού λοιπόν φροντίσουμε να περάσουμε μία άνετη νύχτα κοντά στην λίμνη θα πρέπει να φροντίσουμε να πιάσουμε και μερικά ψάρια έτσι ώστε το ψάρεμά μας να στεφτεί με επιτυχία. Για να γίνει αυτό επίσης χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις.
Καταρχήν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που θα ψαρέψουμε ημέρα έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε σε ποιο σημείο θα ρίξουμε τα καλάμια μας. Έτσι κατά την διάρκεια της νύχτας όταν θα χρειαστεί να κάνουμε κάποια αλλαγή θα είναι ποιο εύκολο αφού θα έχουμε εικόνα από πριν της περιοχής που ψαρεύουμε. Επίσης θα πρέπει να φροντίσουμε η απόχη μας να είναι κοντά μας, ώστε να μην την ψάχνουμε την τελευταία στιγμή όταν τα ψάρια θα αρχίσουν να εμφανίζονται. Βέβαια όλα αυτά θα μπορέσουμε να τα ελέγξουμε και με τον φακό μας οπότε ίσως και να μην τα δώσουμε μεγάλη σημασία. Μεγάλο λάθος. Ο φακός κατά την διάρκεια της νύχτας δεν μας βοηθάει τόσο όσο μπορεί να νομίζουμε. Τα ψάρια δεν έχουν συνηθίσει να τα φέγγει κάποιος ξαφνικά και αυτό μπορεί να τα κάνει επιφυλακτικά. Για να αποφύγουμε να φέγγουμε στην ψαρεύτρα μας θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο φως εντός της σκηνής μας, το οποίο δεν θα φέγγει ποτέ προς το νερό. Όσο περίεργο και αν ακούγεται ο φακός στο ψάρεμα του κυπρίνου δεν είναι ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει την νύχτα.

nik3

 

Αφού ο εξοπλισμός μας είναι στημένος και έχουμε ταΐσει σχετικά κοντά καθόμαστε αναπαυτικά στην καρέκλα μας και αρχίζουμε να παρατηρούμε το νερό. Όσο νυχτώνει τα ψάρια θα αρχίσουν να “πηδάν” στην επιφάνεια και εμείς θα πρέπει να ακούμε προσεκτικά προς ποια κατεύθυνση ακούσαμε κάποιο μεγάλο ψάρι. Αφού το εντοπίσουμε καλά θα είναι να ρίξουμε ένα καλάμι μας όσο ποιο κοντά γίνετε στο σημείο που το ακούσαμε. Όσο περίεργο και αν ακούγεται όταν την νύχτα πέφτει κοντά στον κυπρίνο κάποιο αντικείμενο το οποίο λόγο σκότους δεν βλέπει, θα “τρέξει” να το μυρίσει για να καταλάβει αν τρώγεται. Ο κυπρίνος δεν έχει μύτη και ο μόνος τρόπος που έχει για να μυρίσει το δόλωμά μας είναι το στόμα του!! Αν είστε τυχεροί και “τρέξει” προς το δόλωμά σας τότε θα έχετε μία ευχάριστη και δυνατή μάχη. Φυσικά δεν συνιστούμε να ρίχνεται συνεχώς προς την κατεύθυνση που θα ακούσετε κάποιο ψάρι. Καλά είναι να μένει το καλάμι με το δόλωμά μας στο νερό για περίπου 45 λεπτά με 1 ώρα πριν το επόμενο φρεσκάρισμα.
Για να μην γίνει η ζωή μας δύσκολη την νύχτα θα πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι με παράμαλλα έτοιμα δεμένα ώστε όταν το καλάμι μας για κάποιον λόγο σκαλώσει και κοπεί να μπορέσουμε να το φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα και όπως ανέφερα παραπάνω με όσο το δυνατό λιγότερο φως.
Το τάισμα κατά την διάρκεια της νύχτας είναι άλλος ένας παράγοντας που άλλοτε μας επηρεάζει θετικά και άλλοτε αρνητικά. Δεν θα συνιστούσα να ταΐσουμε με ρουκέτες ή spomb αλλά μόνο με μπίλιες και αυτές περιορισμένα, μόνο πάνω από κάθε καλάμι μας. Το τάισμα με ρουκέτα είναι θορυβώδες και πολλές φορές την νύχτα φέρνει αντίθετα αποτελέσματα από ότι την ημέρα. Μπορεί δηλαδή να μας διώξει τους κυπρίνους και να φέρει στην ψαρεύτρα μας διάφορα αρπακτικά ψάρια που προσελκύονται από τον θόρυβο, τα οποία κυνηγούν ως επί το πλείστον νύχτα (Στον Αλιάκμονα για παράδειγμα οι γουλιανοί προσελκύονται από τον ήχο της ρουκέτας).

nik4

 

Το ποιο σημαντικό από όλα που πρέπει να προσέξουμε κατά την διάρκεια της νύχτας είναι ο τρόπος με τον οποίο θα παίξουμε με το ψάρι όταν τσιμπήσει. Στο μέρος που θα επιλέξουμε να ψαρέψουμε μπορεί να έχει σκαλώματα, καλαμιώνες ή διάφορα άλλα εμπόδια που την μέρα τα βλέπουμε και μπορούμε να τα αποφύγουμε, την νύχτα όμως δεν έχουμε την ίδια δυνατότητα. Έτσι το ψάρι που θα φέρουμε προς την ακτή θα πρέπει να το κοντράρουμε τόσο ώστε να μην ζοριστεί η πετονιά μας και σπάσει αλλά και να μην καταφέρει να μας πάρει πολλά μέτρα φρένα με αποτέλεσμα να σκαλώσει κάπου. Όταν λοιπόν το ψάρι θα προσπαθεί να ξεφύγει εσείς απλά θα πρέπει να κατεβάζεται το καλάμι σας και να βοηθάτε τα φρένα σας να δουλέψουν τόσο ώστε να έχετε πάντα τον έλεγχο. Ανεξάρτητα του βάρους του ψαριού να έχετε υπόψη σας ότι οι κυπρίνοι την νύχτα παλεύουν με περισσότερο πάθος από ότι την ημέρα ιδιαίτερα αν κατά το απόχιασμά τους ανάψουμε τον φακό μας για να διευκολυνθούμε. Τότε το ψάρι τρομάζει με αποτέλεσμα να δώσει όση δύναμη του έχει απομείνει. Τα περισσότερα ψάρια στα νυχτερινά μου ψαρέματα που έχω χάσει, τα έχω χάσει στο απόχιασμα που η συμπεριφορά τους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “σπαστική”.

nik5

Το ψάρεμα του κυπρίνου κατά την διάρκεια της νύχτας είναι μυστηριώδες και διασκεδαστικό. Ειδικά αν οι κυπρίνοι αποφασίσουν με τα τσιμπήματά τους να μας κρατήσουν ξάγρυπνους σε συνδυασμό με έναν έναστρο ουρανό θα έχουμε μία πολύ ευχάριστη εμπειρία την οποία θα αναζητήσουμε ξανά και ξανά!
Αυτή την εμπειρία λοιπόν θα πρέπει και εμείς να την βοηθήσουμε να ξανά υπάρξει πολύ απλά απελευθερώνοντας τα ψάρια μας!

nik6 . nik7

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com