Share

cimg2610Ανυπολόγιστη καταστροφή συντελείται στους πληθυσμούς της άγριας πέστροφας του Ασπροποτάμου, στον ποταμό Αχελώο, στα Τρίκαλα. Περιβαλλοντικοί φορείς και δασαρχεία καταγγέλλουν στη Real planet ότι ασυνείδητοι ψαράδες αφανίζουν ένα από τα πιο σπάνια είδη της ελληνικής ιχθυοπανίδας με παράνομες μεθόδους....


Οι λαθραλιείες έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά αλιευτικά εργαλεία με βαριοπούλες, μπαταρίες αυτοκινήτων και μπουκάλια χλωρίνης, προκειμένου να πιάσουν όσο περισσότερες πέστροφες μπορούν και να τις πουλήσουν παράνομα στις ταβέρνες της περιοχής.

 

Οι παράνομοι ψαράδες ξεκινούν το καταστροφικό τους έργο τον Απρίλιο και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ψαρεύουν αλόγιστα, καταστρέφοντας το περιβάλλον. «Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή του Ασπροποτάμου και σε άλλες περιοχές απ' όπου διέρχονται οι παραπόταμοι του Αχελώου», αναφέρει στην «R» ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Βάιος Κουτής, ο οποίος γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στο ποτάμι. «Ολα τα παράνομα εργαλεία προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες στο οικοσύστημα του ποταμού Αχελώου και των παραποτάμων του», προσθέτει.

Η μπαταρία είναι η χειρότερη μέθοδος ψαρέματος για τη βιοποικιλότητα του ποταμού. Σύμφωνα με την οικολογική ομάδα, οι ασυνείδητοι ψαράδες συνδέουν τους δύο πόλους μιας μπαταρίας αυτοκινήτου και προκαλούν ηλεκτροσόκ μέσα στους λάκκους του ποταμού, σκοτώνοντας όχι μόνο τις πέστροφες, αλλά και τον γόνο, καθώς επίσης και άλλα μικρά ψάρια. Από το δυνατό ηλεκτροσόκ θανατώνονται επίσης τα καβούρια, οι βάτραχοι, οι νεροφίδες και όλα τα άλλα είδη που υπάρχουν μέσα στο πλούσιο οικοσύστημα του ποταμού.

38527689

Μία άλλη συνηθισμένη πρακτική ψαρέματος, που χρησιμοποιείται όμως στους παραποτάμους του Αχελώου, είναι και η χλωρίνη. Με αυτή την καταστροφική πρακτική, οι αδίστακτοι ψαράδες μολύνουν με δεκάδες λίτρα χημικής ουσίας τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζουν τις πέστροφες που κολυμπούν εκεί.

Το ψάρεμα με βαριοπούλες είναι μία εξίσου καταστροφική μέθοδος ψαρέματος. Οι ασυνείδητοι λαθραλιείες μπαίνουν μέσα στο ποτάμι με το βαρύ εργαλείο κατεδάφισης, αναζητώντας διάφορες πέτρες που μπορεί να αποτελούν καταφύγιο της άγριας πέστροφας. Επειτα, αρχίζουν και τις συνθλίβουν με μανία, καταστρέφοντας τις φωλιές τους και διαταράσσοντας ανεπανόρθωτα τον πληθυσμό του είδους.

Ο δυνατός θόρυβος από τα χτυπήματα της βαριοπούλας παραλύει το ψάρι, με αποτέλεσμα να βγαίνει στην επιφάνεια και να ψαρεύεται ευκολότερα.
Από την άλλη, τα δασαρχεία δηλώνουν ανήμπορα να αντιδράσουν αποτελεσματικά και να συλλάβουν τους δράστες, καθώς δεν διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να προστατεύσουν το ποτάμι.
«Γνωρίζουμε καλά τη δράση αυτών των ανθρώπων και ότι ψαρεύουν με τόσο καταστροφικούς τρόπους για το οικοσύστημα του ποταμού, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τους εντοπίσουμε», δηλώνει στη Real planet ο δασολόγος και τμηματάρχης του δασαρχείου Καλαμπάκας, Τηλέμαχος Πινιάρας.
«Κανείς δεν μιλά, στην υπηρεσία μας δεν έχει γίνει έστω και μία ανώνυμη καταγγελία. Επίσης, οι αδίστακτοι ψαράδες έχουν τσιλιαδόρους που τους ενημερώνουν όταν είναι να εμφανιστεί το δασαρχείο την ώρα του οικολογικού εγκλήματος», προσθέτει.

Παράλληλα, το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι ικανό να αποτρέψει τη λαθραλιεία της άγριας πέστροφας, εξηγεί ο τμηματάρχης του δασαρχείου: «Το πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί από την υπηρεσία μας σε έναν παράνομο ψαρά είναι το ευτελές ποσό των 400 ευρώ. Ο δράστης το αποπληρώνει και επιστρέφει δριμύτερος».

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΥΤΤΗΣ
ΦΩΤΟ: http://laggaourvillage.blogspot.com/2011/08/blog-post_24.html

Πηγή: fly-fishing.gr

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com