Share

img 20311Τύποι καλαμιών κυπρίνου

Όταν διαλέγουμε ένα καλάμι ψαρέματος κυπρίνου θα πρέπει να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ψαρέψουμε αυτό το όμορφο ψάρι. Θα πρέπει δηλαδή να γνωρίζουμε αν θα ψαρεύουμε σε μεγάλη απόσταση, κοντά στην ακτή, σε βράχια, με φελλό με την μέθοδο feeder ή απλά αν θέλουμε ένα καλάμι spod ή marker.

Ο λόγος λοιπόν που θα πρέπει να γνωρίζουμε τον τόπο που θα ψαρεύουμε κατά βάση είναι το ότι τα καλάμια κυπρίνου κατασκευάζονται σε μία τεράστια γκάμα από μήκη, δύναμη, φάσμα ενέργειας (action), καμπύλης δοκιμής (test curve) και φυσικά και από πολλά διαφορετικά υλικά. Ποια είναι όμως τα κύρια χαρακτηριστικά ενός γριβαδοκάλαμου?

 

1)Μήκος

Συνήθως τα καλάμια στο carp fishing είναι μεταξύ 3-3.9 μέτρων. Δύσκολα κάποιος θα συναντήσει κυπρινοψαρά να ψαρεύει με καλάμι άνω των 3.9 μέτρων, με καλάμι surfcasting δηλαδή ή κάτω των 3 μέτρων, με καλάμι spinning. Το ποιο συνηθισμένο μήκος καλαμιού κυπρίνου είναι τα 3.6 μέτρα το οποίο κατά την γνώμη μου είναι το καλάμι για όλους τους τύπους carp fishing αλλά και σχεδόν για όλα τα σημεία που θα αποφασίσει να ψαρέψει κάποιος σε μία λίμνη ή ποτάμι. Φυσικά δεν απορίπτουμε το καλάμι των 3 μέτρων μιας και είναι το πλέον κατάλληλο για κάποιον που ψαρεύει σε ανοίγματα ανάμεσα από δέντρα σε ποτάμια ή σε μέρη με κοφτά βράχια από πίσω του όπου δεν υπάρχει δυνατότητα βολικής ρίψης. Το καλάμι των 3.9 μέτρων θα το χαρακτήριζα σαν ένα ποιο αγωνιστικό καλάμι ή ένα καλάμι με το οποίο θα μπορούσαμε να πιάσουμε λίγα μέτρα παραπάνω από τα άλλα μικρότερου μήκους καλάμια. Πολύ σημαντικό βέβαια στα καλάμια κυπρίνου είναι το ότι θα πρέπει να διαλέξετε ένα καλάμι δύο τεμαχίων και όχι τριών ή τηλεσκοπικό που διαλέγουν αρκετοί λόγο χώρου. Όταν μιλάμε για carp καλάμι μιλάμε ΜΟΝΟ για δίσπαστο καλάμι.

fbs

2) Δυνάμεις καλαμιού

Όταν μιλάμε για δυνάμεις καλαμιού μιλάμε για την καμπύλη δοκιμής σε ένα καλάμι (test curve). Η καμπύλη δοκιμής λοιπόν είναι η ποσότητα του βάρους το οποίο όταν ασκείτε στην μύτη του καλαμιού θα λυγίσει το καλάμι στις 90º. Παρόλα αυτά αν βάλουμε πάνω στην μύτη από το καλάμι ένα βαρίδι 2 1/2 lb και σηκώσουμε το καλάμι και αυτό κάνει μία γωνία 90º ακριβώς τότε μπορούμε να πούμε πως το καλάμι έχει καμπύλη δοκιμής 2 1/2lb. Η καμπύλη δοκιμής προσδιορίζει πόσο εύκολα μπορεί το κυπρινοκάλαμο κάτω από την πίεση του κυπρίνου να λυγίζει, έτσι όσο μεγαλύτερο είναι το ψάρι και όσο δυνατότερα τραβάει τόσο το γρηγορότερο θα φτάσει το καλάμι στην καμύλη δοκιμής των 90º. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το καλάμι θα σταματήσει να λυγίζει μέχρι εκεί. Όσο περισσότερη πίεση ασκείτε τόσο θα κάμπτεται το καλάμι και θα μεταφέρει την κάμψη τόσο προς το λεπτό κομμάτι του καλαμιού όσο και προς την χοντρή άκρη του καλαμιού. Εξαρτάται λοιπόν από το που ξεκινάει η πίεση κατά μήκος του καλαμιού για να προσδιοριστεί η δράση του (action).

3) Δράση Κυπρινοκάλαμου

Ένα κυπρινοκάλαμο που λέγεται πως έχει δράση κορυφής ή γρήγορη επαναφορά θα φτάσει τις 90º με μόνο την μύτη του καλαμιού να λυγίζει για ξεκίνημα. Ένα καλάμι όμως παραβολικό (all through action) θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο όταν το μεγαλύτερο ποσοστό του καλαμιού καμπυλώνεται πριν φτάσει τις 90º. Τέλος ένα σύνθετο (composite) ή ένα καλάμι all round θα λυγίσει κάπου μεταξύ των δύο περιπτώσεων παραπάνω.

test-curve

4) Υλικά Κυπρινοκάλαμων

Τα περισσότερα κυπρινοκάλαμα σήμερα κατασκευάζονται από ανθρακονήματα. Το πλεονέκτημα αυτού του υλικού είναι ότι έχει χαμηλό βάρος καθώς επίσης είναι πολύ λεπτό σαν υλικό ενά δεν χάνει παρά αυτά τα χαρακτηριστικά του σε δύναμη. Παλιότερα κάποια κυπρινοκάλαμα κατασκευάζονταν από κοινές ίνες γυαλιού (hollow fibre glass) ενώ οι διαφορές εντοπίζονται αμέσως μιας και αυτά τα καλάμια είναι πολύ πιο παχιά και βαριά. Από την άλλη κάποια καινούρια μοντέλα τα οποία βέβαια είναι και πιο ακριβά πετυχαίνουν, οι εταιρείες, μεγαλύτερη δύναμη προσθέτοντας KEVLAR στην σύνθεση του καλαμιού, με τελικό αποτέλεσμα ένα πολύ δυνατό καλάμι το οποίο έχει κατασκευαστεί από ελαφριά υλικά.


5) Επιλογή κυπρινοκάλαμου

Με όλους λοιπόν τους παραπάνω παράγοντες να πρέπει να ληφθούν υπόψη πιο είναι το καταλληλότερο καλάμι? Όλα εξαρτούνται από τον τύπο ψαρέματος που κάνει ο καθένας όπως γράφουμε παραπάνω. Αν θα ψαρέψω ανάμεσα από δέντρα ή σε δύσκολους τόπους, γκρεμούς κ.λ.π. θα επιλέξω ένα καλάμι 3 μέτρων αλλά ένα καλάμι 3.6 μέτρων όπως προείπαμε μας κάνει για σχεδόν όλα τα ψαρέματά μας. Η καμπύλη δοκιμής εξαρτάται από το βαρίδι που θα δουλέψουμε και έτσι προτείνεται ένα καλάμι 2 1/2 lb το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ψαρεμάτων κυπρίνου. Αν τώρα ψαρεύεται κοντά από την ακτή και δεν σας ενδιαφέρουν τα πολλά μέτρα ή αν η λίμνη που ψαρεύεται φιλοξενεί μικρούς κυπρίνους, τότε θα σας πρότεινα να επιλέξετε ένα καλάμι μεταξύ 11/2 lb και 2 lb. Αν όμως σας ενδιαφέρουν τα μέτρα και το καλάμι σας θα χρησιμοποιηθεί και σαν spod καλάμι ταΐσματος τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα καλάμι με πάνω από 3 lb καμπύλη δοκιμής.

6)Ας τα δούμε στην δράση.

Η δράση του καλαμιού μας εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο σύνδεσης του διαιρούμενου, μία κώνικη σύνδεση μεταξύ στελεχών είναι η καλύτερη δυνατή. Αν κάποιος θέλει να φτάσει όμως στην μέση μιας λίμνης!! τότε θα πρέπει να επιλέξει ένα γρήγορο καλάμι με δράση κορυφής. Η κορυφή θα λυγίσει γρήγορα κατά την ρίψη αλλά το υπόλοιπο καλάμι θα κρατήσει πολύ δύναμη όσο η ρίψη λαμβάνει χώρα, την οποία δύναμη μεταφέρει. Ένα παραβολικό καλάμι από την άλλη μπορεί να μην σας βοηθήσει να φτάσετε μακριά το βαρίδι σας αλλά σίγουρα θα απολαύσετε την μάχη με το ψάρι καλύτερα από κάθε άλλο καλάμι.

test-curve-diagram


7) Kevlar

Ένα από τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή δυνατών-ελαφριών προϊόντων (αυτοκίνητα Formula). Αν μπορείτε να αγοράσετε ένα καλάμι από kevlar σας το προτείνω, διότι προσφέρει πολύ περισσότερη δύναμη από τα άλλα υλικά. Σίγουρα δεν απορρίπτουμε το καλάμι από ανθρακονήματα το οποίο δεν παύει να είναι και αυτό ένα από τα κορυφαία υλικά κατασκευής καλαμιών. Τέλος αν βρείτε κάποιο μεταχειρισμένο καλάμι από ίνες γυαλιού, αγοράστε το έτσι ώστε να νιώσετε την αίσθηση που προσφέρει ένα καλάμι αυτού του είδους.

8) Πετονιά

Μεγάλο ρόλο παίζει η πετονιά που θα χρησιμοποιήσετε μιας και χρησιμεύει σαν ένας οδηγός ο οποίος θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τον τύπο του καλαμιού. Κοιτάξτε την δύναμη της πετονιάς, τώρα πολλαπλασιάστε την καμπύλη δοκιμής επί 5 και θα έχετε την απαιτούμενη δύναμη της πετονιάς η οποία σας κάνει. Μία πετονιά με δύναμη 10 Lb (4.5 kg) είναι ότι πρέπει για ένα καλάμι με καμπύλη δοκιμής 2lb. Να θυμάστε ότι πρέπει να επιλέξετε το καλάμι σας προσεκτικά και να μην βιαστείτε εντυποσιασμένοι από διάφορα σχέδια που τυχόν έχει επάνω του. Ένα λάθος καλάμι ίσως να καταστρέψει τα ψαρέματά σας αφού δεν θα σας είναι άνετο και πιθανόν έχει και την ευθύνη αν θα χάνετε ψάρια.

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com