safetyclipsΗ βασική ιδέα για την χρήση των απελευθερωτών είναι να σιγουρευτεί η ασφάλεια ενός κυπρίνου που έχει πιαστεί στο αγκίστρι μας και ο οποίος ενδεχομένως να “σκαλώσει” κάπου στον βυθό. Οι απελευθερωτές βαριδίων χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια από τους ψαράδες που δεν θέλουν να χάσουν ένα ψάρι και να παραμείνει καρφωμένο το παράμαλλό τους επάνω του.

img 2588Το αρχικό ερώτημα που προκύπτει στο συγκεκριμένο άρθρο είναι, αν θα πρέπει ή όχι να φυλακίζουμε προσωρινά τους κυπρίνους που πιάνουμε. Μερικοί ψαράδες νοιώθουν την ανάγκη να φυλακίσουν την ψαριά τους είτε γιατί πιστεύουν ότι αν θα απελευθερώσουν τον κυπρίνο θα αγριευτεί το μέρος που ψαρεύουν είτε επειδή απλά θέλουν να κρατήσουν το αλίευμά τους. Αν κάποιος από εμάς όμως νοιώθει ότι θέλει να κρατάει τα ψάρια που πιάνει μέχρι να τα απελευθερώσει τότε θα πρέπει να το κάνει σωστά και με προσοχή, έτσι ώστε να μην δημιουργήσει προβλήματα στα ψάρια.

weightsΤον τελευταίο καιρό έχω παρατηρήσει από πολλούς φίλους που ψαρεύουν κυπρίνους πως ενώ δίνουν σημασία στο παράμαλο τους ώστε να είναι σωστό και να κάθετε σωστά στον βυθό δεν δίνουν καμία σημασία στο βαρίδι τους και το αμελούν συνέχεια.

Διαλέγουμε το σωστό αγκίστρι για το κάθε παράμαλο που θέλουμε να δέσουμε, το σωστό νήμα το οποίο θα έχει το τέλειο καμουφλάζ στο νερό, τα σωστά στριφτάρια και λαστιχάκια ή σωληνάκια τα lead core αλλά τα βαρίδια? Γιατί να μην διαλέξουμε το σωστό για να είναι το σετάρισμά μας ακόμη πιο σωστό?

img 20311Τύποι καλαμιών κυπρίνου

Όταν διαλέγουμε ένα καλάμι ψαρέματος κυπρίνου θα πρέπει να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ψαρέψουμε αυτό το όμορφο ψάρι. Θα πρέπει δηλαδή να γνωρίζουμε αν θα ψαρεύουμε σε μεγάλη απόσταση, κοντά στην ακτή, σε βράχια, με φελλό με την μέθοδο feeder ή απλά αν θέλουμε ένα καλάμι spod ή marker.

Ο λόγος λοιπόν που θα πρέπει να γνωρίζουμε τον τόπο που θα ψαρεύουμε κατά βάση είναι το ότι τα καλάμια κυπρίνου κατασκευάζονται σε μία τεράστια γκάμα από μήκη, δύναμη, φάσμα ενέργειας (action), καμπύλης δοκιμής (test curve) και φυσικά και από πολλά διαφορετικά υλικά. Ποια είναι όμως τα κύρια χαρακτηριστικά ενός γριβαδοκάλαμου?

plaketΕίναι μια απορία που πολλοι ψαράδες έχουν και κάποιοι άλλοι, απλά αμελούν. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες τα γνωστά σε όλους νήματα , οι πετονιές monofilament ή mono όπως τις βλέπουμε πολλές φορές να αναγράφονται και η πετονιές fluorocarbon.

Η επιλογή του κάθε είδους εξαρτάτε καθαρά από το που ψαρεύουμαι και από το στυλ ψαρέματος που έχουμε υιοθέτηση ή σκεφτόμαστε να ακολουθήσουμε.

Ας δούμε λοιπόν τις λεπτομέρειες αυτών των ειδών έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ποιο από αυτά τα είδη σας ταιριάζει περισσότερο :

vomvitis2Η χορωδία των βομβητών

Η χορωδία των βομβητών φαίνεται πως αρχίζει λίγο πριν πέσει η νύχτα, όταν δηλαδή όλοι μαζί σε μία λίμνη αποφασίζουν ταυτόχρονα να αλλάξουν ή να ανανεώσουν το δόλωμά τους, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για την νύχτα. Φυσικά ανεβάζουμε και τον ήχο έτσι ώστε να ξυπνήσουμε σε περίπτωση τσιμπήματος.
Παλιότερα οι μόνοι ήχοι που άκουγε κανείς ήταν αυτοί των αηδονιών και των θηλαστικών όπως οι αλεπούδες τριγύρω από την ψαρέφτρα του. Όλα αυτά παλιότερα όμως γιατί σήμερα την σιγή μας σπάει ο ήχος του βομβητή όταν το ψάρι τσιμπάει και θα μπορούσα να πω πως είναι ο μορφότερος ήχος στην λίμνη μεταξύ όλων των άλλων!
Μέσα από αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε τόσο να σας κατευθύνουμε στην επιλογή ενός καλού βομβητή αλλά επίσης και να σας δείξουμε μερικές λειτουργίες που ίσως δεν γνωρίζετε.

backleadsΗ χρήση του backleads μπορεί να είναι για αρκετούς ένα προσωπικό θέμα και υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη διαθέσιμα. Ως εκ τούτου, θα είμαι o πρώτος που θα προσπαθήσω να εξηγήσω την ιδέα πίσω από τη χρήση τους και, στη συνέχεια, θα περιγράψω τις μορφές που είναι διαθέσιμα.

rodpod1Το Παρελθόν

Μία βάση pod είναι ένα από τα ουσιαστικά κομμάτια του εξοπλισμού μας για κάποιον που ασχολείται σοβαρά με το ψάρεμα του κυπρίνου. Πρώτα χρησιμοποιούσαμε απλά πασαλάκια και βάζαμε στην πετονιά επάνω ένα κομμάτι μαμαλίγκα ή ψωμί για να βλέπουμε τα τσιμπήματα. Τώρα με την τεχνολογία που υπάρχει έχουν κατασκευαστεί πολλά gadget για το τσίμπημα και για τον high tech ψαρά! Έπειτα ανακαλύψαμε τις μαϊμούδες που τις στερεώναμε στο κάτω μέρος του βομβητή. Όλο το πράγμα άρχισε να γίνεται λίγο ασταθές και άκομψο.

dtexbivieΌταν πρωτοξεκίνησα το carp fishing είχα φροντίσει ώστε όλος μου ο εξοπλισμός να χωράει μέσα σε ένα σάκο. Όσο περνούσαν τα χρόνια και έκανα όλο και περισσότερα ψαρέματα μεγάλωσαν οι ανάγκες μου. Όλος μου ο εξοπλισμός αντικαταστάθηκε από σύγχρονο και στο τέλος ήταν στημένα όλα πανέμορφα στην λίμνη αλλά έλειπε η σκηνή. Όχι ότι δεν είχα αλλά το μικρό μου σκηνάκι τύπου igloo άρχισε να μην καλύπτει τις ανάγκες μου. Το ψάρεμα πολλές φορές διαρκούσε πάνω από 48 ώρες ιδιαίτερα στους αγώνες που έπαιρνα και παίρνω μέρος και η σκηνή τύπου carp είχε γίνει πλέον απαραίτητη. Πολλές φορές η βροχή με έκανε να σκέφτομαι να φύγω από το ψάρεμα και άλλες φορές άφηνα τον εξοπλισμό μου στην λίμνη για να κοιμηθώ μέσα στο αυτοκίνητο που συνήθως ήταν μέτρα μακριά.

copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com