Share

tourna8Πριν περιγράψουμε το ψάρεμα της τούρνας, θα έπρεπε εντούτοις να δώσουμε ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες, για να γίνει κατανοητό στον αρχάριο, πως είναι απαραίτητο να μην αποθαρρύνεται αν περάσουν μερικές μέρες χωρίς να πιάσει τίποτα. Υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες, για τελείως άγνωστους λόγους, οι τούρνες δεν τσιμπούν καθόλου, ενώ σε άλλες συνθήκες φωτός ή θερμοκρασίας των νερών, τα ψάρια ρίχνονται με όρεξη σε οποιοδήποτε σερνόμενο δόλωμα.

 

Σίγουρα ένας ψαράς επιδέξιος σε αυτό το είδος ψαρέματος, θα έχει καλύτερα αποτελέσματα απ’ ότι ένας αρχάριο, αλλά το ψάρεμα της τούρνας με spinning, δεν πρέπει να θεωρείται ένα δύσκολο ψάρεμα. Θα είναι απαραίτητο προπάντων να φροντίζουμε το δόλωμα να προχωρά σε μικρή σχετικά απόσταση απ’ το βυθό. Όσο πιο κοντά στο βυθό δουλεύει το κουταλάκι, κυματιστό ή περιστροφικό τόσο περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε καλά αποτελέσματα.

Μερικές φορές συμβαίνει να πιάσουμε τούρνες σε τρέχοντα και κρύα νερά, ενώ τις προηγούμενες εποχές και τις επόμενες περιόδους μετά από αυτές τις τυχερές μέρες, να μην έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, η τούρνα μετακινείται συχνά, ανάλογα με τις ανάγκες της, σε πιο κρύα ή πιο ζεστά νερά κι ακόμα κι οι πιο προσεκτικές μελέτες των συνηθειών αυτού του ψαριού, δεν αποκάλυψαν ακόμα τους λόγους που το οδηγούν να ψάχνει για ορισμένες συνθήκες θερμοκρασίας και νερού.

Σε ορισμένα ποτάμια, όπου οι τούρνες είναι άφθονες συμβαίνει να υπάρχουν περίοδοι «τούρνας», κατά τις οποίες πιάνονται πολλά απ’ αυτά τα ψάρια διαφόρων διαστάσεων και βάρους. Αυτές οι περίοδοι συχνά είναι οι μόνες σ’ έναν ολόκληρο χρόνο και γι’ αυτό πολύ συχνά συμβαίνει ανάμεσα σε άκαρπη άνοιξη και φθινόπωρο να παρεμβάλλεται ένα πολύ καλό καλοκαίρι.

Άλλες φορές όλο το χρόνο πιάνονται ελάχιστες τούρνες, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός ψαριών πιάνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μετά απ’ όλα αυτά φαίνεται καθαρά, πως η τούρνα έχει εξαιρετικά μεταβλητό χαρακτήρα, αν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε έτσι για ένα ψάρι. Αυτό εξαρτάται από αιτίες που υποθέτουμε, αλλά τις περισσότερες φορές είναι άγνωστες.

tourna13

Ο ειδικός της τούρνας, δύσκολα αποθαρρύνεται με τις μεγάλες περιόδους που δεν δίνουν κανένα ψάρι. Ο αρχάριος πρέπει συνεπώς, να μάθει να είναι υπομονετικός και να αντέχει στις διαθέσεις της τούρνας, πράγμα που συνήθως δεν είναι απαραίτητο για άλλα είδη, τα οποία με μια διόρθωση του δολώματος μπορεί να τα προσελκύσει.

Ο ψαράς με spinning, πρέπει να συνηθίσει να δοκιμάζει κάθε τεχνική χειρισμού του δολώματος, γιατί το ψάρι μερικές φορές δείχνεται δραστήριο στον βυθό, ενώ άλλες, εκδηλώνει προτίμηση για τα δολώματα που προχωρούν σε απόσταση απ’ αυτό αν και δεν γίνεται στην επιφάνεια. Συνεπώς ο ψαράς πρέπει να ρίχνει συνεχώς δοκιμάζοντας διάφορες ταχύτητες επαναφοράς. Πρέπει να κάνει το δόλωμα να προχωράει σε διάφορα βάθη, τραβώντας δηλαδή χωρίς τινάγματα.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να αλλάζει τα κουταλάκια σε σχέση με το μέγεθός τους και το χρώμα τους. Συχνά συμβαίνει οι τούρνες που έχουν μείνει εντελώς αδιάφορες σ’ έναν τύπο κουταλιού, να ρίχνονται άπληστα σε ένα διαφορετικό μοντέλο, που προκαλεί περισσότερο ή λιγότερο έντονες δονήσεις, απ’ ότι το μοντέλο που είχε χρησιμοποιηθεί πριν.

Παρ’ όλες αυτές τις παρατηρήσεις έχει σχεδόν αποδειχτεί από την πείρα πολλών, πως το μεγαλύτερο μέρος απ’ αυτά τα ψάρια, πιάνεται σε βάθος με αργή και ομοιόμορφη επαναφορά. Σε λίγο ταραγμένα νερά και στα ρεύματα, η επαναφορά δεν είναι καθόλου απαραίτητη κι η δεξιοτεχνία του ψαρά έγκειται στο να κάνει το κουταλάκι να κυματίζει, προσπαθώντας να το κρατά όσο το δυνατό περισσότερο στο μέρος όπου υποθέτει πως βρίσκεται η τούρνα.

tourna15

Για ότι αφορά το τσίμπημα της τούρνας, οι ειδικοί έχουν κάνει πολλές υποθέσεις. Είναι όμως βέβαιο πως η τούρνα δεν επιτίθεται με ορμή. Μερικές φορές ακολουθεί για λίγο το συρόμενο με αργό ρυθμό κουταλάκι και ξεπερνώντας το λίγο, γυρνά εναντίον του και μόλις το τσιμπά. Άλλες φορές το ακολουθεί στην αργή του πορεία, αγγίζοντάς το λίγο χωρίς εντούτοις να αποφασίσει να το δαγκώσει. Αυτές τις κινήσεις του ανόρεχτου ψαριού, συχνά τις παρατηρεί ο ψαράς, ο οποίος προσπαθεί πάλι να πιάσει το ψάρι, χωρίς να προκαλέσει όμως στα επόμενα ριξίματα μεγαλύτερο ενδιαφέρον του ψαριού για το δόλωμα, απ’ ότι τις προηγούμενες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερο ν’ αλλάξουμε δόλωμα, διαλέγοντας ένα διαφορετικό μέγεθος και χρώμα, ή ακόμα βάζοντας αντί κυματιστό κουταλάκι ένα περιστροφικό και αντίστροφα.

Όχι σπάνια όπως συμβαίνει με άλλα σαρκοφάγα ψάρια, η αντικατάσταση του δολώματος οδηγεί το κυνηγετικό ψάρι να δαγκώσει επιτέλους. Πρέπει πάντως να επιμένουμε στη μελέτη των συνηθειών του ψαριού εκείνη την ημέρα και αφού βρούμε τον τύπο κουταλιού που προτιμά, να επιμείνουμε μ’ αυτό αντί με κάποιο άλλο, εκτός αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και άκαρπα μετά από μερικές αρχικές επιτυχίες, οπότε πρέπει να το αντικαταστήσουμε.

Η σκληρότητα και το σχήμα του στόματος της τούρνας, απαιτούν μόλις ο ψαράς αντιληφθεί το άγγιγμα, να καρφώσει με αποφασιστικότητα. Αν η τούρνα έχει αγγίξει στην άκρη το κουταλάκι, συχνά θα πιαστεί εξωτερικά, αρκεί η κίνηση καρφώματος να είναι γρήγορη και αποφασιστική. Άλλες φορές η τούρνα δαγκώνει βαθιά το δόλωμα, χωρίς να προκαλέσει τίναγμα και σ’ αυτήν την περίπτωση το γρήγορο και βίαιο κάρφωμα την καθηλώνει χωρίς πιθανότητα να ξεφύγει. Αν αντίθετα έχουμε ένα άγγιγμα δοκιμής ή περιέργειας, το κάρφωμα στο κενό μπορεί να οδηγήσει το ψάρι να ριχτεί με απληστία στο υποτιθέμενο δόλωμα που του ξέφυγε, πέφτοντας έτσι θύμα της απληστίας του.

tourna12

Ένας ορισμένος αριθμός από τούρνες, χάνεται τόσο στην μανούβρα του καρφώματος όσο και σε κείνη της επαναφοράς. Η τούρνα δεν δαγκώνει πάντα βαθιά και το αγκίστρι δεν πιάνεται πάντα από κάπου με σιγουριά. Ο ερασιτέχνης ψαράς θα πρέπει να είναι έτοιμος για πολλές απογοητεύσεις που προκαλεί αυτό το ψάρεμα κι αυτό το θήραμα.

Συνεπώς το ψάρεμα της τούρνας με κουταλάκι, δεν παρουσιάζει δυσκολίες αλλά μπορεί να αφήσει πικρή γεύση στους ψαράδες που δεν είναι συνηθισμένοι ακόμα στην αποτυχία ή σ’ όσους έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο με άλλα ψάρια κι είχαν καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι αιτίες που οδηγούν τον ψαρά να επιμείνει σ’ αυτό το σπόρ, είναι ότι υπάρχει δυνατότητα να πιάσει πολύ μεγάλα ψάρια, καθώς και να έχει μια συναρπαστική πάλη.

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά δολώματα για την τούρνα είναι το ψόφιο ψαροδόλι.

 tourna9 . tourna10

Έχω ψαρέψει σε ήρεμα νερά, με το ψόφιο ψάρι δεμένο σ’ ένα απλούστατο εργαλείο που αποτελείται από ένα μεγάλο αγκίστρι με μάτι, που έχει συνδεθεί απλά με μία μεταλλική ντίζα μήκους 70 εκατοστών. Αυτή η ντίζα είναι από ατσάλι, σχετικά σκληρό και τοποθετείται απ’ το στόμα στο σώμα του ψαριού και βγαίνει απ’ την πίσω άκρη, δίπλα στην ουρά. Το αγκίστρι συνεπώς βρίσκεται δίπλα στο στόμα ενώ το ψάρι συγκρατείται στο μεταλλικό μηχανισμό με ένα ελαφρύ δέσιμο με μεταξένιο νήμα.

Αυτή η τεχνική θα φαίνεται ίσως παράλογη, επειδή το ψάρι επαναφέρεται με την όπισθεν, αλλά στην πράξη η μέθοδος είναι αποτελεσματική, προπάντων σε ακίνητα νερά, όπου η επαναφορά γίνεται πολύ αργά. Μερικές φορές το ψάρι αφήνεται και στον βυθό. Πολλές τούρνες πιάνουν το εγκαταλελειμμένο ψάρι στο βυθό, αφού το ακολουθήσουν ανόρεχτα. Αποφασίζουν να το δαγκώσουν μόνο, αφού το παρατηρήσουν ακίνητο για λίγο χρόνο.

Ακόμη κι η ανόρεχτη τούρνα, που δεν έχει διάθεση να δαγκώσει, μόλις δοκιμάσει το δόλωμα, δύσκολα το φτύνει αλλά το καταπίνει με ευχαρίστηση, χωρίς να προσέξει τη μεταλλική ντίζα και την ορμιά.

Μία άλλη τεχνική είναι, ο ψαράς να ρίξει τα δολώματά του αφήνοντάς τα στο βυθό, εκεί που δεν υπάρχουν φύκια και μετά να περιμένει υπομονετικά το τσίμπημα. Όταν παρατηρούμε το τσίμπημα, πράγμα εύκολο, αφήνουμε ελεύθερη την τούρνα να απομακρυνθεί από το δόλωμα. Το ψάρι απομακρύνεται αρκετά μέτρα και καταπίνει το δόλωμα μας. Με αυτήν την μέθοδο έχουν πιαστεί τούρνες μεγάλων διαστάσεων επειδή έχοντας καταπιεί το δόλωμα προβάλλουν μικρότερη αντίσταση.

Σίγουρα αυτή η μέθοδος δεν είναι καθόλου κλασική. Το πραγματικό ψάρεμα με ψόφιο ψάρι γίνεται σέρνοντας το ψαροδόλι στην κανονική στάση, χρησιμοποιώντας φυσικά τεχνάσματα για να προσελκυστεί η προσοχή του θηράματος.

tourna11

Οι Γάλλοι ψαράδες καθώς και οι Γερμανοί κι οι Άγγλοι χρησιμοποιούν συνήθως συντηρημένα δολώματα παρασκευασμένα σε φορμόλη και διατηρημένα στη γλυκερίνη. Στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα περιφρονούν αυτά τα δολώματα αν και έχουν το χάρισμα να είναι πιο στέρεα κι έτσι μπορούν να ρίχνονται για περισσότερες φορές.

Άλλη μια μέθοδος για το πιάσιμο της τούρνας έγκειται στο να τοποθετήσουμε μια ορμιά δολωμένη με ζωντανό ψάρι, στα μέρη που γνωρίζουμε πως υπάρχουν πολλά ψάρια.

Το ψάρεμα με το ζωντανό ψαροδόλι είναι ένα ψάρεμα αναμονής, αν και τις περισσότερες φορές το ψάρι εκδηλώνει σχεδόν αμέσως την παρουσία του, επιτιθέμενο στο δόλωμα μόλις βυθιστεί ή μετά από λίγα λεπτά αφού αρχίσει να «δουλεύει».

Ένας πολύ απλός μηχανισμός για το ζωντανό ψάρι, αποτελείται από μια αρματωσιά ορμιάς με κατάλληλο βαρίδι, σε ορισμένη απόσταση απ’ το αγκίστρι ή την σαλαγκιά που συγκρατείται με τον φελλό. Σε μία αιχμή της σαλαγκιάς ή στο αγκίστρι, τοποθετείται (απ’ το στόμα ή τη ράχη) ένα ζωντανό ψάρι ποικίλου μεγέθους, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της τοποθεσίας.

Η μεγαλύτερη δυσκολία με τα ζωντανά δολώματα είναι να διατηρηθούν ζωντανά και ζωηρά για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα. Την μεγαλύτερη ζημιά την παθαίνει το δόλωμα όταν ρίχνουμε το καλάμι μας.

Θα πρέπει τώρα να δούμε ποια είναι τα προτιμότερα ψαροδόλια που χρεισιμοποιούνται ζωντανά σαν δόλωμα. Φυσικά θα πρέπει να προτιμούμε απ’ όλα τα είδη, εκείνα που ζουν στις τοποθεσίες που ψαρεύουμε. Λόγου χάρη στις περιοχές που είναι γεμάτες με τσιρόνια θα πρέπει να προτιμούμε τα τσιρόνια, πράγμα που διευκολύνει σημαντικά τον ψαρά, επειδή τα τσιρόνια μπορούν να πιαστούν στο ίδιο μέρος μ’ ένα ελαφρύ καλάμι.

Σε μέρη πλούσια σε γλήνια και γριβάδια ένα μικρό γλήνι 10-12 εκατοστών είναι το καλύτερο δόλωμα.

Στα μέρη που υπάρχουν πολλά γριβάδια, ένα πολύ καλό δόλωμα για την τούρνα είναι το χρυσαφί ή κόκκινο χρυσόψαρο. Τα χρυσόψαρα των ενυδρείων είναι πολύ ορατά κάτω απ’ το νερό και προσελκύουν την τούρνα ακόμα και από μεγάλες αποστάσεις, προπάντων απ’ την ζωτικότητά τους, που τους επιτρέπει να μένουν σε αναμονή ακόμα και για ώρες.

tourna14

Ένα άλλο καλό δόλωμα για να ψαρέψουμε την τούρνα σε μέρη με υποβρύχια βλάστηση, είναι ο βάτραχος. Ο βάτραχος, πράγματι, είναι δόλωμα της επιφάνειας. Για να τον χρησιμοποιήσουμε σαν δόλωμα δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από ένα ελαφρύ καλάμι με μηχανισμό. Τον αγκιστρώνουμε με ένα μεγάλο αγκίστρι από το χείλος ή από το πόδι για κοντινές αποστάσεις ενώ για μακρινές και από τα δύο χείλη.

Άλλα δολώματα που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί είναι το ποντίκι και η ουρά από κουνέλι.

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com