Share

plakaminoΌσοι ασχολούνται με την κατασκευή τον boilies ψάχνουν συνεχώς ανάμεσα από τα προϊόντα που υπάρχουν για την κατασκευή τους, υλικά για να παρασκευάσουν όσο το δυνατόν καλύτερο και αποδοτικότερο δόλωμα για το ψάρεμα τους και σίγουρα θα έχουν συναντήσει και τα αμινοξέα. Πλέον δεν υπάρχει εταιρία στην αγορά που να μην έχει προς πώληση κάποιο προϊόν σε στερεή ή υγρή μορφή που να μην έχει σχέση με τα αμινοξέα πράγμα που δεν είναι καθόλου τυχαίο.

 

Έχω μιλήσει με πάρα πολλούς ψαράδες για το ψάρεμα του κυπρίνου και για την κατασκευή των boilies και κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ανάγκη αυτά τα παρασκευάσματα στο δόλωμα τους γιατί το θεωρούν απόλυτα αποτελεσματικό και αυτά απλά τους είναι άχρηστα. Κανείς δεν λέει όμως ότι δεν είναι αποδοτικά τα δολώματα που δεν έχουν έξτρα και τονίζω το έξτρα και παρακάτω θα εξηγήσω το γιατί, αμινοξέα στο δόλωμα τους. Απλά εάν σε ένα σωστά μελετημένο δόλωμα προσθέταμε και τα ανάλογα αμινοξέα τότε το δόλωμα μας θα ήταν αποδοτικότερο σίγουρα και γιατί όχι να μην είχαμε και πιο μεγάλα ψάρια στα ψαρέματα μας.

Κάθε υλικό που χρησιμοποιούμε για να κάνουμε boilie έχει κάποια θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κ.α. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα στις περισσότερες τροφές πουλιών που χρησιμοποιούμε υπάρχουνε καροτενοειδης χρωστικές που είναι πολύ χρήσιμες για την υγειά του κυπρίνου μιας και έχουν πολλά αντιοξειδωτικά (κυρίως σπιρουλίνα και nectarblend). Η σωστή αναλογία και δοσολογία αυτών των συστατικών κάνουν αποδοτικά τα δολώματα μας. Δηλαδή η ισορροπία όλων αυτών των υλικών θα μας έκαναν ένα δόλωμα για τον κυπρίνο σωστά δομημένο και σίγουρα αποδοτικό.

Άλλη μια ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί μέσα από αυτό το άρθρο είναι αυτή που συχνά ακούω από τον κόσμο που ασχολείται με αυτό το είδος ψαρέματος, πως θα αναγνωρίσει ή πως θα καταλάβει αν είναι μια τροφή θρεπτική για τους κυπρίνους αλλά και πως ο κυπρίνος θα αναγνώριζε ότι η τροφή που του παρουσιάζουμε είναι θρεπτική γι αυτόν? Πολύ απλή και σύντομη απάντηση.
Τα αμινοξέα είναι πολύ σημαντικά στην διατροφή των ψαριών, που ακόμη και αν δεν συνδέονται φυσικά με το σώμα του κυπρίνου είναι απαραίτητα γι αυτόν. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι ο κυπρίνος είναι κατά κάποιο τρόπο εθισμένος σε αυτά για να παραμείνει ζωντανός.

Ακόμη πιο απλά η ουσιαστική δομή των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα και οι κυπρίνοι είναι πολύ καλοί ερευνητές αυτών των ουσιών στο υδάτινο τους περιβάλλων για να μην πω οι καλύτεροι από όλους μας.


Τα αμινοξέα μπορούν να βοηθήσουν ένα δόλωμα να είναι πολύ πιο αποδοτικό εάν μπουν κατόπιν μελέτης και σωστής δοσολογίας ή σε αντίθετη περίπτωση μπορούν να καταστρέψουν το δόλωμα μας κάτι που συμβαίνει σπάνια αλλά όταν συμβαίνει ευθύνεται η υπερβολή στις δοσολογίες. Υπάρχουν κατηγορίες αμινοξέων όπως την C-ALPHA πού περιέχουν 4 διαφορετικές ομάδες: μια ομάδα αμινοξέων, μια καρβοξυλική ομάδα, άτομα υδρογόνου και ένα συνδετικό κρίκο. Έτσι το σύμπλεγμα των αμινοξέων που επιδρούν σε κάθε ζωντανό οργανισμό χαρακτηρίζονται από 3 λέξεις. Για παράδειγμα το L-γλουταμινικό οξύ (στα περισσότερα θα βρούμε μπροστά το γράμμα L) που είναι ένα από τα πιο γνωστά στο ψάρεμα του κυπρίνου και πολύ διαλυτό στο νερό.

Μπορεί από λίμνη σε λίμνη οι δοσολογίες να είναι διαφορετικές ακόμη και ο τύπος του αμινοξέου πολλές φορές να είναι διαφορετικός το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι ένα boilie σωστά δομημένο με τις σωστές διατροφικές αναλογίες για τον κυπρίνο δουλεύει όλες τις μέρες του χρόνου είτε αυτό το μίγμα είναι birdfood είτε milk protein είτε είναι fishmeal η meatprotein εάν είναι σωστά μελετημένο και φτιαγμένο θα αποδίδει όλες τις εποχές. Ένα τέτοιο δόλωμα δεν μπορεί να φτιαχτεί όμως από την μια μέρα στην άλλη αλλά απαιτεί μελέτη, δοκιμές, παρατήρηση πάνω στη συμπεριφορά του μέσα στο νερό και εάν είμαστε σίγουροι ότι το δόλωμα είναι σωστά φτιαγμένο τότε 100% το δόλωμα αυτό θα αποδώσει.

Είναι καλό επίσης να εμπλουτίζουμε τα boilies με αμινοξέα γιατί κατά το βράσιμο ένα μέρος τους χάνετε οπότε αν τα ενισχύσουμε λίγο, διαλύονται άμεσα μέσα στο νερό κάτι που κάνει τον κυπρίνο να μπορεί να βρίσκει πιο εύκολα και γρήγορα το δόλωμα μας.

Για να μην γίνει αυτό το άρθρο πολύ περίπλοκο θα ήθελα απλά να σας δώσω τους λογούς που τα αμινοξέα κάνουν καλό στο ψάρεμα του κυπρίνου και βοηθούν στο να έχουμε πιο αποδοτικά ψαρέματα.

Υπάρχουν αμινοξέα που ως επί το πλείστων έχουν βάση κάποιο βασικό συστατικό μέσα στο μείγμα μας. Ειδικά κάποιες εταιρίες έχουν επικεντρωθεί πάνω σε αυτό ώστε απομονώνουν όλα τα στοιχειά που χρειαζόμαστε για να ενισχύσουμε το δόλωμα μας είτε σε υγρή είτε σε στερεή μορφή και έτσι βοηθούν και τον πιο αρχάριο στην κατασκευή των boilies να κάνει την σωστή επιλογή πάνω στην ενίσχυση του δολώματός του. Καλό είναι λοιπόν όταν κάνουμε ένα νέο μείγμα να ψάξουμε τις αδυναμίες του πάνω σε κάποια στοιχειά του μίγματος και έτσι να επιλέξουμε το σωστό προϊόν και να έχουμε έπειτα ένα σωστά δομημένο δόλωμα το οποίο θα δουλεύει τις περισσότερες εποχές του χρόνου.

Επίσης ένα λάθος σε κάποιο προϊόν αμινοξέων μπορεί να επιφέρει καταστροφή στο δόλωμα με αποτέλεσμα μηδενικά αποτελέσματα. Ένα λάθος συστατικό στο μείγμα μπορεί αν αλλάξει όλη την δομή. Ένα ακόμη λάθος που παρατηρώ από πολλούς είναι οι δοσολογίες. Οι περισσότεροι υπερβάλουν σε αυτές χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν έχουν αποτελέσματα, αλλά εάν η δοσολογία ήταν η σωστή στο μείγμα τους κατά 90 % θα είχαν περισσότερα ψάρια και σίγουρα μεγαλύτερα.

Πολλοί ψαράδες φοβούνται να ασχοληθούν με αυτά τα σκευάσματα ή υπερεκτιμούν της γνώσεις τους ή επηρεάζονται από αυτά που βλέπουν από εταιρίες που έχουν σαν σκοπό να προμοταρουν ένα προϊόν. Η δική μου πρόταση είναι να μελετήσετε προσεκτικά ποιο προϊόν αγοράζετε και να μάθετε τι ακριβώς χρειάζεται για το δόλωμά μας. Τα αμινοξέα είναι ο παράγοντας εκείνος που θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα καλό δόλωμα με τα χεράκια σας στο οποίο θα έχετε εμπιστοσύνη. Τα αμινοξέα και γενικά τα aminoacids όπως τα βλέπουμε στο διαδίκτυο είναι ένας γρίφος όχι άλυτος όμως με προσεκτικές σκέψης και βήμα βήμα θα δείτε αποτελέσματα.

Μερικά από τα σημαντικότερα αμινοξέα καθώς και οι αναλογίες που θα πρέπει να περιέχονται σε μία συνταγή δολώματος αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα.

aminoacids1

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com