Share

diaforadolomataΤο θέμα για τα δολώματα του κυπρίνου είναι τεράστιο!. Αυτό το άρθρο δεν έχει γραφτεί για να είναι μια εργασία αναφοράς για κάθε τύπο δολώματος κυπρίνων διαθέσιμο σήμερα. Εάν ήταν, τότε θα μπορούσε να πάρει μια ζωή για να ολοκληρώθει. Αυτό που στοχεύεται να γίνει είναι να παρασχεθεί μια εισαγωγή στον τύπο δολωμάτων κυπρίνου που χρησιμοποιούνται στο ψάρεμά του κυπρίνου σήμερα. Απευθύνεται τόσο προς τον άρχάριο ψαρά κυπρίνων, αλλά στοχεύει να βοηθήσει και τους έμπειρους του είδους.

 

Εαν κάνετε μία βόλτα σε ένα κατάστημα με εξοπλισμό για το ψάρεμα του κυπρίνου θα μπερδευτείται από την απέραντη σειρά σε δολώματα, αλεύρια, αρώματα και διάφορα άλλα προσθετικά που διατίθενται για την παρασκευή του δολώματος. Είναι σαν να πηγαίνει κάποιος σε ένα super market και να έχει να διαλέξει μέσα από εκατοντάδες προϊόντα... Έτσι και εδώ.

Τα δολώματα των κυπρίνων βέβαια δεν χρειάζεται να είναι αγορασμένα μόνο από κάποιο ειδικό κατάστημα με έτοιμα boilies. Υπάρχει μία γμάμα επιλογών χωρίς κάποιος να πρέπει να ξοδέψει μία περιουσία. Κατα την διάρκεια των χρόνων έχουν χρεισημοποιηθεί το ψωμί, το τυρί, το κονσερβοποιημένο κρέας και η μαμαλίγκα, παρόλα αυτά όμως οι ψαράδες τείνουν σχεδόν αποκλειστικά να χρησιμοποιούν μόνο boilies. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι ο κυπρίνος είχε τον χρόνο να ξεχάσει μερικά από εκείνα τα παλαιότερα δολώματα και να προσαρμοστεί στις καινούριες γεύσεις που του προσφέρουμε χωρίς όμως να σημαίνει πως μερικά από αυτά δεν είναι ακόμη αποδοτικά!

Ποια είναι τα διθέσιμα δολώματα για τον κυπρίνο που θα τον κάνουν να ‘’φάει’’?

Ας αρχίσουμε με τις μπίλιες (boilies). Οι μπίλιες είναι διαθέσιμες σε μία ποικιλία μεγεθών και κυριολεκτικά χιλιάδων γεύσεων. Μερικές είναι καλύτερες από άλλες, αλλά αυτό εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση του καθενός. Θα πρέπει να είστε βέβαιοι για το δόλωμά σας αλλιώς αν δεν είστε καλύτερα να μην ρίξεται απλά το καλάμι. Το μειονέκτημα για τον αρχάριο ψαρά είναι ότι η μπίλια θα πρέπει να είναι κρεμασμένη στο παράμαλο (hair rig) κάτι που σε πολλούς προκαλεί σύγχυση σε πολλούς. Αν και τα παράμαλα για τον κυπρίνο δεν είναι τόσο δύσκολα, παρόλα αυτά αποτελούν επιστήμη από μόνα τους για αυτό και μπερδεύουν τον ψαρά. Επίσης κοστίζουν λίγο παραπάνω από ένα απλό αγκίστρι. Τα παράμαλα όμως είναι αυτά που μετρούν τα αποτελέσματα από τα μεγαλύτερα ψάρια που πιάνονται στις μέρες άρα θα πρέπει να τα παίζουμε στα δάχτυλά μας.

Τύποι Boilies

Πιθανώς οι περισσότεροι ψαράδες κυπρίνου να χρησιμοποιούν boilies ως δόλωμα περισσότερα από κάθε άλλο δόλωμα. Οι μπίλιες είναι εύχρηστες, έχουν εύκολο τρόπο αποθήκευσης και επίσης το σημαντικότερο έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα στο ψάρεμα του κυπρίνου. Ναι αλλά ποιοι είναι οι τύποι των boilies? Εκτός από τα διαφορετικά μεγέθη οι κύριοι τύποι είναι οι έτοιμες τυποποιημένες μπίλιες με ημερομηνία λήξης, οι κατεψυγμένες και οι χειροποίητες. Οι τυποποιημένες μπίλιες είναι διαθέσιμες στα περισσότερα καταστήματα ειδών αλιείας ή πλέον και με παραγγελίες μέσω διαδυκτίου. Αυτές οι μπίλιες μπορούν να διατηρηθούν για μήνες μέσα στην συσκευασία τους ακόμη και να αυτή ανοιχτεί και πολύ περισσότερο αν διατηρηθούν στο ψυγείο. Αν από την άλλη τις αφήσουμε στον ήλιο θα γίνουν πολύ σκληρές με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην τρυπιούνται ούτε με τρυπανάκι. Αν από την άλλη πάρουν υγρασία τότε θα μουχλιάσουν και θα είναι πλέον άχρηστες. Όταν χρησημοποιώ έτοιμες μπίλιες προσπαθώ είτε να τις χρησημοποιήσω κατά την διάρκεια του ψαρέματός μου, είτε τις παγώνω όταν θα γυρίσω σπίτι ώστε να διατηρηθούν. Επίσης θα χάσουν κάποιο από το άρωμά τους όταν ανοιχτούν και για αυτό καλό θα είναι να ρίχνουμε λίγο άρωμα σε κάθε ψάρεμα που θα τις ξαναχρησημοποιήσουμε. Αν από την άλλη διατηρείται κάποιο ενυδρίο ή λιμνούλα με koi μπορείται να τις ρίχνεται μέσα για να τις τρώνε!! Να ξέρεται ότι καμία από τις έτοιμες μπίλιες δεν επηρεάζει αρνητικά τα ψάρια στις λίμνες. Είναι όλες κατασκευασμένες από ελεγμένα υλικά που ποτέ δεν θα κάναν κακό στο περιβαλλον.

Οι παγωμένες μπίλιες γίνονται όλο και περισσότερο κοινές πρόσφατα. Θα τις χρησιμοποιούσα κατά την διάρκεια ενός ψαρέματός μου έτσι ώστε να μην χρειαστεί να τις επαναψύξω.

Οι χειροποίητες μπίλιες θέλουν πραγματικά το δικό του άρθο από μόνες τους και γι’αυτό δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέριες από εδώ. Μπορείτε να πείτε πως είναι τέχνη απλά και μόνο η κατασκευή τους. Πολλοί ψαράδες δεν ψαρεύουν με άλλες μπίλιες αν δεν τις έχουν φτιάξει μόνοι τους. Φυσικά αυτές οι μπίλιες είναι πάντα φρέσκιες και μπορούν να γίνουν στις ακριβείς απαιτήσεις ώστε να ταιριάξουν στο νερό που ψαρεύεται και τις συνήθειες των κυπρίνων εκεί.

Άλλοι τύποι δολωμάτων κυπρίνου

Προχωρόντας, οι άλλοι τύποι δολωμάτων για κυπρίνους εμπίπτουν σε διάφορες κατηγορίες τις οποίες θα αναφέρω παρακάτω.

Είναι τα αγοραστά, τα pellets, οι πάστες, οι σπόροι και τα επιπλέοντα (pop up’s ή floaters).

Με τον όρο αγοραστά εννοώ δολώματα τέτοια όπως το ψωμί, το κρέας, το τυρί, τα λουκάνια με λίγα λόγια σχεδόν ότι υπάρχει διαθέσιμο στα ράφια του super market και ο κυπρίνος θα μπορούσε να το φάει. Το ψωμί φυσικά είναι το αγαπημένο παλιό δόλωμα για τους κυπρίνους και θα μπορούσε να χρησημοποιηθεί σε πολλές μορφές όπως να ξεφλουδιστεί και να βάλουμε μόνο την ψίχα πάνω στο αγκίστρι απλά πιέζοντάς το μέχρι να καλυφθεί και το υπόλοιπο να φαίνεται σαν φρέσκο γύρω από το αγκίστρι. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδική κόλα για να υγράνουμε το ψωμί και να το κάνουμε μία μάζα την οποία βέβαια μπορούμε και να την αρωματίσουμε. Τέλος φυσικά η κρούστα του ψωμιού που με ένα μόνο κομμάτι πάνω στο αγκίστρι επιτρέπεται να επιπλέει στην επιφάνεια για να προσελκύσει τον κυπρίνο. Το τυρί είναι ένα άλλο αγαπημένο δόλωμα του κυπρίνου, οποιοσδίποτε τύπος τυριού που μπορεί να μείνει πάνω στο αγκίστρι μπορεί να χρησημοποιηθεί, είτε κομμένο σε κύβους είτε φορμαρισμένο γύρω από το αγκίστρι. Τα κρέατα όπως το κονσερβοποιημένο κρέας είναι πολύ δημοφιλή σε πολλούς ψαράδες ιδιαίτερα στο εξωτερικό και έχουν δώσει πολύ καλά αποτελέσματα. Και σε αυτή την περίπτωση το δόλωμα κόβεται σε κύβους και περνιέται στο αγκίστρι απευθείας ή σε παράμαλο και κρέμεται δίπλα από το αγκίστρι (hair rig). Πειραματιστείτε με μερικές γεύσεις κρέατος όπως το καυτερό κρέας ή απλά αρωματίστε το όπως θέλεται. Επίσης τα καυτερά λουκάνικα είναι πού διμοφιλή στο ψάρεμα του κυπρίνου. Το φρέσκο κρέας δουλεύει εξίσου καλά με το συκώτι να έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις του κυπρίνου λόγο της μεγάλης περιεκτικότητας του σε αίμα. Στις λίμνες της Ελλάδας υπάρχουν πολλά μικρόψαρα που ίσως μας σπάσουν τα νεύρα παρόλα αυτά όμως το να πειραματιστούμε με κάτι όχι τόσο διαδεδομένο στο ψάρεμα οτυ κυπρίνου ίσως μερικές φορές να αποβεί άκρως αποδοτικό…

Pellets

Τα Pellets είναι διαθέσιμα στα καταστήματα με είδη αλιείας σε μία τεράστια ποικιλία μορφών, καθώς επίσης και pellets που για χρόνια τα χρησιμοποιούσαμε για πέστροφες (ιδιαίτερα σε ιχθυοτροφεία) γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στο ψάρεμα του κυπρίνου. Τα pellets για πέστροφες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι πράγμα που τρελένει τους κυπρίνους. Μπορούμε είτε να τα περάσουμε στο παράμαλο (hair rig) αν είναι μεγάλα σε μέγεθος ή για μικρότερα μεγέθη μπορούμε να τα λιώσουμε με ζεστό νερό και να φτιάξουμε με λίγο αλεύρι και αυγά δόλωμα από Pellets.

Πάστες (Pastes)

Οι πάστες μπορούν είτε να αγοραστούν από ένα κατάστημα είτε να παρασκευαστούν στο σπίτι μας. Συνταγές για χειροποίητες πάστες θα παρουσιάσουμε σε άρθρο στην σχετική κατηγορία της σελίδας. Σε ένα κατάστημα ειδών αλιείας μπορούμε και πάλι να βρούμε μία μεγάλη γκάμα από πάστες σε ία τεράστια ποικιλία γεύσεων. Τις πάστες τις χρησημοποιώ συνήθως για να καλύπτω την μπίλια μου!

Particles (Σπόρια)

Τα σπόρια καλύπτουν ένα ογκώδες φάσμα των δολωμάτων. Ένα από τα δημοφιλέστερα σπόρια που χρησιμοποιούμε στο ψάρεμα του κυπρίνου είναι το καναβούρι. Το καναβούρι έχει πλούσιο σε λάδι περιεχόμενο που όταν το βράσουμε προσελκύει τους κυπρίνους ενώ το μικρό μέγεθος των σπόρων κάνει τους κυπρίνους να σκαλίζουν την περιοχή που έχουμε μαλαγρώσει κάνοντας τους να ψάχνουν όλο και περισσότερο. Όταν το δόλωμα μας είναι ανάμεσα στα σπόρια τότε οι κυπρίνοι σίγουρα θα το βρούνε. Φυσικά είναι πολύ μικρό για να το περάσουμε στο αγκίστρι μας και συνήθως το χρησημοποιούμε σαν attractor (προσελκυστή) συνήθως με ένα pellet δολωμένο στο αγκίστρι μας. Επίσης μπορεί κανείς να βρεί και pellets καναβουριού το οποίο είναι ένα δόλωμα που σε συνεργασία με το μαλάγρωμα με καναβούρι γίνεται ένας θανάσιμος συνδυασμός. Άλλα σπόρια που μπορούμε να χρησημοποιήσουμε είναι τα όσπρια όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια, το καλαμπόκι η παλαιότερη συμπάθεια των κυπρίνων, τα φυστίκια, τα tiger nuts και τα καρύδια. Τα περισσότερα από τα σπόρια θα πρέπει να βραστούν καλά πριν χρησημοποιηθούν διότι αποδεδειγμένα άβραστα δημιουργούν αέρια στα ψάρια πράγμα που μπορεί να αποβεί και μοιραίο. Σε πολλές λίμνες στο εξωτερικό απαγορεύεται η χρήση ορισμένων σπόρων, γιαυτό καλό θα ήταν στην Ελλάδα να ρωτάτε τους εμπόρους των καταστημάτων με είδη αλιείας ή τους συλλόγους της περιοχής για οποιαδίποτε πληροφορία που αφορά τους σπόρους.

Φυσικά δολώματα κυπρίνων

Τα φυσικά δολώμτα κυπρίνων περιλαμβάνουν τις προνύμφες, τα σκουλίκια, τα έντομα και οτιδίποτε άλλο εμφανίζεται φυσικά μέσα στο νερό ή γύρω από αυτό. Επίσης ένα πολύ καλό δόλωμα είναι το bigatino το οποίο μπορούμε να περάσουμε είτε απευθείας στο αγκίστρι ή να το περάσουμε στο παράμαλο (hair rig) ένα ή περισσότερα. Οι γαρίδες, τα καλαμάρια και άλλα θαλασσινά όπως επίσης και τα μύδια που υπάρχουν σε αυθονία στα γλυκά νερά είναι από τις συμπάθειες του κυπρίνου όπου εμφανίζονται φυσικά.

Επιπλέοντα δολώματα κυπρίνων

Για το τέλος άφησα τα επιπλέοντα δολώματα (pop up’s). Αν επιπλέει και ο κυπρίνος μπορεί να το φάει τότε αξίζει να το δοκιμάσεται. Σκυλοτροφές, γατοτροφές, σπόρια (βρασμένα πρώτα), μπίλιες που επιπλέουν και όπως προανέφερα ψωμί μπορούν να μας δώσουν πολύ καλά αποτελέσματα. Ακόμη και ένα κομμάτι φελού αρωματισμένο με κάποιο λάδι θα μπορούσε να προσελκύσει τον κυπρίνο και να τον κάνει να το δοκιμάσει. Όπως και να έχει αξίζει να δοκιμάζουμε σε όποια λίμνη και αν ψαρεύουμε τουλάχιστον ένα καλάμι μας με επιπλεόντα δολώματα. Απλά πειραματιστείται.

Όπως μπορεί κανείς να καταλάβει από το παραπάνω άρθρο το κλειδί στην επιτυχία στο δόλωμα για τους κυπρίνους είναι ο πειραματισμός!! Μην απλά πηγαίνεται σε μία λίμνη προσπαθόντας να αντιγράψεται κάποιον άλλον. Μπορεί να χρησημοποιήσεται κάτι που κανείς άλλος δεν το χρησημοποιεί και το οποίο θα σας δώσει αποτελέσματα που δεν έχετε φανταστεί.

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com