Share

img 9637Παρόλλο που έχουμε ακούσει χίλιες δύο συμβουλές όταν φέρνουμε προς την ακτή ένα ψάρι, για το πως θα το χειριστούμε, πολλές φορές τυχαίνει να απαγκιστρώνεται.

Τα πιο βασικά στοιχεία της αδυναμίας μας αυτής να βγάλουμε το ψάρι και θα πρέπει να τα προσέξουμε είναι: η μικρή ή καθόλου κατανόηση του συστήματος των φρένων που χρησιμοποιούν τα μηχανάκια μας και επίσης το πως μπορούμε να φέρουμε έξω ένα ψάρι το οποίο έχει σκαλώσει μέσα σε χόρτα (Πράγμα που συμβαίνει ακόμη και στους πιο έμπειρους ψαράδες!)

 

Το σύστημα των φρένων στους μηχανισμούς.

Πριν κάνετε την πρώτη σας ρίψη κρατήστε με το ένα χέρι σας το καλάμι και βάλτε ελαφρά ένα δάχτυλο στην άκρη της πομπίνας. Με το άλλο σας χέρι πιάστε την άκρη της πετονιάς και τραβήξτε όσο πιο δυνατά μπορείτε. Το φρένο θα πρέπει τώρα να αρχίσει να δουλεύει κάνοντας έναν χαρακτιριστικό ήχο «κρικ-κρικ». Αν αρχίσει να λειτουργεί το φρένο πριν από την μέγιστη δύναμη τότε θέλει να σφίξετε λίγο το φρένο. Αν από την άλλη είναι πολύ σφιχτό το φρένο και κοπεί η πετονιά σας τότε θα πρέπει να το χαλαρώσετε λίγο. Στήνοντας τον μηχανισμό μας σωστά πριν την ρίψη είναι αδύνατο να μας κοπεί όταν ένα ψάρι παίρνει απότομα φρένα.

Όταν ένα ψάρι τσιμπήσει, αμέσως με μηχανική κίνηση σχεδόν, θα πρέπει να βάλεται το ένα δάχτυλό σας στην άκρη της πομπίνας όπως κρατάτε το καλάμι σας. Με αυτή την κίνηση, όταν το καλάμι το κρατάμε σε μία γωνία μεταξύ 15 και 30 μοιρών από την ευθεία του, πετυχαίνουμε την μέγιστη πίεση στο ψάρι που παίρνει το δόλωμα. Η πετονιά μας θα είναι σχεδόν στο σημείο σπασίματός της ΑΛΛΑ, αν η πομπίνα μας είναι στημένη σωστά, τότε δεν θα σπάσει με τίποτα!

Κουράζοντας και αποχιάζοντας το ψάρι.

Όταν ο κυπρίνος σταματήσει το «τρέξιμό» του, η πετονιά μας επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα λειτουργίας της. Γι’ αυτό αν υποτεθεί ότι το ψάρι είναι σταματημένο ή σχεδόν, ξεκινήστε να μαζεύεται την πετονιά γυρνώντας την λαβή από το μηχανάκι, ενώ την ίδια στιγμη΄κατεβάστε το καλάμι μέχρι να είναι η κορυφή του στο επίπεδο της μέσης. Έπειτα αυξηστε την πίεση στην πομπίνα με το δάχτυλό σας και ανεβάστε το καλάμι σε κατακόρυφη σχεδόν θέση. Επαναλάβαιτε αυτήν την διαδικασία μέχρι να βεβαιωθείτε πως το ψάρι είναι έτοιμα για την απόχη.

Ήρθε η ώρα για το απόχιασμα, όπου γίνονται και τα περισσότερα λάθη!! Όταν ο κυπρίνος φτάσει κοντά στην ακτή, τότε τοποθετούμε την απόχη στο νερό, έτοιμάζοντάς τη για χρήση. Ο κυπρίνος θα αρχίσει να κολυμπά ή να «ξαπλώνει» στην επιφάνεια, τότε ξαναφέρτε το καλάμι σας στην μέση για άλλη μία φορά μαζεύοντας ταυτόχρονα και την πετονιά. Τώρα κρατήστε την απόχη με το ένα χέρι ενώ με το άλλο χέρι ξεκινήστε να τραβάτε το καλάμι προς τα πίσω και πάνω από τον όμω σας, κρατόντας ταυτόχρονα με το δάχτυλο δυνατά την πομπίνα συνεχώς. Κρατήστε την απόχη λίγο κάτω από την επιφάνεια και όχι βουλιαγμένη και τραβήξτε το ψάρι προς το μέρος της. Μην σηκώσετε την απόχη μέχρι να μπει μέσα όλο το ψάρι.

carpinthenet


Μερικές φορές, όπως μπαίνει ο κυπρίνος στην απόχη, ξαφνικά βρίσκει τις δυνάμεις του και είτε βγαίνει απότομα από αυτή είτε αλλάζει κατεύθυνση πριν καν μπει μέσα. Αν γίνει κάτι τέτοιο μην αφήσετε την πομπίνα να δώσει φρένα, απλά κρατήστε το δάχτυλό σας σταθερά και με το καλάμι «παίξτε» με το ψάρι.

Δύο σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμάσται είναι:

Πρώτον, όπως έρχεται το ψάρι προς την απόχη, σιγουρευτείτε πως το καλάμι σας δεν έχει κλίση πάνω από 30 μοίρες κατακόρυφα. Αν έχει, τότε να ξέρεται πως ο κυπρίνος έχει τον έλεγχο!

Δεύτερον, ποτέ μα ποτέ μην μετακινείτε την απόχη σας, κυνηγώντας το ψάρι όταν κολυμπάει κοντά στην ακτή. Κρατήστε την σταθερή μέχρι να κουραστεί το γριβάδι και απλά τραβήξτε το προς την απόχη.

Πως ξεσκαλώνουμε τον κυπρίνο από τα χόρτα

Η περίπτωση που ο κυπρίνος «τρέχει» προς τα χόρτα είναι μία πράξη που χρειάζετε άμεση δράση. Άλλα είδη όπως ο βάρβος (μπριάνα) και η τίγγα (γλήνι), δεν είναι τόσο έξυπνα όσο το γριβάδι όταν είναι μέσα σε χόρτα. Απλά τραβώντας απότομα μπορούμε να τα βγάλουμε μέσα από αυτά. Το γριβάδι όμως αλλά και ο κέφαλος είναι ψάρια τα οποία όταν θα μπουν μέσα σε χόρτα αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να τυλίξουν την πετονιά γύρω από αυτά ώστε να απαγκιστρωθούν.
Αν ο κυπρίνος που πιάσατε παρόλα αυτά μπει σε χόρτα τότε ακολουθήστε την τακτική που περιγράφετε παραπάνω, δηλαδή τραβήξτε το καλάμι κρατώντας τα φρένα από τον μηχανισμό.
Αν το ψάρι αρχίσει να κινείτε, τότε προσπαθήστε να πάρετε τον έλεγχο της κατάστασης με συνεχόμενα ανεβοκατεβάσματα του καλαμιού. Συνήθως με αυτόν τον τρόπο το ψάρι τελικά βγαίνει από τα χόρτα. Η τεχνική αυτή βασίζεται συνήθως στην πίεση που μπορεί να δεχτεί η πετονιά σας και για να το γνωρίζετε αυτό χρειάζετε η εμπειρία και η δοκιμή πολλών πετονιών.

Καλοπιάνοντας το ψάρι που μπήκε στα χόρτα.

Όταν ένας κυπρίνος έχει μπει μέσα σε φύκια που κυματίζουν τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να τον τραβήξετε από την αντίθετη πλευρά, από αυτή που τα φύκια κυματίζουν. Σεην περίπτωση που βρεθεί επίσης μέσα σε τέτοιου είδους φύκια (χόρτα) ένα ψάρι που πιάσατε, μπορείτε επίσης και απλά να αφήσετε το καλάμι πάνω στην βάση, αφήνοντας ταυτόχρονα και την πετονιά λίγο χαλαρή.
Οι περισσότερες μάχες όμως με μεγάλους κυπρίνους, δυστηχώς χάνονται άδοξα μέσα στα χόρτα. Ο κυπρίνος γνωρίζει πολύ καλά πως εκεί έχει πιθανότητες να σωθεί!

Για να ανακεφαλαιώσω, όταν πιάσουμε ένα μεγάλο γριβάδι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι να μην μας πάρει αυτό τον έλεγχο. Μην βιαστείτε να βγάλετε το ψάρι (είναι περισσότερες οι πιθανότητες να το χάσετε!), μην το τραβάτε περισσότερο από όσο πρέπει και μην ξεχνάτε πως ο σκοπός είναι να βγει το ψάρι έξω δίνοντας την μάχη του. Κρατήστε μία σταθερή πίεση προς το ψάρι και δώστε του πετονιά μόνο όταν πρέπει.

Όταν το ψάρι σταματάει, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, πάρτε το πλεονέκτημα και μαζέψτε πετονιά. Ο κυπρίνος, να είστε σίγουροι, θα εκμεαλευτεί όποιο πλεονέκτημα εσείς του δόσετε!

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com