Share

img 9919Πολλοί ψαράδες γνωρίζουν πως οι κυπρίνοι συνηθίζουν να ακολουθούν τον αέρα, αλλά γιατί ακριβώς? Και ποια είναι τα πλεονεκτήματα τα οποία επωφελούνται τα ψάρια?

Τα γριβάδια έχουν κάποιες πολύ βασικές ανάγκες. Χρειάζονται θρεπτικά συστατικά από την τροφή τους αλλά και οξυγόνο για να διατηρηθούν στην ζωή και να αισθάνονται ασφάλεια. Αυτές είναι οι κύριες ανάγκες ενός κυπρίνου και ένας δυνατός άνεμος μπορεί να βοηθήσει ώστε να συγκεντρωθούν αυτές οι ανάγκες σε αφθονία σε ένα σημείο της λίμνης.

 

Οι επιπτώσεις του αέρα κάτω από το νερό.

Πολλά κομματάκια φαγητού μπορούν να παρασυρθούν από ρεύματα που έχουν δημιουργηθεί από τον αέρα στο νερό και να σπρωχθούν προς μία προσάνεμη παραλία. Παρόλα αυτά συνήθως η πλειονότητα αυτών των κομματιών είναι μικροσκοπικά σε μέγεθος και δεν μπορούν από μόνα τους να προσελκύσουν τους κυπρίνους. Αυτά τα μικρά κομματάκια όμως μπορούν να προσελκύσουν μικρά έντομα που ζουν στο νερό. Αυτά τα έντομα είναι που κάνουν τους κυπρίνους να ακολουθούν τον αέρα. Αυτά τα έντομα προσφέρουν στο γριβάδι το φαγητό που χρειάζεται καθώς και όλα τα απαραίτητα στοιχεία της διατροφής του για μεγαλύτερη ενέργεια. Επιπλέον είναι φυσική τροφή άρα και ασφαλές για τα ψάρια να τραφούν με αυτά ιδίως όταν μία λίμνη υπεραλιεύεται από ψαράδες.

ypogeiareumata

Ο αέρας εμπλουτίζει το νερό με οξυγόνο και οι κυπρίνοι μπορούν και αναπνέουν πιο άνετα. Όταν το νερό είναι πλούσιο σε οξυγόνο τότε τα ψάρια νοιώθουν άνετα και αυξάνουν την δραστηριότητά τους στην έρευνα τροφής ακόμη και αν είναι χορτάτα. Συνεπώς, θα μπορούσε να είναι αλήθεια ότι οι κυπρίνοι τρέφονται περισσότερο σε προσάνεμες παραλίες από ότι σε απάνεμες.

oxygengraf

Στο παραπάνω διάγραμμα φαίνετε η σχέση του οξυγόνου που ξοδεύει ο κυπρίνος αναλόγος με το βάρος του και με την τροφή που καταναλώνει.
Δηλαδή ένα ψάρι 4 κιλών χρειάζετε 400mg οξυγόνου για κάθε κιλό του την ώρα όταν τρέφεται.

Ένα άλλο αποτέλεσμα των ισχυρών ανέμων σε μία λίμνη είναι η διατάραξη του νερού, το σκάσιμο του κύματος δηλαδή, στην προσάνεμη παραλία. Το κύμα κάνει το νερό θολό και αυτό προσφέρει στους κυπρίνους μία έξτρα κάλυψη στα ρηχά νερά ώστε να μπορέσουν να τραφούν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη πιο εμφανές σε λίμνες με πολύ καθαρό νερό. Επίσης πιστεύω πως ένας κυματισμός που σχηματίζεται από ένα σταθερό ρεύμα αέρα, μπορεί να βοηθήσει ώστε να είναι τα επίπεδα φωτός υποβρυχίως θαμπά. Αυτό ίσως να βοηθάει ώστε οι κυπρίνοι να νοιώθουν ασφαλέστεροι και λιγότερο ευάλωτοι κατά την διάρκεια της ημέρας.

greenlake

Άρα μπορούμε να πούμε ότι ένας δυνατός αέρας προσφέρει στα ψάρια:

- Φαγητό

- Οξυγόνο

- Άνετες θερμοκρασίες

- Κάλυψη

Μερικές λίμνες δεν επηρεάζονται από τον αέρα, συνήθως λόγω της τοποθεσίας τους, και έτσι τα γριβάδια δεν εντοπίζονται πάντα στα προσάνεμα μέρη. Αυτό πιστεύω πως έχει να κάνει με την μορφολογία της λίμνης και με το πώς ο αέρας επιδρά στην βιολογία του νερού. Μικρές λίμνες με δέντρα και νησάκια μέσα σε αυτές, τα οποία σπάνε την ροή του αέρα και δεν τον αφήνουν να επηρεάσει την βιολογία της λίμνης και συνεπώς και τα ψάρια που ζουν μέσα σε αυτήν.

Επιπλέον, σε μία λίμνη που υπάρχουν αγριόχορτα (weed, φύκια) υπάρχει περίπτωση ο αέρας να μην έχει την ίδια επίπτωση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα αγριόχορτα μέσα στο νερό παρέχουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου για τα γριβάδια, αλλά και ένα μεγάλο ποσοστό τροφής. Τα αγριόχορτα επίσης παρέχουν κάλυψη στα ψάρια ώστε να μπορούν να κρυφτούν από τις πετονιές των ψαράδων. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται ο κυπρίνος να ακολουθήσει τον αέρα για να τραφεί σε μία λίμνη που έχει αγριόχορτα μέσα στο νερό.

weedlake

Προσωπικά μου αρέσει να ψαρεύω όταν ο αέρας είναι δυτικός ή νότιος κόντρα σε αυτόν ή αν είναι ανατολικός ή βόρειος τότε με πλάτη στον αέρα. Ίσως κάποιοι να διαφωνήσουν με την τακτική μου, αλλά μπορώ να πω πως αυτός είναι ο οδηγός μου. Σε μερικές λίμνες τα ψάρια ακολουθούν φυσικά τον αέρα για χρόνια, από κάθε κατεύθυνση, αλλά επειδή ίσως η προσάνεμη παραλία της λίμνης να υπεραλιεύεται, τότε τα μεγάλα ψάρια δεν την προτιμούν και κατευθύνονται σε παράπλευρα ασφαλέστερα μέρη.

Το ψάρεμα του κυπρίνου απαιτεί τις παραπάνω γνώσεις που μοιράσθηκα μαζί σας σε αυτό το άρθρο ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το μέρος που ψαρεύουμε και την συμπεριφορά των ψαριών, αν θέλουμε να πιάσουμε περισσότερα και μεγαλύτερα ψάρια! Επίσης μην ξεχνάτε να απελευθερώνεται τα ψάρια που πιάνεται και να είστε σίγουροι πως αυτά σύντομα θα ξαναβρούν τις συνήθειές τους και θα συνεχίσουν να ακολουθούν τον αέρα και ίσως μία μέρα να τα ξανασυναντήσετε…

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com