Share

carpfeedingΠολλοί αναρωτιόμαστε για το πως λειτουργεί ο κυπρίνος μέσα στο νερό και ποιοι είναι οι παράγοντες που τον κάνουν να έρχεται στα δολώματα μας και να τρέφετε από αυτά. Πολλοί έχουν της δικές τους θεωρίες με γνώμονα πάντα την εμπειρία τους από τα χρόνια που ψαρεύουν και έχουν ζήσει στα ψαρέματα τους, αλλά πολλές φορές αν σκεφτούμε τα στοιχειά που συλλέγουμε στην πράξη είναι συχνά δυσκολότερο από ότι φαίνεται να κατανοήσουμε τον κυπρίνο.

 

Έχοντας λοιπόν μια ευρύτερη κατανόηση για την σωματική λειτουργία του κυπρίνου θα μας δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, αφού τους εντοπίσουμε, να επιλέξουμε τα δολώματα και το παράμαλλο μας. Μετά από πολλά χρόνια και ρωτώντας, επιστήμονες του είδους καθώς έμπειρους και επιτυχημένους ψαράδες από πολλές χώρες που μου άνοιξαν τα μάτια θα προσπαθήσω να κάνω να κατανοήσετε το πως λειτουργεί το φυσικό ένστικτο του κυπρίνου και εύχομαι να σας βοηθήσω όσο μπορώ στο να κάνετε δολώματα πιο προσελκύσημα για τον κυπρίνο.

ΜΥΡΩΔΙΑ

Η ικανότητα του κυπρίνου να μυρίζει μέσα στο νερό θεωρείτε δεδομένη. Όπως ο καρχαρίας έχει την ικανότητα να μυρίζει μια σταγόνα αίματος μέσα σε πολλά λίτρα νερού, έτσι και ο κυπρίνος έχει την ίδια ικανότητα. Μπορούν πολύ εύκολα να οσμιστούν ένα boilie ή ακόμη και ένα σκουλήκι από πολύ μακριά χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο κυπρίνος χρησιμοποιεί τα ρουθούνια του το ένα για να τραβήξει νερό και το άλλο για να το αποβάλει έξω. Αυτό του επιτρέπει να μυρίζει και να ψάχνει για τροφή αλλά και για χημικά σήματα. Το δέρμα μέσα στα ρουθούνια του κυπρίνου καλύπτετε από εκατομμύρια κύτταρα τα οποία του επιτρέπουν να ανιχνεύσει οτιδήποτε υδατοδιαλητο όπως δηλαδή τα αμινοξέα. Οι φυσικές τροφές του κυπρίνου μυρίζουν σε μας σχεδόν καθόλου αλλά ο κυπρίνος μπορεί να τις εντοπίσει ακόμη και πίσω από μια μεγάλη ασπίδα και από εκατοντάδες μέτρα μακριά χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι τεχνίτες τροφές που του προσφέρουμε εμείς (φράουλα, ανανά κτλ) ίσως είναι απόλυτα μία μη φυσική μυρωδιά για τον κυπρίνο αλλά του παρέχουν ένα σήμα τροφών, που το αναγνωρίζουν οι αισθήσεις του, ειδικά αν το δολώματα μας είναι καλό. Οι τροφές με βάση το ψάρι (με βάση το fishmeal δηλαδή) είναι πολύ αποτελεσματικές γιατί γίνονται αμέσως αναγνωρίσιμα από τον κυπρίνο για την θρεπτική τους αξία, τα αμινοξέα τους και τα λιπαρά τους τα οποία του προσφέρουν.

ΟΡΑΣΗ

Οι περισσότερες λίμνες ή ποτάμια έχουν πολύ θαμπό χρώμα και πολλές φόρες είναι είτε σαν να έχει πέσει μέσα σκόνη από κιμωλία και άλλες φόρες πολύ πράσινες, χάρη στην βλάστηση που επικρατεί μέσα στο νερό. Παρόλα αυτά οι κυπρίνοι βλέπουν πολύ πιο καλά από πολλά είδη ψαριών ακόμη και στα πιο χαμηλά επίπεδα ή και στις πιο δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο νερό. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε το πόσο καλά βλέπουν μέσα στο νερό αυτά τα πλάσματα. Η ικανότητα τους επίσης στο να ξεχωρίζει και τις αποχρώσεις των χρωμάτων είναι επίσης εκπληκτική. Το να ψαρεύουμε για παράδειγμα σε ένα ρηχό μέρος με ανοιχτόχρωμη άμμο στο βυθό και να χρησιμοποιούμαι σκουρόχρωμα αγκίστρια βαρίδια ή ακόμη και δολώματα θα πονηρέψουν τον κυπρίνο. Έχοντας λοιπόν γνώση του βυθού που ψαρεύετε μπορείτε να τα αντισταθμίσετε όλα αυτά. Σε πολύ ψαρεμένες λίμνες με πολύ τρομαγμένους κυπρίνους, θα ήταν πιο αποτελεσματικό ένα μικρό και συγκεντρωτικό τάισμα από δολώματα που θα προσέλκυαν τον κυπρίνο να τραφεί, περισσότερο από ένα δόλωμα pop up λευκού χρώματος πάνω από το πυθμένα ενός λασπώδη βυθού. Πολλές φόρες το να έχουμε την ίδια απόχρωση με τον βυθό που ψαρεύουμε, σε πολύ κυνηγημένα ψάρια ειδικά, έχει καλά αποτελέσματα. Τον χειμώνα ο μεταβολισμός του κυπρίνου είναι πολύ πιο αργός όπως και όλες του οι αισθήσεις από ότι τις πιο ζεστές εποχές και όσο πιο πολύ πέφτει η θερμοκρασία τόσο πιο αργά κινείτε μέσα στο νερό. Αυτό σημαίνει ότι και η όραση του δεν είναι το ίδιο καλή όσο τους ζεστούς μήνες. Άρα τις κρύες εποχές τα λευκά, τα κίτρινα και τα ροζ δολώματα είναι πολύ αποτελεσματικά.

ΓΕΥΣΗ

Την γεύση, ο κυπρίνος την καταλαβαίνει όσο κινείτε μέσα στο νερό. Έχουν γευστικούς αδένες στα χείλη τους, στα μουστάκια τους, ακόμη και στα πτερύγια τους. Η γεύση από ορισμένα στοιχεία γύρω του τον κάνουν να τρέφετε όποτε η ιδανική μυρωδιά και γεύση πρέπει να συμπληρώνει η μια την άλλη. Οι κυπρίνοι ανταποκρίνονται καλά σε διάφορες γεύσεις αλλά αυτές αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή. Το επίπεδο του ph και η θολότητα του νερού μπορούν να επηρεάσουν την γεύση οπότε είναι ακατόρθωτο στο να βρείτε ένα δολώματα για όλες τις λίμνες και όλες τις περιοχές κάθε λίμνης για όλες τις εποχές του χρόνου. Με μια τεράστια ποικιλία δολωμάτων που υπάρχει σήμερα στην αγορά μπορούμε πάντα να έχουμε δολώματα σε μικρή ποσότητα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν. Για παράδειγμα εγώ πάντα έχω μαζί μου καλαμπόκι φυσικό pop up σε πολύ έντονα χρώματα και πέλετς με ιχθυάλευρο.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΤΡΕΦΕΤΕ

Ο κυπρίνος τρέφετε ρουφώντας με το στόμα του ταυτόχρονα νερό και τροφή με συνεχείς αναρροφήσεις που κάνει όπως και η ηλεκτρική σκούπα. Έχουν ένα μοναδικό τρόπο να τρέφονται, αφού έχουν την ικανότητα να ρουφούν και να φτύνουν τις διάφορες τροφές γύρω τους. Όλοι οι κυπρίνοι έχουν την ιδιότητα να δοκιμάζουν τις τροφές τους πριν τις φάνε και αυτό που είναι πολύ εντυπωσιακό είναι η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα που μπορεί να ξεχωρίσει τα δολώματά μας ανάμεσα από άλλα αντικείμενα που θα ρουφήξει. Άμμος, λάσπη, χαλίκια και οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω περνούν μέσα από το στόμα του κυπρίνου μαζί με την τροφή του. Το να ρουφήξει και να φτύσει είναι μια φυσική διαδικασία για τον κυπρίνο και αυτό γίνεται σε όλες τις λίμνες του κόσμου από όλους τους κυπρίνους ακόμη και τους πιο πονηρούς.

ΟΤΑΝ ΤΡΕΦΟΝΤΑΙ

Οι κυπρίνοι δεν έχουν στομάχι οπότε όταν συνηθίζουν να τρώνε βοσκούν συνέχεια για τροφή όπως αντίθετα θα έκανε ένας γουλιανός η μια τούρνα τρώγοντας δηλαδή ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα. Έχουν μεγάλη όρεξη και η διατροφή τους και η ανάπτυξή τους εξαρτάται από το τι τους προσφέρει το φυσικό τους περιβάλλον, από υδρόβια, ασπόνδυλα και φυτά. Δεν έχουν πρόβλημα στο να καταναλώσουν σκληρές τροφές όπως σαλιγκάρια και μύδια αλλά λατρεύουν και τις μαλακές τροφές όπως γυρίνους και αυγά από σαλιγκάρια. Ο καιρός και η ποιότητα του νερού παίζουν τεράστιο ρόλο για το πόσο θα φάνε οι κυπρίνοι αλλά και για το πότε θα φάνε. Η θερμοκρασία του νερού και τα επίπεδα οξυγόνου παίζουν τον μεγαλύτερο ρολό. Στης υψηλές θερμοκρασίες χάνετε πολύ οξυγόνο από το νερό οπότε, τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν και όταν το οξυγόνο λιγοστεύει οι κυπρίνοι δεν ξοδεύουν την ενέργεια τους στο να βρουν τροφή η με το να τραφούν μέσα σε μεγάλες ποσότητες δολώματος. Αν οι ζεστές μέρες εξακολουθούν για καιρό και τα νερά παραμένουν με λίγο οξυγόνο τότε ο κυπρίνος κινείται ληθαργικά. Τότε ένα δόλωμα μόνο του ή με ένα πολύ μικρό pva μπορεί να μας έδινε την τσιμπιά που θέλουμε. Αυτήν την τακτική την χρησιμοποιούμε και τον χειμώνα. Στις εποχές με κρύα νερά ο κυπρίνος τρέφετε αλλά σε πολύ μικρές περιόδους όπου οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες γι αυτόν. Ταΐζοντας μικρές ποσότητες δολώματος ανά τακτά διαστήματα θα τον κρατήσουμε να τραφεί λίγο παραπάνω. Την επόμενη φορά που θα ετοιμαστείτε για ψάρεμα σκεφτείτε όλες αυτές τις παραμέτρους και σας διαβεβαιώνω ότι θα έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες για καλύτερα αποτελέσματα.

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com