Share

aliakmon1Πάει αρκετός καιρός από το τελευταίο extreme ψάρεμά μου. Το ονομάζω extreme γιατί για να κατέβουμε στο μέρος που είχαμε επιλέξει μόνο σκοινιά δεν χρησιμοποιήσαμε. Όπως και να έχει όμως όποτε έπαιρνα απόφαση να ψαρέψω σε τέτοιου είδους σημεία στον Αλιάκμονα ποτέ δεν απογοητευόμουν.

 

Από το πρωί η βροχούλα έπεφτε σε όλη την διαδρομή από την Πτολεμαΐδα στον Αλιάκμονα, βάζοντας στο μυαλό μας σκέψεις για το πόσο πιο επικίνδυνη θα ήταν η κάθοδός μας.

Ο Κωστάκης (Σακελλαρίδης Κώστας) ήταν σχεδόν άυπνος μιας και δουλεύει σε μπαρ αλλά η διάθεσή μας ήταν ψαρευτική. «Τάισες?» με ρωτάει και του λέω αστειευόμενος πως όχι μόνο τάισα αλλά έκλεισα και ραντεβού με τους κυπρίνους να είναι στο σημείο 10 η ώρα.

«Άντε να δούμε λοιπόν που θα με τρέχεις πάλι» μου λέει και συνεχίζει να λαγοκοιμάται.

aliakmon2

Δύο καλάμια έτοιμα για κάθε είδους μάχη!!

Η ώρα είχε πάει σχεδόν οχτώ όταν φτάσαμε και τώρα ξεκινάει η ψαρευτική αποστολή μας.

Αφού κατεβάσαμε τα λιγοστά πράγματά μας από το αυτοκίνητο φορτωθήκαμε και αρχίσαμε την κάθοδο προς το μέρος που θα ψαρεύαμε. Τα πράγματα είναι λίγα γιατί δεν συμφέρει να ξανά ανέβεις σε τέτοιου είδους σημεία και δεύτερη φορά μόνο και μόνο για να κουβαλήσεις τον εξοπλισμό. Ένας σάκος με δύο-τρία καλάμια και μία μπανάνα στην μέση με τα απολύτως απαραίτητα είναι αρκετά για να ψαρέψεις. Η βάση δε είναι είδος πολυτελείας μιας τα πασαλάκια που μπορεί κανείς να καρφώσει είναι αρκετά. Η καρέκλα από την άλλη απαραίτητη αλλά πώς να κατέβεις από τα βράχια που γλιστράνε και με αυτήν στα χέρια σου? Άρα μία νάιλον σακούλα είναι αρκετή πάνω στον βράχο για να κάτσεις!!

aliakmon3.aliakmon4

 

Άγρια Ομορφιά!!! Πολλές είναι οι παραλίες του Αλιάκμονα αυτού του είδους...

 

Στηθήκαμε σύντομα στο μέρος που θα ψαρεύαμε και ρίξαμε τα καλάμια μας κοντά και με χαλαρές κινήσεις για να μην αγριέψουμε το μέρος. Το βάθος στα περίπου 8 με 10 μέτρα που ρίξαμε τα καλάμια ήταν στα 5 μέτρα ιδανικό για την περίοδο που θα ψαρεύαμε (φθινόπωρο προς χειμώνα) και όλος ο βυθός καλυμμένος με βράχια και μύδια, πράγμα που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το ψάρεμα, αφού τόσο τα σκαλώματα όσο και τα μύδια είναι εχθροί μας σε τέτοια μέρη

aliakmon5

Τα μύδια είναι ένας εχθρός τόσο μέσα στο νερό όσο και έξω.

Τα σκαλώματα τα αντιμετωπίζουμε με ειδικά βαρίδια τα οποία δεν σκαλώνουν τόσο εύκολα και ενδείκνυνται για τέτοια μέρη. Για να μην πληγώνονται οι πετονιές από τα μύδια τοποθετούμε τα καλάμια σε όρθια θέση πάνω στα πασαλάκια-βάσεις έτσι ώστε η πετονιά να σχηματίζει γωνία 90 μοιρών. Να πηγαίνει δηλαδή η πετονιά από την μύτη του καλαμιού απευθείας στο βαρίδι χωρίς να ακουμπάει πουθενά μέσα στο νερό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αφού και μόνο να ακουμπήσει η πετονιά σε ένα βράχο με μύδια πληγώνετε και οι αντοχές τις μειώνονται κατακόρυφα. Σε μια μάχη δε με ένα ψάρι σε τέτοια μέρη να έχετε το μυαλό σας πως το καλάμι πρέπει να το κρατάτε όσο πιο ψηλά γίνετε ώστε το ψάρι να είναι κοντά στην επιφάνεια του νερού και να μην μπορεί εύκολα να πάει κοντά σε κάποιο βράχο ή κάποιο κλαδί και τρίψει την πετονιά. Φυσικά για να μειώσετε τις πιθανότητες να σας κοπεί ή φθαρεί η πετονιά σας οι ρίψεις θα πρέπει να είναι κοντινές για να πετύχετε την γωνία που αναφέρω παραπάνω. Πολλές φορές σε απότομα μέρη υπάρχουν πατάρια και αν η πετονιά μας είναι ανάμεσα σε αυτά τότε σίγουρα θα κοπεί. Φροντίστε λοιπόν να βρείτε το πρώτο πατάρι όσο κοντά σας και αν είναι αυτό, σίγουρα κρατάει ψάρια!

aliakmon6

Σακελλαρίδης Κώστας με τα δολώματά μας.

Επίσης τα καλάμια σας δεν είναι ανάγκη να τα ρίξετε ακριβώς μπροστά σας όπως συνήθως. Βολές δεξιά ή αριστερά σε κοντινή απόσταση μπορούν να έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα.

Έτσι λοιπόν και εμείς ρίξαμε από δύο καλαμάκια στο νερό και λίγες σπασμένες μπίλιες με το χέρι στα σημεία που έπεσαν τα καλάμια μας και περιμέναμε.

Περιμέναμε το τσίμπημα που δεν άρχισε να φανεί. Το ένα από τα δύο καλάμια μου κουνήθηκε πονηρά δύο φορές και στην τρίτη άρχισαν τα φρένα να φωνάζουν. Φυσικά δεν το άφησα να πάρει φρένα λόγο του μέρους και κάρφωσα απευθείας. Ένας κυπρίνος 3,5 κιλών ήταν στην απόχη και έβγαινε τις απαραίτητες φωτογραφίες πριν την απελευθέρωσή του. Άλλα δύο ψάρια τσίμπησαν μέσα σε μία ώρα άλλα δυστυχώς χάθηκαν με αποτέλεσμα το μέρος πλέον να έχει αγριευτεί για τα καλά. Όταν ψαρεύεις σε τέτοια μέρη το να χάσεις ένα ψάρι ίσως σημάνει και την λήξη του ψαρέματός σου, διότι όταν ξεαγγιστρόνεται φεύγει με μεγάλη ταχύτητα και γενικά κάνει αρκετή «φασαρία» μέσα στο νερό πράγμα που διώχνει τα άλλα ψάρια που είναι μαζεμένα στο σημείο. Επίσης αν απελευθερώσετε το ψάρι που θα πιάσετε σε μέρος που ψαρεύετε σε κοντινή απόσταση από την ακτή τότε κάντε το αρκετά μέτρα παραπέρα από όπου είναι ριγμένα τα καλάμια σας και πάλι για να μην αγριέψετε το μέρος.

aliakmon7

Τα μπιλάκια (boillies) που χρησιμοποιήσαμε

Το ψάρεμα σε «γκρεμούς» δίνει αρκετά καλές συγκινήσεις λόγω του ότι πρώτον δεν ψαρεύει πολύς κόσμος εκεί και δεύτερον διότι έχει συνήθως αρκετά σκαλώματα τα οποία αγαπούν τα ψάρια και αποφεύγουν οι επαγγελματίες αλιείς!! Όπως και αν έχει αν αποφασίσετε να κάνετε ένα τέτοιο ψάρεμα σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

aliakmon8

Κοινός κυπρίνος 3,200 κιλά συνηθισμένο μέγεθος σε τέτοιες πλαγιές

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com