Share

plakcarpΑυτήν την απορία την έχουν πολλοί ψαράδες και τον τελευταίο καιρό με ρωτούν σε τι βάθος πιάνω κυπρίνους.
Η απάντηση δεν είναι συγκεκριμένη γιατί παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο πάνω σε αυτό.
Το μέρος

Βασικός παράγοντας μιας και από περιοχή σε περιοχή , από λίμνη σε λίμνη και από ποτάμι σε λίμνη οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες. Ψαρεύω κάθε χρόνο σε πολλές λίμνες και ποταμιά και πολλές φορές τα βάθη και η μορφολογία του βυθού δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους.
Οπότε πρέπει να γνωρίζετε καλά το μέρος πού ψαρεύετε για να ξέρετε πάνω κάτω τις συνήθειες των κυπρίνων σε εκείνη την περιοχή

Η εποχή

Ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες για το που θα προτιμήσουν οι κυπρίνοι να τραφούν.
Την άνοιξη παρατηρούμε τους κυπρίνους να τρέφονται σε ρηχά μέρη με χόρτα κυρίως όχι γιατί εκεί θα βρουν να φάνε αλλά απλά εκεί θα βγουν να γεννήσουν. Επίσης η βλάστηση τους δίνει τροφή αλλά και προστασία. Όταν ψαρεύουμε σε τέτοια σημεία ιδιαίτερα την Άνοιξη που μεγάλοι πληθυσμοί κυπρίνων είναι εκεί, είναι πιο εύκολο να τους πιάσουμε και σας πληροφορώ ότι ο κυπρίνος εκείνη την εποχή δεν έχει το μυαλό του τόσο στο να φάει όσο στο να γεννήσει, απλά έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο πληθυσμό κυπρίνων οπότε μας δίνει πολλές πιθανότητες ώστε να πιάσουμε πολλούς.
Το καλοκαίρι όπως και όλες τις άλλες εποχές ο κυπρίνος, βάση της εμπειρίας μου δεν τον επηρεάζει τόσο το βάθος στο να τραφεί όσο άλλοι παράγοντες όπως είναι η κάλυψη που του παρέχει το μέρος το ποσοστό της τροφής που του παρέχετε και για μένα ο βασικότερος, η περιεκτικότητα του οξυγόνου μέσα στο νερό. Και αυτό γιατί το καλοκαίρι λόγω της ζεστής το οξυγόνο μέσα στο νερό ελαττώνετε και κάνει τον κυπρίνο να τρέφετε λιγότερο. Εγώ αυτήν την εποχή στον Αλιάκμονα για παράδειγμα, ψαρεύω σε βάθος 3,5 – 4 μετρά σε ένα βυθό ο οποίος είναι τελείως ανομοιόμορφος με πολλές μεγάλες πέτρες μέσα, οι οποίες παρέχουν κάλυψη στους κυπρίνους και το βασικότερο είναι ότι ακριβώς εκεί που ψαρεύω πέφτει φρέσκο νερό από το βουνό από ένα ποταμάκι, οπότε και η περιεκτικότητα του οξυγόνου σε εκείνη την περιοχή είναι πολύ καλή, αλλά ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος γιατί υπάρχει πολύ τροφή και είναι δυσκολότερο να τους προσελκύσω στα δόλωμα μου. Επίσης τα νερά είναι πολύ καθαρά οπότε ο κυπρίνος επεξεργάζεται την αρματωσιά μου. Λόγο της μεγάλης καχυποψίας των ψαριών στον Αλιάκμονα μπορώ να πω με σιγουριά πως μόλις τα ψάρια συναντήσουν κάτι που δεν τους αρέσει, απλά εξαφανίζονται από την περιοχή.
Τώρα ένα καλό σημείο γι' αυτήν την εποχή είναι ένα μέρος οπού κάποια στιγμή της ημέρας το χτυπάει ο αέρας. Η καλύτερη θέση για να ψαρέψετε ένα τέτοιο μέρος είναι να καθίσετε κόντρα στον αέρα όσο και αυτό σας φέρνετε περίεργο, οποίο και αν είναι το βάθος του σημείου. Και αυτό γιατί πολύ απλά αν εκείνο το μέρος κρατάει κυπρίνους μόλις θα πιάσει ο αέρας και τα επίπεδα του οξυγόνου ανέβουν στο νερό μπορεί να μην προβαίνετε τα καλαμιά σας.
Το φθινόπωρο θα συναντήσουμε τους κυπρίνους πιο εύκολα και σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά αυτήν την εποχή έχω παρατηρήσει ότι το δόλωμά μου θα πρέπει να είναι και πολύ καλής ποιότητας και σωστά φτιαγμένο. Αυτό συμβαίνει διότι οι κυπρίνοι ετοιμάζονται για τον χειμώνα.

Επίσης την Άνοιξη και το Καλοκαίρι πολύ καλά αποτελέσματα δίνουν και μέρη που έχουν μέσα κλαδιά η δέντρα. Αλλά αυτό πάλι εξαρτάται και από την περιοχή.
Ακόμη θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις ημέρες που θα ψαρέψετε, ενώ ιδιαίτερη βάση θα πρέπει να δίνετε στο βαρομετρικό για το οποίο έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μας.

Οπότε όπως καταλαβαίνετε το βάθος είναι ένας γρίφος τον οποίο μονό με την εμπειρία τόσο για το μέρος ή τα νερά οπού ψαρεύουμε και την εποχή, θα μπορέσουμε να λύσουμε για να βρούμε τους κυπρίνους να τρέφονται.

Τον περασμένο χρόνο μαζί με τον φίλο μου τον Κώστα και τον Δόρυ ψαρεύαμε καλοκαίρι σε βάθος άνω των 6 μέτρων με πολύ καλά αποτελέσματα. Πιάναμε κυπρίνους αλλά χάναμε και πολλούς λόγω των μυδιών που υπήρχαν. Φέτος ήδη και από την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων ψαρεύουμε το σημείο μας συστηματικά με καλά αποτελέσματα μέχρι στιγμής.

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com