Share

kostsakΔιανύουμε ήδη τον Μάρτιο και πάρα πολλοί ψαράδες ετοιμάζουν σιγά σιγά τον εξοπλισμό τους για να αρχίσουν τα πρώτα τους ψαρέματα. Θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία και αυτό όπως όλοι οι κυπρινοψαράδες ξέρουμε σημαίνει την έναρξη της προετοιμασίας της αναπαραγωγής του κυπρίνου.

 


Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα σε αυτά τα ψαρέματα.

Οι κυπρίνοι ως γνωστών προτιμούν να πηγαίνουν για να αφήσουν τα αυγά τους μέσα σε μέρη με χόρτα και εκεί συνήθως θα πρέπει να προτιμούμε να ψαρέψουμε. Πως μπορούμε όμως να ρίξουμε μέσα στο χόρτο.

Όταν ψαρεύουμε σε ένα μέρος όπου ο βυθός έχει πολλά χόρτα το δόλωμα μας χάνετε μέσα σε αυτά και έτσι είναι πολύ δύσκολο για τον κυπρίνο να το εντοπίσει. Γ' αυτό το λόγο λοιπόν η επιλογή του σωστού παράμαλλου εδώ είναι η πιο καθοριστική για να έχουμε καλά αποτελέσματα σε ένα δύσκολο βυθό όπως αυτόν.

xorta

Καθαρίζοντας το μέρος
Η μια λύση και πιο απλή είναι να καθαρίσουμε το μέρος όπου θα ψαρέψουμε. Βεβαία δεν εννοώ το μέρος οπού θα καθόμαστε εμείς να ψαρέψουμε αλλά πολλή απλά το μέρος μέσα στο νερό όπου έχουμε επιλέξει να παρουσιάσουμε τα δολώματα μας στον κυπρίνο και γνωρίζουμε ότι έχει πολλά χόρτα.
Αυτό γίνετε με το καλάμι marker που έχουμε και ο τρόπος είναι απλός. Απλά έχουμε εντοπίσει το μέρος και πετάμε το καλάμι μας στο μέρος που θέλουμε και αυτόματα “κλιπαρουμε” την πετονιά στην πομπίνα έτσι ώστε να πετυχαίνουμε συνέχεια το ίδιο σημείο. Όταν πετάμε στο συγκεκριμένο σημείο δεν μαζεύουμε αμέσως αλλά αφήνουμε το βαρίδι να κάτσει κάτω έτσι ώστε να μπορέσει να πιαστεί στα χόρτα και μετά με το τράβηγμα, μιας και το καλάμι marker είναι πολλή στιβαρό και αντέχει τέτοιου είδους καταπονήσεις, βγάζουμε τα χόρτα από εκείνο το σημείο ως ένα βαθμό.
Αυτό πρέπει να το επαναλάβουμε πολλές φορές, όσες αντέχουμε δηλαδή και όσες πιστεύουμε ότι είναι αρκετές. Πάντως όσες φορές και να πετάξετε η ποσότητα που θα βγάζετε θα είναι πάντα η ιδία απλά αυτό που θα έχετε καταφέρει είναι να έχετε μειώσει σε ένα βαθμό το ποσοστό τους σε εκείνο το σημείο.

xorta2

Το chod rig φτιάχτηκε γι αυτή τη δουλειά

Το παράμαλλο αυτό το έχουμε παρουσιάσει σε παλαιότερο άρθρο και ένας λόγος ο οποίος φτιάχτηκε είναι για ψαρέματα σε βυθό με χόρτο και σε βυθό με λάσπη. Προσωπικά για μένα είναι μια πάρα πολύ καλή λύση με ένα pop up δόλωμα γιατί απλά αυτό θα καθίσει πάνω ακριβώς από τα χόρτα χωρίς να χαθεί το αγκίστρι με το δόλωμα μας μέσα σε αυτά και να είναι πιο εύκολο για τον κυπρίνο να το βρει.
Η καλύτερη τροποποίηση που θα κάνουμε σε αυτό το παράμαλλο είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα καλό leadcore σε χρώμα πράσινο που είναι καλό για το ψάρεμα σε χόρτα , μιας και όλες οι εταιρίες που φτιάχνουν νήματα και πετονιές έχουν διαφόρους χρωματισμούς για όλους τους τύπους βυθού που θα ψαρέψουμε. Αυτό που δεν θα πρότεινα σαν μάνα στο παράμαλλο chod rig είναι μία χοντρή fluorocarbon. Επίσης επιλέξτε ένα μικρό βαρίδι σε μέγεθος έτσι ώστε να είναι λίγο πιο δύσκολο αυτό να μπερδευτεί μέσα στα χόρτα.

chodrig

Στο δόλωμα σας τώρα καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα pop up εντόνου χρωματισμού και αυτό για να είναι πιο ευδιάκριτο από τον κυπρίνο μέσα στο χόρτα ή ακόμη αν θέλετε να κάνετε τα δικά σας pop up τότε καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε σκόνη φελλού η μπάλες φελλού και να προσαρμόσετε από έξω το ζυμάρι που έχετε ετοιμάσει και να το βράσετε κανονικά όπως όλα τα αλλά boillie με την διαφορά ότι αυτό θα επιπλέει. Προτιμούμε τον φελλό γιατί έχει μεγαλύτερη άνωση από τα άλλα υλικά για pop up δολώματα

Ένα zig rig με κάτι περίεργο

Εδώ και αυτό το παράμαλλο είναι πολύ αποτελεσματικό σε αυτό το είδος βυθού και προσωπικά για μένα όσο παλιά υποτιμούσα αυτό το παράμαλο στα ψαρέματα τόσο τα τελευταία 2 χρονιά με έχει εντυπωσιάσει με τα αποτελέσματα του. Είναι ένα παράμαλλο που πάντα σε ένα καλάμι μου το δοκιμάζω και σχεδόν πάντα με εντυπωσιάζει με τα αποτελέσματα του.
Εγώ προσωπικά το αφήνω να σηκωθεί από το έδαφος 35 εκατοστά περίπου. Είναι πολύ εύκολο να το δέσετε και γενικά να το φτιάξετε και επίσης πολύ αποδοτικό σε μέρη με πολλά χόρτα.

zigrig1

Το περίεργο που θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε είναι αντί για ένα boilie να δοκιμάσετε ένα ψεύτικο pop up έντομο όπως μια μέλισσα ένα σκαθάρι μια μύγα οπού αποτελούν μια καλή λιχουδιά για τον κυπρίνο την εποχή της άνοιξης και ποτέ δεν ξέρετε μπορεί να δείτε κάποιες έκπληξεις σε αυτό….

perdikasdam

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com