Share

1566Το ψάρεμα του κυπρίνου σε βαλτώδη βυθό μπορεί να γίνει ο εφιάλτης του ψαρά. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που παρουσιάζονται σε τέτοιου είδους μέρη, τα οποία επηρεάζουν άμεσα το δόλωμά μας και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να έχουμε μία σχετική εμπειρία στο πώς να ψαρέψουμε τους κυπρίνους σε τέτοια μέρη.

 

Το κυριότερο των προβλημάτων σε έναν λασπώδη βυθό είναι το ότι τόσο το βαρίδι μας όσο και το δόλωμά μας θα βυθιστούν μέσα στην λάσπη με αποτέλεσμα να μην αναδύεται η μυρωδιά του δολώματος αλλά και να μην φαίνεται το δόλωμά μας.

Η πρώτη φορά που συνάντηση λασπώδη βυθό ήταν πριν πολλά χρόνια στον ποταμό Έβρο της Ισπανίας (rio Ebro) όπου ψαρέψαμε σε ένα μέρος στο οποίο μπορούσε κανείς να δει πλήθος κυπρίνων να “παίζει” αλλά παρά τις προσπάθειές μας τις πρώτες ώρες δεν είχαμε κανένα τσίμπημα. Τέσσερα άτομα, οκτώ καλάμια και αρκετό τάισμα αλλά τίποτα από ψάρια. Και τότε ήταν που η εμπειρία του Σάκη (Σάκης Παπαντωνίου) μίλησε, προτείνοντας να τραβάμε μερικά μέτρα πετονιάς αφού ρίξουμε το καλάμι μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βγάζουμε το βαρίδι και το δόλωμα μέσα από την λάσπη και τα ψάρια να μπορούν να το βρουν ευκολότερα. Ο Σάκης και ο Δημήτρης (Δημήτρης Τσομπάνος) κατάφεραν και πιασαν τους πρώτους κυπρίνους του ταξιδιού σε ένα βυθό που συναντούσαμε πρώτη φορά! Από τότε φυσικά έτυχε αρκετές φορές να βρεθώ σε λασπώδη βυθούς βρίσκοντας και πολλούς άλλους τρόπους αποτελεσματικού ψαρέματος.

Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε να βυθιστεί το παράμαλλο και το βαρίδι σε λασπώδη βυθό, αλλά χρησιμοποιώντας ένα ελαφρύ βαρίδι μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα, ειδικά τα βαρίδια τα οποία έχουν επίπεδο σχήμα. Ακόμη καλύτερα είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποια έκδοση με στριφτάρι από ότι κάποιο in line το οποίο δεν το συνιστώ.
Ακόμη καλύτερα σε έναν λασπώδη βυθό είναι να δοκιμάσουμε τρία διαφορετικά σεταρίσματα στα καλάμια μας (αν ψαρεύουμε με τρία καλάμια) ώστε να δούμε πιο από αυτά δουλεύει καλύτερα στην λάσπη. Η σειρά των πέτρινων βαριδίων είναι από τις καλύτερες μιας και υπάρχουν μεγάλα βαρίδια πέτρινα με μικρό βάρος.
Το παράμαλλό μας από την άλλη το οποίο και αυτό βυθίζετε θα πρέπει να το κάνουμε με κάποιον τρόπο να φαίνεται αφού οι κυπρίνοι δεν θα μπορούν να το μυρίσουν αλλά ούτε και να το δουν παρόλο που θα τρώνε τα δολώματα που έχουμε ήδη ταΐσει.

2dsc03821

Υπολογισμός βάθους της λάσπης

Πολλά προβλήματα θα προκύψουν επίσης τα οποία εξαρτώνται από το πόσο μαλακός ή βαθύς είναι ο βυθός της λάσπης. Πως μπορούμε όμως να βρούμε το βάθος της? Η εταιρεία Kryston έχει ένα νήμα το “super silk” το οποίο είναι άσπρο και χρησιμοποιείται ως εξής: Δένουμε ένα βαρίδιο σε ένα κομμάτι νήματος και το ρίχνουμε εκεί που θέλουμε να ψαρέψουμε. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά και το ξαναμαζεύουμε. Θα δούμε ότι κάποιο μέρος του νήματος θα έχει “βαφτεί” από την λάσπη και έτσι θα μπορέσουμε να μετρήσουμε το βάθος της κατά προσέγγιση και να ετοιμάσουμε το κατάλληλο παράμαλλο.

Ψάρεμα στην λάσπη

Με την παραπάνω μέθοδο εκτός από το βάθος της λάσπης μπορούμε επίσης να καταλάβουμε και πόσο μυρίζει αυτή. Αν η λάσπη μυρίζει πολύ τότε η όλη μας προσπάθεια δυσκολεύει ακόμη περισσότερο μιας και τα ψάρια αποφεύγουν τέτοια κομμάτια στο βυθό. Το δόλωμά μας από την άλλη όσο καλό και να είναι χάνει την γεύση και την μυρωδιά του μετά από λίγα λεπτά βύθισης μέσα στην λάσπη. Προσπαθούμε λοιπόν να βρούμε κάποιο σημείο που μυρίζει λιγότερο ώστε τα ψάρια να το προτιμούν. Σε ένα τέτοιο μέρος καλό θα είναι να ταΐσουμε και λίγα σκουλήκια λιωμένα ή και bigatino. Το γριβάδι συνηθίζει να μπαίνει βαθιά μέσα στην λάσπη για να βρει τροφή. Στην Καστοριά από λεγόμενα φίλων ψαράδων, όταν η λίμνη παγώνει τα γριβάδια συνηθίζουν να βυθίζονται ολόκληρα μέσα στην λάσπη ώστε να αποφύγουν το ψυχρό νερό. Αυτό δεν το κάνουν όμως μόνο τον χειμώνα αλλά καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και ειδικά όταν ψάχνουν για τροφή. Γι’ αυτό σε τέτοια μέρη θα πρέπει να ταΐσουμε αρκετά ώστε τα ψάρια να ανακατέψουν τον βυθό και να προσελκύσουν με αυτή τους την συμπεριφορά και άλλα ψάρια. Σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιούμε στα δολώματά μας έντονα χρώματα ώστε να μπορούν τα ψάρια να τα δουν μέσα στην λάσπη αλλά και αμινοξέα ώστε να μπορεί το άρωμά μας να διαχυθεί σε μεγαλύτερο εύρος μέσα στο νερό.


Μέθοδος ταΐσματος στην λάσπη

Μέσα στην λάσπη επίσης καλό είναι να χρησιμοποιούμαι και πολλά σπόρια τα οποία λόγω του βάρους τους δεν βυθίζονται εύκολα στην λάσπη και είναι εμφανή στα ψάρια μέσα το νερό. Ο κυπρίνος νοιώθει σίγουρα πιο άνετα όταν βρίσκει φυσική τροφή μέσα στο νερό και αναγνωρίζει γνώριμές του μυρωδιές. Αυτό σημαίνει πως αν χρησιμοποιήσουμε και αρώματα σκουληκιού, ειδικά σε μορφή πέλλετ ή ενισχυτικό γεύσης από σκουλήκι θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Σίγουρα το σκουλήκι ζωντανό είναι ένα από τα καλύτερα δολώματα, αλλά ας μην ξεχνάμε πως δεν μπορούμε εύκολα να το χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμα κυπρίνου διότι τα υπόλοιπα ψάρια δεν θα μας αφήσουν σε ησυχία. Βέβαια τα πλαστικά (ψεύτικα) σκουλήκια μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να δουλέψουν πολύ καλά.

4img9891

Προσωπικά τα τελευταία χρόνια προτιμώ τους λασπώδεις βυθούς μιας και μπορώ να βρω ευκολότερα τα ψάρια. Σε λίμνες που δεν έχω την δυνατότητα να χρησιμοποιήσω βάρκα, τότε ταΐζω με πολλά σπόρια και πέλλετ το σημείο την ώρα που θα φτάσω για ψάρεμα και όχι από πριν. Έτσι τα ψάρια θα βρουν τα δολώματά μου και όταν θα ανακατεύουν τον βυθό θα είμαι εκεί και θα ψαρεύω. Αυτό το λέω γιατί πολλές φορές έχει τύχει, ειδικά όταν ταΐζω σπόρους και πέλλετ, τα ψάρια να έχουν σκουπίσει το μέρος πριν προλάβω να ψαρέψω. Επίσης χρησιμοποιώ το γνωστό μας παράμαλλο zig-rig ώστε να παρουσιάζω το δόλωμα πιο ψηλά από την λάσπη, έτσι ώστε να μπορεί το γριβάδι να το δει αλλά και για να μην πάρει την μυρωδιά της λάσπης.

Στην περίπτωση όμως που μπορώ να χρησιμοποιήσω βάρκα, τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Όταν χρησιμοποιούμε βάρκα σε λασπώδη βυθό, έχουμε την δυνατότητα να ερευνήσουμε καλύτερα τον βυθό και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Σε αυτήν την περίπτωση αποφεύγουμε τελείως το τάισμα και βασιζόμαστε μόνο στο δόλωμά μας και σε λίγες μπίλιες που θα ρίξουμε γύρω από το παράμαλλο. Αφού λοιπόν βρούμε τα σημεία που θα ρίξουμε τα καλάμια μας και εν συνεχεία τα ρίξουμε, δεν τα πειράζουμε για τουλάχιστον μία ώρα. Σίγουρα θα χρειαστούμε και κάποιον βοηθό ώστε όταν θα μεταφέρουμε με την βάρκα, βαρίδι, παράμαλλο και δόλωμα να κρατάει από την ακτή το καλάμι και να παραμένει συνέχεια τεντωμένη η μάνα, μέχρι να ρίξουμε και να τραβήξουμε όλα τα μπόσκα του. Η συγκεκριμένη μέθοδος μέχρι στιγμής έχει απόλυτη επιτυχία αλλά παράλληλα είναι και αρκετά κουραστική, αφού θα πρέπει να χρησιμοποιούμε συνέχεια την βάρκα με τα κουπιά (για να μην κάνουμε φασαρία) για να ρίξουμε τα καλάμια μας.

3img1900

Η χρήση βάρκας μας εξοικονομεί χρόνο και μας βοηθάει να είμαστε ακριβής στα σημεία που θα ψαρέψουμε!!!

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com