Share

IMG 3229Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές ομάδες ψαράδων, θα λέγαμε παρέες ατόμων που απολαμβάνουν το αγαπημένο τους χόμπι. Πιο συγκεκριμένα από το 2009 και μετά που έγιναν θεσμός οι αγώνες Αθλητικής αλιείας στην χώρα μας από την Ε.Ο.Υ.Δ.Α. στους οποίους για να λάβει κάποιος μέρος θα πρέπει να έχει και ζευγάρι μιας και είναι ομαδικό άθλημα, έχουν δημιουργηθεί πολλές παρέες οι οποίες αγωνίζονται πλέον μαζί.

 

Καστοριά, Πτολεμαϊδα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Γιαννιτσά, Γρεβενά και πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας φιλοξενούν πολλές τέτοιες παρέες που ομαδικά πλέον μοιράζονται τόσο τα έξοδα για τα ψαρέματά τους όσο και τις γνώσεις που έχει ο καθένας πάνω στο ψάρεμα του κυπρίνου. Μία λοιπόν από αυτές τις ομάδες θα περιγράψουμε σε αυτό το άρθρο, την ομάδα αλιείας κυπρίνου Γρεβενών η οποία μας προσκάλεσε σε ένα τριήμερο ψάρεμα σε ένα από τα πολλά λιμνάκια του Νομού Γρεβενών.

Γρεβενά.
Τα τελευταία χρόνια ο νομός Γρεβενών έχει δημιουργήσει πολλά μικρά φράγματα σε ρέματα και υψίπεδα, τα οποία χρησιμοποιούνται από αγρότες για ποτιστικούς σκοπούς. Παράλληλα όμως με την δημιουργία των φραγμάτων ο νομός φρόντισε να τα εμπλουτίσει με γόνο κυπρίνου κυρίως και να τα προστατέψει κάποια χρόνια. Τα περισσότερα φράγματα έχουν αφθονία τροφής καθώς είναι κυρίως σε ρέματα που οι φερτές ύλες πέφτουν μέσα από τα ποταμάκια. Το πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν σε κανένα από αυτά ρυπογόνος παράγοντας άμεσος καθώς είναι σε απομονωμένες περιοχές των Γρεβενών. Βέβαια έμμεσος τρόπος ρύπανσης γίνετε από τις καλλιέργειες και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε αυτές. Τα Γρεβενά διαθέτουν περίπου 10 φράγματα τα οποία κατασκευάστηκαν την τελευταία 15ετία. Μερικά από αυτά έχουν την τιμή να φιλοξενούν κυπρίνους ακόμη και άνω των 10 κιλών! μιας και δεν υπάρχει καθόλου νόμιμη επαγγελματική αλιεία με δίχτυα ή παραγάδια.

Η ομάδα
Η ομάδα Carp Team Grevena αποτελείτε από 4 μέλη με 2 εξ αυτών να έχουν εκπροσοπήσει την Εθνική Ελλάδος αλιείας Κυπρίνου σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αγγλία, συμβάλλοντας σημαντικά για την κατάκτηση της 2ης θέσης της χώρας μας το 2010. Βασικός κανόνας της ομάδας βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το catch & release. Όπως μας περιγράφει και ο αρχηγός της ομάδας Θύμιος Ταταρίδης αν δεν συμβάλλουμε εμείς σαν παρέα στον έμμεσο εμπλουτισμό των λιμνών μας απελευθερώνοντας τα ψάρια που πιάνουμε στα ψαρέματά μας τότε οι λίμνες μας θα καταντήσουν αν είναι άδειες και εμείς απλά θα κάνουμε άσκοπες εξορμήσεις. Οι κ. Δαυιδίδης Αναστάσιος και Ταταρίδης Ευθύμιος όπως προαναφέραμε, είναι οι 2 από τους 10 της μεγαλύτερης επιτυχίας εως σήμερα της Ελλάδας στο ψάρεμα κυπρίνου. Οι άλλοι 2 είναι οι κ. Ταταρίδης Ιωάννης και Λάμπρος Παππάς οι οποίοι προσπαθούν κάθε χρόνο να τόσο να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους όσο και να μπορέσουν κάποια στιγμή και αυτοί να ελπροσωπήσουν την χώρα μας σε ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

IMG 3221

Η πρόσκληση.
Τέλη καλοκαιριού και το τηλέφωνο χτυπά με τον Λάμπρο να μου λέει: “Νίκο είσαι για ένα τριήμερο σε ένα φραγματάκι που έχουμε ταϊσμένο?” Φυσικά ήρθε η άμεση απάντησή μου και ξεκίνησα τις ετοιμασίες για να συναντήσω την ομάδα των Γρεβενών.
Για ευνόητους λόγους δεν θα αναφέρουμε στο άρθρο το όνομα του φράγματος, για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παρεξήγηση.
Αφού λοιπόν έγινε το τσεκάρισμα του εξοπλισμού ξεκίνησα να συναντήσω την ομάδα των Γρεβενών στο φραγματάκι.

IMG 3209

3ημερο ψάρεμα!
Φτάνοντας στα Γρεβενά και αφού μου δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις για να βρω το φράγμα , επιτέλους έφτασα.
Αυτό που αντίκρισα ήταν ένα πανέμορφο φράγμα σε στυλ Αγγλικής λίμνης θα έλεγα. Αν και έχω επισκεφτεί πολλά από τα φράγματα των Γρεβενών δεν είχε τύχει να ξανα-επισκεφτώ το συγκεκριμένο φράγμα.
Η παρέα ήταν ήδη εκεί με τα καλάμια τους στημένα και ετοιμοπόλεμα σε 4 σημεία αφήνοντάς μου ένα κενό για να στήσω και τον δικό μου εξοπλισμό. Αφού ανταλλάξαμε τις απαραίτητες χαιρετούρες κλπ άρχισαν τα πειράγματα λέγοντάς μου “για σήκωσε εκείνο το τσουβάλι στο νερό”. Η ομάδα είχε ήδη τον πρώτο κυπρίνο όσο με περίμενε να φτάσω στην λίμνη και τον φύλλαξαν ώστε να τραβήξουμε τις απαραίτητες φωτογραφίες!

IMG 3257

Το τάισμα που έγινε στο σημείο αποτελούνταν κυρίως από βρασμένους σπόρους καναβουριού και καλαμποκιού, ενώ το ψάρεμά μας θα γινόταν με μπίλιες fishmeal με άρωμα φράουλα και χρώμα κόκκινο. Η ομάδα τάισε το σημείο για περίπου 10 ημέρες με 3 κιλά την ημέρα (διάσπαρτα κατά μήκος της περιοχής που θα ψαρεύαμε) εκτός της προηγούμενης του ψαρέματος, ενώ όταν στήσανε όλο τον εξοπλισμό τους τάισαν ακόμη 5 κιλά στα σημεία που θα έπεφταν τα καλάμια μας, δηλαδή 1 κιλό για κάθε ψαρεύτρα. Η συγκεκριμένη τεχνική ταΐσματος ενδείκνυται για μικρές λίμνες μιας και δεν υπάρχει η πληθώρα των ψαριών που υπάρχει σε μεγάλες λίμνες για να καταναλωθεί το δόλωμα μας. Σε μία μεγάλη λίμνη όπου υπάρχουν εκτός του κυπρίνου μεγάλες ποσότητες μικρόψαρων (πλατίκες, κέφαλοι κ.α.) μπορούμε να ταΐσουμε περισσότερο αφού το δόλωμά μας θα καταναλωθεί τόσο από τους κυπρίνους όσο και από άλλα ήδη. Οι βρασμένοι σπόροι δεν επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα των ψαριών μιας και τα επιτρέπουν να τους χωνέψουν εύκολα και λόγο του μικρού μεγέθους τους κάνουν τα ψάρια και ιδιαίτερα τους κυπρίνους να ψάχνουν για ώρες ανάμεσα στις πέτρες και την λάσπη του βυθού για να τους ανακαλύψουν.

Αφού λοιπόν έστησα και εγώ τον εξοπλισμό μου και βολεύτηκα ανάμεσα στην παρέα, στήθηκε το απαραίτητο τραπέζι φαγητού, το οποίο όμως άρχισε να διακόπτετε συχνά από τους ήχους των βομβητών. Τόσο ο Θύμιος όσο και ο Τάσσος δεχόντουσαν συνεχόμενα τσιμπήματα στα καλάμια τους με αποτέλεσμα την πρώτη ημέρα του ψαρέματός μας να έχουμε πιάσει συνολικά 4 κυπρίνους μεταξύ 2 έως 5 κιλών, ενώ δεν έλειψαν και κάποιες ατυχίες με ψάρια να μπλέκονται σε κλαδιά του βυθού της λίμνης η να χάνονται κατά την μάχη που δίναμε για να τα φέρουμε κοντά μας.

IMG 3229

Αφού νύχτωσε και άρχισαν να κόβουν τα τσιμπήματα των ψαριών αποφασίσαμε να ταΐσουμε και πάλι. 3 Κουβάδες με περιεχόμενο συνολικά 10 κιλών σπόροι και σπασμένες μπίλιες θα έφευγαν από τις ρουκέτες μας σε όλη την περιοχή και περίπου 5 κιλά μπίλιες θα ταΐζονταν συνολικά πάνω από τα καλάμια μας (περίπου 1 κιλό για την κάθε ψαρεύτρα).
Κατά την διάρκεια των ψαρεμάτων μας που διαρκούν πάνω από ένα 24ωρο καλό είναι το πρώτο βράδυ να ταΐζουμε πολύ την ψαρεύτρα μας ώστε να δώσουμε στα ψάρια το σήμα ότι υπάρχει τροφή. Μιας και για 10 ημέρες ταΐζαμε τα ψάρια έχουν πάρει το σήμα ότι τους παρέχουμε τροφή και ανταποκρίνονται.
Η νύχτα πέρασε σχεδόν ήρεμη με κάποια ψιλοτσιμπήματα από κυπρίνους και κέφαλους βρίσκοντας μας το πρωί με άλλον έναν κυπρίνο! Το ξημέρωμα βέβαια ήταν κάτι παραπάνω από ανταποδοτικό μιας και όλες οι ψαρεύτρες (5 στο σύνολο) άρχισαν να μας δίνουν ψάρια. Το σημείο που ψαρεύαμε είχε βάθος 1,5 μέτρο και αρκετά λασπώδη βυθό, πράγμα που κάνει δύσκολο το ψάρεμα του κυπρίνου. Ο λασπώδης βυθός συνήθως καταστρέφει τα δολώματα μας κάνοντάς τα να μυρίζουν άσχημα, με αποτέλεσμα να πρέπει να αλλάζουμε το δόλωμα αρκετές φορές, ιδιαίτερα όταν ψαρεύουμε στον βυθό και όχι με κάποιο pop-up. Επίσης το καλοκαίρι που η θερμοκρασία του νερού ανεβαίνει σε ρηχά σημεία πολύ τα ψάρια δεν προτιμούν τους λασπώδης βυθούς.

Έτσι κατά την διάρκεια της ημέρας με την θερμοκρασία περιβάλλοντος σχεδόν στους 33 βαθμούς οι κυπρίνοι δεν μας έκαναν την τιμή να μας χαρίσουν μία μάχη, πράγμα που δεν μας πτόησε μιας και ο Λάμπρος είχε ετοιμάσει τόσο την σούβλα όσο και τα διάφορα μεζεδάκια για να μας παρηγορήσει, ενώ ο Θύμιος και εγώ επιδωθήκαμε σε έναν μαραθώνιο αγώνα τάβλι! Συνήθως όταν το ψάρεμά μας είναι παρεϊστικο, λέμε πως αν δεν τσιμπάνε τα ψάρια, θα τσιμπήσουμε εμείς κάτι...

IMG 3227

Παρόλο την διασκέδασή μας όμως κατά την διάρκεια της ημέρας το μυαλό μας είναι στο σούρουπο και στο τελευταίο βράδυ της εξόρμησής μας. Τα ψάρια είμαστε σίγουροι ότι θα μας επισκεφτούν και αποφασίζουμε να ξεκουραστούμε για την νύχτα. Δεν ταϊζουμε άλλο το μέρος μιας και θέλουμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα και ξεκινάμε να φτιάχνουμε σακουλάκια που λιώνουν με μαλάγρα σπόρους και σπασμένες μπίλιες τα οποία θα συνοδεύουν όλες τις βολές μας.

Με νέα δολώματα λοιπόν και αφού έπεσε το σούρουπο είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τους κυπρίνους οι οποίοι δεν αργούν να μας κάνουν την τιμή. Άλλα 4 ψάρια έρχονται να προστεθούν σε ένα αποδοτικό τριήμερο ψάρεμα κατά την διάρκεια της δεύτερης νύχτας κάνοντας το φραγματάκι των Γρεβενών έναν μικρό παράδεισο ψαρέματος κυπρίνου.

IMG 3240

Συνολικά κατά την διάρκεια του ψαρέματος πιάστηκαν 12 κυπρίνοι από 2 εως 6 κιλά, ενώ είχαμε και τις αντίστοιχες αποτυχίες λόγω του δύσκολου βυθού της λίμνης (κλαδιά από παλιά δέντρα μέσα στην λάσπη)

Οι απελευθερώσεις
Γνωρίζω πως σε κάθε άρθρο μου αναφέρω την απελευθέρωση που έγινε στο τέλος του ψαρέματος και ίσως να γίνομαι κουραστικός... Το πόσο σημαντική όμως είναι η απελευθέρωση σε μικρά φράγματα δεν μπορείτε να το φανταστείτε. Πολλά από τα φράγματα των Γρεβενών σήμερα είναι σχεδόν άδεια μιας και πολλοί ερασιτέχνες ψαράδες κάνοντας καλές ψαριές όπως η παραπάνω, προτίμησαν να πάρουν στο σπίτι τους τα ψάρια και να τα μοιράσουν στην γειτονιά ή ακόμη χειρότερα να τα πουλήσουν! Σε τέτοια μικρά φράγματα επίσης, έχουμε συναντήσει επιτήδειους με δίχτυα που μοναδικός τους σκοπός είναι η καταστροφή και τίποτε άλλο. Τα ψάρια μη έχοντας που να κρυφτούν στα μικρά φράγματα γίνονται μεζεδάκια για τους καταστροφείς. Γιαυτό και οι απελευθερώσεις ειδικά σε τέτοιες λιμνούλες είναι απαραίτητες για να συνεχίσουν να υπάρχουν κυπρίνοι.

IMG 3225IMG 3244

 


Έτσι κι εμείς ακολουθώντας την νοοτροπία μας, αφού βγάλαμε τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες, αποχαιρετίσαμε στα ζεστά νερά της λίμνης και πάλι τους κυπρίνους μας!!

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com