Share

readyspodΗ ημέρα ήταν η πλέον κατάλληλη για ψάρεμα κυπρίνου. Με τον Κωστάκη (Σακελλαρίδης) ξεκινήσαμε να φορτώνουμε τα πράγματα στο αυτοκίνητο και σκεφτόμασταν το σημείο που θα ψαρεύαμε. Αρχές Απριλίου και το ψάρεμα μόλις που έχει αρχίσει αφού τα νερά είναι ακόμη αρκετά κρύα στην βόρεια Ελλάδα. Ο ποταμός Αλιάμονας ο προορισμός μας και το καλύτερο μέρος για αυτήν την εποχή το πλατανόδασσος Ρυμνίου.

 

Το μέρος αυτήν την εποχή συνήθως και αναλόγως με τον χειμώνα που έχει προηγηθεί πλημμυρίζει με νερά το πλατανόδασσος. Αυτό το σημείο επιλέξαμε λοιπόν να κάνουμε το συγκεκριμένο μας ψάρεμα. Η ημέρα ξεκίνησε καλά με αρκετή ηλιοφάνεια και ελαφρό βοριαδάκι, που δεν μας επηρέαζε ιδιαίτερα μέσα στα δέντρα.

platanodasos

Φτάνοντας στο σημείο που θα ψαρεύαμε διαπιστώσαμε πως η χρήση μπότας ήταν υποχρεωτική μιας και δεν μπορούσαμε να ρίξουμε τα καλάμια μας λόγο των κλαδιών από τα δέντρα που είχαμε από πάνω μας.
Αφού κατεβάσαμε όλον τον εξοπλισμό μας και ελέγξαμε την θερμοκρασία του νερού (14 βαθμοί) το πρώτο πράγμα που ετοιμάσαμε ήταν τα καλάμια για spod και οι ρουκέτες.
Μαζί μας είχαμε περίπου 8 κιλά spod mix το οποίο είχαμε προετοιμάσει βάζοντας το χλιαρό νερό που χρειάζεται από πριν. Την μίξη βέβαια την πήραμε έτοιμη, η οποία ήταν βασισμένη σε άλευρα γάλατος και πολλούς σπόρους όπως καναβούρι καλαμπόκι και σιτάρι της εταιρείας CCMoore, πράγμα που την καθιστά ότι καλύτερο για καθαρά νερά. Αυτό συμβαίνει διότι τα άλευρα γάλακτος δημιουργούν μία θολούρα μέσα στο νερό και σε συνδιασμό με την μυρωδιά που αφήνουν να διαχυθεί οι διάφοροι ατράκτορες που διαθέτει προσελκύουν τα ψάρια ακόμη περισσότερο.

spod-mix

Τα μπιλάκια μας τα ετοίμασε ο Νίκος Πλακετάς ο τρίτος συντελεστής του περιοδίκού που δυστηχώς δεν μας ακολούθησε στο συγκεκριμένο ψάρεμα αφού “ψάρευε” δουλειά στην Κρήτη!!

Αφού λοιπόν μας βγήκαν τα χέρια από τις ρουκέτες και μετά περίπου από μία ώρα τελικά ρίξαμε τα καλάμια μας και επιδοθήκαμε σε ένα άλλο χόμπι που κάνουμε παράλληλα...το τσίπουρο.

nikos

 

rouketa

 

 

ripsispod

 

 

rouketasplash

Χαλαρώσαμε και ήρθε η ώρα για το πρώτο τσίμπημα της ημέρας. Τα φρένα άρχισαν να σφυρίζουν και οι βομβητές χάλασαν την ωραία ατμόσφαιρά μας (εννοείτε πως δεν το εννοώ!!!). Ο Κωστάκης άρχισε να μαζεύει πετονιά και αρκετά σύντομα ήταν κοντά μας ένα κυπρινάκι ή τσουκάνι όπως συνηθίζουμε να τα λέμε περίπου 1 κιλού.

kostakis

Η χαρά μας μεγάλη αν και το ψάρι ήταν μικρό αλλά όπως και να έχει ήταν το πρώτο ψάρεμα της χρονιάς και αφού το ψάρι είναι κίτρινο, το χρώμα του κυπρίνου δηλαδή, τότε αυτό θεωρείτε επιτυχία.
Γέμισαν οι μπαταρίες μας και αρχίσαμε το φρεσκάρισμα στα δολώματα μας. Καινούριο μπιλάκι, σημάδι κοντά και γύρω από το τάισμα και μπιιιιππππππ, το καλάμι μου μόλις έχει πέσει στο νερό και τα φρένα φεύγουν! «Καλά στο στόμα του έπεσε!!!» αναρωτιέμαι και κοντά μας έχουμε έναν μικρότερο κυπρίνο από του Κωστάκη περίπου 850 γραμμάρια. Δεύτερο ψάρι, κλειδώθηκε η επιτυχία του ψαρέματος.

tsoukani

Εδώ να σημειώσω πως τόσο ο Αλιάκμονας όσο και ο Πλαστήρας είναι δύο από τις δυσκολότερες λίμνες της Ελλάδας στο ψάρεμα του κυπρίνου. Και οι δύο λίμνες έχουν κυνηγηθεί υπερβολικά με τα δίχτυα αλλά και από τους ερασιτέχνες και τα ψάρια έχουν σχεδόν μπερδευτεί από τα διάφορα αρώματα και γεύσεις. Επίσης λόγο της μορφολογίας του βυθού και των δύο λιμνών το ψάρι έχει την δυνατότητα να κρυφτεί σε κλαδιά ή βράχια με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να χάνεται. Επίσης τα ψάρια είναι ιδιαίτερα μαχητικά λόγο του σχήματός τους. Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν και θεωρούμε επιτυχία ένα ψάρεμα (μονοήμερο) στο οποίο όχι μόνο θα πιάσουμε ψάρια αλλά θα τα βγάλουμε και εκτός νερού για να ζυγιστούν.

Μετά λοιπόν την παραπάνω παρένθεση και τους μεζέδες του μεσημεριού με το τσίπουρο το τρίτο τσίμπημα ήρθε να σφραγίσει την ημέρα μας ακόμη πιο ευχάριστα. Και πάλι ο Κωστάκης στην θέση του να μαζεύει πετονιά αλλά και να δίνει φρένα στο ψάρι. «Καλό είναι?» τον ρωτάω για να τον βοηθήσω με την απόχη και μου απαντάει με στυλ «μεγαλύτερο απ’ τα τσουκάνια». Αφού λοιπόν έκανε τα γριβαδοκολπάκια του, ακόμη ένα ψάρι 2.500 κιλών προστέθηκε στην συλλογή της ημέρας μας κλείνοντάς την με τον καλύτερο τρόπο και γεμίζοντας για τα καλά τις μπαταρίες μας.

2.5kg

Φυσικά τα ψάρια αφέθηκαν και πάλι ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον με ασφάλεια!

release

 

release1

 

 

release2

 

 

release3

 

 

release4

Το επόμενο ραντεβού μας με τον Αλιάκμονα προγραμματίζεται για μετά τις 27 Μαίου οπότε και επιτρέπεται και πάλι η αλιεία.

Στο επανειδείν

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com