Άρθρα

baitsuccess1Καθημερινά στους κύκλους του ψαρέματος και ιδιαίτερα στους κυπρινάδες γίνεται συζήτηση περί δολώματος. Σελίδες στο facebook βοηθούν όλο και περισσότερο κόσμο να αντλλάξει τις απόψεις του περί δολώματος κάνοντάς με να διαβάζω πράγματα και “θαύματα”... Δεν θέλω να το παίξω ειδήμων αλλά τα τρομακτικά λάθη που παρατηρώ σε μερικές συνταγές με κάνουν να θέλω να επέμβω και σχεδόν να απαγορεύσω την χρήση τους. Πολλές φορές αυτό που έχουμε στο μυαλό μας δυστυχώς δεν είναι και το καταλληλότερο για τον κυπρίνο. Έτσι αποφάσισα μέσα από ατό το άρθρο να καταθέσω την δική μου άποψη μέσα από τις προσωπικές μου γνώσεις και εμπειρίες αλλά και λόγω της ενασχόλησής μου εμπορικά πλέον με το ψάρεμα.

pamposstavrouμέρος πρώτο Τα Μικρά Αρπαχτικά

Αγαπητοί αναγνώστες του Carpmania.gr χαίρετε!

Παρότι η αλιευτική παράδοση στην Κύπρο είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή, υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό Κυπρίων που ασχολούνται με το ερασιτεχνικό ψάρεμα. Και όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο βλέπουμε να μεγαλώνει η μερίδα των νέων που στρέφετε προς το ψάρεμα, σαν μια τέλεια εναλλακτική, υγιής ενασχόληση, η οποία κρατάει τα παιδιά μας μακριά από άσχημες συνήθειες.
Όμως, λόγο του ότι η κατάσταση στην θάλασσα της Κύπρου, πάει συνεχώς από το κακό στο χειρότερο, και δεν προσφέρετε και τόσο πλέον, για υγιές, κανονικό ψάρεμα από την ακτή κατά το οποίο όλο και κάτι θα πάρεις σε δυο - τρεις εξορμήσεις. Για αυτό σήμερα πολλοί παίρνουν την απόφαση να στραφούν προς τα γλυκά νερά, όπου υπάρχει μπόλικο ψάρι, και πραγματικά, έστω και εάν κάποιος είναι νέος στον χώρο, του δίνεται η δυνατότητα, και μπορεί να απολαύσει υγιές και πλούσιο σε αποτελέσματα ψάρεμα σχεδόν σε κάθε εξόρμηση.

nik4Έναρξη στα Γιάννενα και η απόφαση να κάνουμε ένα 24ωρο ψάρεμα, με τον φίλο μου τον Κώστα δεν άργησε να παρθεί. Το μόνο πράγμα που είχαμε στο μυαλό μας ήταν να καταφέρουμε να έχουμε ένα αποδοτικό ψάρεμα κινούμενοι σχεδόν στα τυφλά. Αποφασίσαμε λοιπόν να πάμε στην λίμνη Παμβώτιδα (λίμνη Ιωαννίνων) στην οποία έχω ξαναπάει χωρίς όμως να έχω κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα. Ο καιρός ήταν σχετικά κρύος μιας και η θερμοκρασία μέγιστη ήταν 15 βαθμοί και χαμηλότερη 8 βαθμοί κελσίου και με αρκετό αέρα ανά διαστήματα και όλα αυτά, αρχές Ιουνίου!!!

IMG 3229Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές ομάδες ψαράδων, θα λέγαμε παρέες ατόμων που απολαμβάνουν το αγαπημένο τους χόμπι. Πιο συγκεκριμένα από το 2009 και μετά που έγιναν θεσμός οι αγώνες Αθλητικής αλιείας στην χώρα μας από την Ε.Ο.Υ.Δ.Α. στους οποίους για να λάβει κάποιος μέρος θα πρέπει να έχει και ζευγάρι μιας και είναι ομαδικό άθλημα, έχουν δημιουργηθεί πολλές παρέες οι οποίες αγωνίζονται πλέον μαζί.

plakcarpΑυτήν την απορία την έχουν πολλοί ψαράδες και τον τελευταίο καιρό με ρωτούν σε τι βάθος πιάνω κυπρίνους.
Η απάντηση δεν είναι συγκεκριμένη γιατί παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο πάνω σε αυτό.

dsc04953Το ψάρεμα του χορτοκυπρίνου ή ποιο σωστά “grass carp” δεν είναι και τόσο διαδεδομένο στην χώρα μας όσο δηλαδή είναι το ψάρεμα του κοινού κυπρίνου. Το grass είναι ένα ψάρι πολύ δυνατό το οποίο μπορεί να μας προσφέρει μία πολύ δυνατή μάχη όταν θα το αγκιστρώσουμε καθώς έχει την τάση να πηδάει έξω από το νερό και να χρησιμοποιεί την δύναμή του για να μας παίρνει πολλά μέτρα πετονιά από τον μηχανισμό μας.

1566Το ψάρεμα του κυπρίνου σε βαλτώδη βυθό μπορεί να γίνει ο εφιάλτης του ψαρά. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που παρουσιάζονται σε τέτοιου είδους μέρη, τα οποία επηρεάζουν άμεσα το δόλωμά μας και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να έχουμε μία σχετική εμπειρία στο πώς να ψαρέψουμε τους κυπρίνους σε τέτοια μέρη.

oto1Ξεκινάω το άρθρο αναφέροντας ότι το σημαντικότερο κομμάτι στο ψάρεμα κυπρίνου σε ποτάμι είναι η τοποθεσία που θα επιλέξουμε και μόνο!

Ψάχνω τον τόπο και από τις δύο πλευρές του ποταμού, βρίσκω σημάδια που υποδεικνύουν πως το ψάρι μπορεί να μείνει εκεί, ρίχνω καλάμι για να βυθομετρήσω και να κατανοήσω πως είναι ο βυθός και τελικά ψαρεύω!

kostsakΔιανύουμε ήδη τον Μάρτιο και πάρα πολλοί ψαράδες ετοιμάζουν σιγά σιγά τον εξοπλισμό τους για να αρχίσουν τα πρώτα τους ψαρέματα. Θα αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία και αυτό όπως όλοι οι κυπρινοψαράδες ξέρουμε σημαίνει την έναρξη της προετοιμασίας της αναπαραγωγής του κυπρίνου.

dsc00198Η εξερεύνηση νέων περιοχών για το ψάρεμα του κυπρίνου μπορεί να μας ανοίξει καινούργιους ορίζοντες στο ψάρεμα μας και να μας βοηθήσει να εξελιχθούμε σε αυτό. Το θέμα είναι το πώς θα διαχειριστούμε σωστά μια νέα περιοχή για να έχουμε αποτελέσματα χωρίς να ταλαιπωρηθούμε και να κάνουμε ανούσια ψαρέματα.

presureΣε προηγούμενο άρθρο μας μιλήσαμε για το πως επηρεάζει ο αέρας την λίμνη που ψαρεύουμε και εν συνεχεία τους κυπρίνους που ζουν μέσα σε αυτήν. Σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε μία εικόνα στους αναγνώστες για το πως η θερμοκρασία και η ατμοσφαιρική πίεση μπορεί να επηρεάσει το ψάρεμά μας.

img 1082Δύο ημέρες πριν την απαγόρευση στην λίμνη Ιωαννίνων και το τηλέφωνο χυπάει...Έλα ρε μαν, Θάνος, φεύγουμε με τον Γιωργάκη Γιάννενα για ΣΚ πριν απαγορευτεί είσαι?

Γιατί όχι θα έρθω το απόγευμα, θα ταίσετε και για μένα? Τι ετοιμάσατε? Ρωτάω.
Birdfood Μπουκουβάλας έχω ετοιμάσει φίλος, σε περιμένω.

1069Η σελίδα μας αναφέρετε στο ψάρεμα του κυπρίνου κυρίως αλλά και στα άλλα είδη του γλυκού νερού από όλες τις απόψεις, δηλαδή από τις τεχνικές ψάρεματος, τα δολώματα, τις μεθόδους τις διάφορες ανακοινώσεις που αφορούν λίμνες και ποτάμια που ψαρεύουμε.

nikreleaseΆνοιξη, η καλύτερη ίσως εποχή για το ψάρεμα του κυπρίνου. Η εποχή που τα ψάρια ετοιμάζονται να γεννήσουν στα ρηχά νερά. Όλα τα ψάρια αφήνουν τις κρυψώνες τους και τα μεγάλα βάθυ αυτήν την εποχή και αναζητούν ταίρι για να αναπαραχθούν αλλά και τροφή αφού η μεγάλη κινητικότητα κάνει τους κυπρίνους να πεινάνε!

readyspodΗ ημέρα ήταν η πλέον κατάλληλη για ψάρεμα κυπρίνου. Με τον Κωστάκη (Σακελλαρίδης) ξεκινήσαμε να φορτώνουμε τα πράγματα στο αυτοκίνητο και σκεφτόμασταν το σημείο που θα ψαρεύαμε. Αρχές Απριλίου και το ψάρεμα μόλις που έχει αρχίσει αφού τα νερά είναι ακόμη αρκετά κρύα στην βόρεια Ελλάδα. Ο ποταμός Αλιάμονας ο προορισμός μας και το καλύτερο μέρος για αυτήν την εποχή το πλατανόδασσος Ρυμνίου.

madineΤο ψάρεμα του κυπρίνου στην Γαλλία κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς, καθώς όλο και περισσότεροι ψαράδες, αρχάριοι και έμπειροι, καταφτάνουν στην χώρα για να δοκιμάσουν την τύχη τους με μερικά πραγματικά μεγάλα, σε μέγεθος και ηλικία, γριβάδια.

Στην Γαλλία εκτός των άλλων οι ψαράδες απολαμβάνουν και επωφελούνται τόσο από τις παροχές στις λίμνες καθώς είναι πλήρως αξιοποιημένες, όσο και από την ομορφιά της φύσης γύρω από αυτές.

img 9637Παρόλλο που έχουμε ακούσει χίλιες δύο συμβουλές όταν φέρνουμε προς την ακτή ένα ψάρι, για το πως θα το χειριστούμε, πολλές φορές τυχαίνει να απαγκιστρώνεται.

Τα πιο βασικά στοιχεία της αδυναμίας μας αυτής να βγάλουμε το ψάρι και θα πρέπει να τα προσέξουμε είναι: η μικρή ή καθόλου κατανόηση του συστήματος των φρένων που χρησιμοποιούν τα μηχανάκια μας και επίσης το πως μπορούμε να φέρουμε έξω ένα ψάρι το οποίο έχει σκαλώσει μέσα σε χόρτα (Πράγμα που συμβαίνει ακόμη και στους πιο έμπειρους ψαράδες!)

img 9919Πολλοί ψαράδες γνωρίζουν πως οι κυπρίνοι συνηθίζουν να ακολουθούν τον αέρα, αλλά γιατί ακριβώς? Και ποια είναι τα πλεονεκτήματα τα οποία επωφελούνται τα ψάρια?

Τα γριβάδια έχουν κάποιες πολύ βασικές ανάγκες. Χρειάζονται θρεπτικά συστατικά από την τροφή τους αλλά και οξυγόνο για να διατηρηθούν στην ζωή και να αισθάνονται ασφάλεια. Αυτές είναι οι κύριες ανάγκες ενός κυπρίνου και ένας δυνατός άνεμος μπορεί να βοηθήσει ώστε να συγκεντρωθούν αυτές οι ανάγκες σε αφθονία σε ένα σημείο της λίμνης.

carpfeedingΠολλοί αναρωτιόμαστε για το πως λειτουργεί ο κυπρίνος μέσα στο νερό και ποιοι είναι οι παράγοντες που τον κάνουν να έρχεται στα δολώματα μας και να τρέφετε από αυτά. Πολλοί έχουν της δικές τους θεωρίες με γνώμονα πάντα την εμπειρία τους από τα χρόνια που ψαρεύουν και έχουν ζήσει στα ψαρέματα τους, αλλά πολλές φορές αν σκεφτούμε τα στοιχειά που συλλέγουμε στην πράξη είναι συχνά δυσκολότερο από ότι φαίνεται να κατανοήσουμε τον κυπρίνο.

aliakmon1Πάει αρκετός καιρός από το τελευταίο extreme ψάρεμά μου. Το ονομάζω extreme γιατί για να κατέβουμε στο μέρος που είχαμε επιλέξει μόνο σκοινιά δεν χρησιμοποιήσαμε. Όπως και να έχει όμως όποτε έπαιρνα απόφαση να ψαρέψω σε τέτοιου είδους σημεία στον Αλιάκμονα ποτέ δεν απογοητευόμουν.

175kgcommonΤον Σεπτέμβριο του 2010 ο Αθλητικός Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Πτολεμαΐδας(www.pfc.org.gr), διοργάνωσε μία εκδρομή στην λίμνη Tancabesti της Ρουμανίας. Έχω επισκεφτεί κατά καιρούς πολλές λίμνες στο εξωτερικό τόσο για αγώνες όσο και για προσωπικό ψάρεμα αλλά δεν είχε τύχει ποτέ να πάω στην Ρουμανία.
Αποφάσισα λοιπόν να ταξιδέψω με τους φίλους μου από τον σύλλογο έχοντας καταρχήν στο μυαλό μου να σπάσω το προηγούμενο προσωπικό ρεκόρ μου (κοινός κυπρίνος 17,800 κιλά στην Ισπανία Rio Ebro).

gala1Την πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010 αφού είχα σχολάσει νωρίς από την δουλεία μου αποφάσισα να πάω σε μια μικρή λίμνη κοντά στην πόλη μου στο φράγμα του Περδίκκα

Ήθελα να δοκιμάσω μερικά νέα δολώματα κυρίως όμως αυτά με πρωτεΐνες γάλακτος οποία είχα ετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ και δουλεύουν ήδη πολύ καλά σε άλλες λίμνες.

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com