Share

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι δολώματος που χρησιμοποιούνται τακτικά για την αλιεία της τούρνας.

 

livebaits (ζωντανά δολώματα ), deadbaits (νεκρά δολώματα ) και τεχνητά δολώματα. Όλα μπορεί να είναι επιτυχής στο σωστό μέρος και τη σωστή ημέρα!

 

 

LIVEBAITS

Ένα ζωντανό ψάρι είναι η φυσική τροφή της τούρνας και έτσι είναι λογικό ότι θα κάνει επίσης μια καλή "δουλειά" σαν δόλωμα. Οποιαδήποτε μικρά ψάρια είναι κάπως πληγωμένα ή χτυπημένα η τούρνα θα τα κυνηγήσει. Συνιστούμε τα ψάρια λοιπόν κάτω των (15 cm) μήκους στο ψάρεμα τούρνας με ζωντανά δολώματα.

Για την διατήρηση των δολωμάτων πρέπει να χρησιμοποιήσουμε οξυγονοτές .Τα ζωντανά δολώματα καλό θα είναι να πιάνονται στην ίδια λίμνη που σκοπεύουμε να ψαρέψουμε την τούρνα και έτσι θα είναι πιο εύκολο να τραβήξουμε την προσοχή της επειδή θα της είναι πιο οικία.

Το ζωντανό δόλωμα το χρησιμοποιούμε συνήθως με μεγάλο φελλό σε διάφορα βάθη.

 

DEADBAITS

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, οι ψαράδες τουρνας έχουν χρησιμοποιήσει νεκρά ψάρια ως δόλωμα, αλλά δεν πρέπει να θεωρηθούν ως εξίσου  εναλλακτική λύση για τα ζωντανά ψαράκια που χρησιμοποιούμε σαν δόλωμα, μάλλον σαν μια άλλη μέθοδο εντελώς.

Σε Ορισμένους τύπους αλιείας φαίνεται να ανταποκρίνονται καλύτερα στα livebait από ότι κάνουν τα deadbaits (και αντιστρόφως) - έτσι ώστε να έχετε τις επιλογές σας ανοικτές.

Μπορεί να δείτε μερικές φορές μια προτίμηση για συγκεκριμένα deadbaits όπως μπορεί να διαπιστώσετε ότι κάποιες φορές αν χρησιμοποιήσετε μια επιλογή από τη θάλασσα όπως μια σαρδέλα ας πούμε, υπάρχει περίπτωση να εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.

Τα ψάρια του γλυκού νερού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δόλωμα, είτε έχουν αλιευθεί προσφάτως είτε αν είναι κατεψυγμένα...εάν έχουμε μεγάλα δολώματα τότε μπορούμε να τα κόψουμε στα δυο και μπορούν εξίσου να χρησιμοποιηθούν και τα δυο κομμάτια.

Ανάλογα με τα ψάρια της συγκεκριμένης λίμνης τα δολώματα που χρησιμοποιούμε είναι (πλατίκες, συρτάρια, γριβαδάκια , πεταλούδες και επίσης πολύ καλό δόλωμα είναι το χέλι)

Ενώ όταν μιλάμε για επιλογές από την θάλασσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαρδέλες, φρύσσα, σκουμπρί ακόμα και ρέγγα.

 

Τεχνητά δολώματα

Τεχνητά δολώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να πιάσουμε πολλές τούρνες σε λίγο χρόνο και όταν ένας ψαράς θελήσει να ψαρέψει με τεχνητά δολώματα θα έρθει μπροστά σε μια καταπληκτική ποικιλία μεγεθών τύπων και χρωμάτων.

Για να ψαρέψουμε με τεχνητά δολώματα χρειαζόμαστε αρκετά πράγματα όπως:

1. Ένα καλάμι περίπου 3 μέτρων (πχ από 2,70 μέχρι 3.30) σχετικά ελαφρύ επειδή το κρατάμε συνέχεια στα χέρια μας και θα ήταν κουραστικό να χρησιμοποιήσουμε ένα βαρύ καλάμι για spinning....το καλάμι μας θα πρέπει να έχει action (αντοχή) ανάμεσα απο15 έως 80 γρ

2.Ο μηχανισμός μας επίσης να μην είναι βαρύς και δεν χρειάζεται να είναι και μεγάλος. Για παράδειγμα ένας μηχανισμός 3000 η ακόμα και 4000 (μέγεθος μπομπίνας) πιστεύω ότι είναι κατάλληλος. Στον μηχανισμό συνήθως δεν χρησιμοποιούμε πετονιά αλλά κερωμένο νήμα έτσι ώστε να μπορούμε με αρκετά μεγάλη αντοχή να χρησιμοποιούμε πολύ μικρή διάσταση και έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε πιο μακρινές βολές.

3. Απόχη για να απομακρύνουμε με ασφάλεια την τούρνα από το νερό.

4.Ντιζες, επειδή η τούρνα έχει πολλά και πολύ κοφτερά δόντια και όταν θα αρπάξει το τεχνητό μας, το πρώτο πράγμα που θα αρχίσει να κάνει θα είναι να μασάει και το τεχνητό, αλλά και την ένωση με την μάνα του καλαμιού, οπότε καταλαβαίνει κανείς πως χωρίς ντίζα ανάμεσα στο τεχνητό και στην μάνα μας θα έχει σαν αποτέλεσμα σίγουρη αποτυχία.

5.Τα δολώματα μας

τα τεχνητά δολώματα χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγόριες. Στα κουταλάκια, τις πεταλούδες, τα ψαράκια και τα σιλικονούχα

Τα κουτάλια μπορούμε να τα βρούμε σε πολλά σχήματα, σε διάφορα βάρη και πάρα πολλά χρώματα. Το κλασικό κουταλάκι όμως είναι το ασημί και το βλέπουμε σε διάφορα μεγέθη: 

1tourna . 1tournas

εδώ βλέπουμε συνδυασμό χρωμάτων:

 2tourna

αριστερά χρυσά και δεξιά μπρονζέ:

3tourna

 

εδώ βλέπουμε μερικά από τα χρώματα που εύκολα θα συναντήσουμε.

Αριστερά σε μπλε απόχρωση στην μέση πράσινη και δεξιά κίτρινο με καφέ:

4tourna

κάποια από αυτά απεικονίζουν ψάρια:

5tourna . 5tournas

σε αυτήν την φωτογραφία βλέπουμε διάφορα σχήματα και χρώματα:

6tourna

με μακρύ σώμα και κατά κάποιον τρόπο με σχήμα από σώμα ψαριού:

7tourna

εδώ βλέπουμε λεπτότερα "σχηματικά" κουταλάκια που έχουν καλή αεροδυναμική δηλαδή μπορούμε να τα πετάξουμε πιο μακριά:

8tourna

στην παρακάτω εικόνα θα δούμε κάτι που έφτιαξαν πριν πολλά χρόνια κάποιοι ψαράδες της τότε εποχής. Τι κάνανε λοιπόν πήραν τα κουτάλια από τις γυναίκες τους και τα έφεραν σε αυτήν την μορφή...με αυτά τα κουτάλια έχουν πιαστεί πάρα πολλές τούρνες:

9tourna

εδώ βλέπουμε μερικές κλασικές πεταλούδες:

10tourna

εδώ με διάφορα χρώματα και σχήματα:

11tourna

και εδώ θα μπούμε σε μια πάρα πολύ μεγάλη γκάμα από ψαράκια για διάφορα βάθη και με διάφορους παλμούς σχήματα και χρώματα:

12tourna

εδώ βλέπουμε τα λεγόμενα poppers τα οποία είναι στον αφρό και μαζεύοντας κάνουν θόρυβο από το νερό που διώχνει το μπροστά μέρος του και με αυτόν τον τρόπο τραβάει την προσοχή της τουρνας :

13tourna

και σε αυτήν την εικόνα βλέπουμε σιλικονούχα ψαράκια:

14 tourna

 

6.Χρειαζόμασται ένα μυτοτσίμπιδο ώστε να βγάλουμε το αγκίστρι από το στόμα της τούρνας όταν την πιάσουμε.

 

 

 

 

 

7.Την λαβίδα η οποία κρατάει το στόμα της τούρνας ανοιχτό και μας επιτρέπει να βγάλουμε το αγκίστρι χωρίς να μας δαγκώσει.

 

 

 

 

 

8.Έναν απαγγιστρωτη

 

 

 

9. Μία φωτογραφική Μηχανή για να βγάλετε μία αναμνηστική φωτογραφία πριν απελευθερώσετε αυτό το τόσο όμορφο ψάρι!!

 

 

 

 

 

Αν έχετε σκοπό να ψαρέψετε στο εξωτερικό πρέπει να γνωρίζετε πάντα τους κανόνες αλιείας πριν από το ψάρεμα σας για να εξασφαλίσουν ότι τα δολώματα που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε επιτρέπονται για την συγκεκριμένη λίμνη.

 

Στην Ελλάδα επιτρέπονται όλα τα είδη δολωμάτων που προαναφέραμε και ο μόνος περιορισμός που ισχύει για όλες τις λίμνες της χώρας μας είναι ότι επιτρέπετε να κρατήσουμε μέχρι τρία ψάρια σε διάστημα 24 ωρών συνολικού βάρους 3 κιλών ή ένα ψάρι το 24ωρω συνολικού βάρους 3 κιλών.

Share
copyscape
Share

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Share
Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com